Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nokia X2 gepresenteerd, ook Microsoft aan de Androids

Nokia X2 gepresenteerd, ook Microsoft aan de Androids
Dennis de Vries

Wij kijken tegenwoordig nergens meer van op. Vroeger was het ondenkbaar dat Microsoft ook maar iets met Android te maken zou hebben. Maar vlak voordat Nokia werd ingelijfd, poepten die er nog even een toestel uit dat was gebaseerd op Google’s mobiele besturingssysteem, de Nokia X. Eenmalige gekkigheid, dachten we. Maar vandaag heeft Microsoft de Nokia X2 gepresenteerd. Yup, ook met Android.

Op het MWC afgelopen februari verbaasde Nokia vriend en vijand door met een serie voordelige Android-toestellen op de proppen te komen. De Finse smartphonefabrikant stond aan de vooravond van een overname door Microsoft en die laatste probeerde juist marktaandeel te krijgen ten koste van datzelfde Android. Toch was er genoeg anders aan de Nokia X, zo draait het toestel een ‘geforkte’ versie van het besturingssysteem. Google apps, waaronder dus de Google Play Store, zijn dan niet beschikbaar. Je zoekt zelf maar uit waar je dan je apps vandaan haalt. Het was geen succes, bleek uit onze review.

 

Nog een keertje dan: video review van de originele Nokia X

 

Maar dat houdt Nokia niet tegen, ook niet nu het bedrijf helemaal van Microsoft is. De Nokia X2 is eenzelfde soort voordelig toestel als de originele Nokia X. Het design is iets aangepast. De behuizing is geen mat plastic, maar een glanzend materiaal met doorzichtig laagje. De kleur is fel, zoals we van Nokia gewend zijn. Onder het beeldscherm zit nu een extra aanraakgevoelige knop. Slechts één knopje om te navigeren was toch wel verwarrend. Dus heeft de eenzame terugknop van de Nokia X nu gezelschap gekregen van ‘home’. Briljant.

Het besturingssysteem is hier en daar ook aangepast. Het is nog altijd gebaseerd op Android, maar ook nu zullen gmail, Hangouts en de Google Play Store niet werken. Wel heeft Nokia ervoor gezorgd dat het nóg meer op Windows Phone lijkt. Zo heeft het nu een ‘app list’ en een multitaskmenu identiek aan Windows Phone. Hoognodige verbeteringen, want met alleen het startscherm en de Fastlane was je als telefoongebruikers gewoon zwaar gehandicapt.

 

Ha fijn, Nokia maakt zijn eigen ‘hands-ons’

 

De Nokia X2 heeft ook wat betere specificaties dan zijn voorganger, waaronder een groter scherm (4,3 inch), een snellere processor (1,2Ghz dual-core) en een camera met hogere resolutie (5 megapixel). Het geheel is al voor €99 te krijgen in ‘een select aantal landen’. De kans dat Nederland daar tussen zit is vrij klein. Of de originele Nokia X een update krijgt met dezelfde functies als de Nokia X2 is nog niet bekend.