Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Ok Cortana: wie wint Nederland – Costa Rica?

Ok Cortana: wie wint Nederland – Costa Rica?
Dennis de Vries

Iedereen is eventjes lyrisch over software van Microsoft. Cortana, de digitale spraakassistent in Windows Phone 8.1 blijkt namelijk verdacht veel van voetbal te weten. Van de laatste zes wedstrijden wist de vriendelijke mevrouw in nieuwe Windows Phones vooraf correct aan te geven wie de winnaar was. En dat is een hele prestatie. Dan brandt bij ons natuurlijk maar één vraag op de lippen: Nederland – Costa Rica. Wat gaat het worden, Cortana?

UPDATE: Cortana blijft juist voorspellen, de finalisten zijn inmiddels ook bekend.

Cortana is met de grote update naar Windows Phone 8.1 toegevoegd aan Amerikaanse Windows Phones. Nu hebben Amerikanen net zo veel met ‘soccer’ als wij met ‘handegg‘, maar schijnbaar kan de door Bing aangedreven software dus wel aardig meepraten. Sinds een update dit weekend voorspelt ze ook WK-wedstrijden, en doet dat tot nu toe foutloos. “Voor het toernooi evalueert ons model de kracht van elk team aan de hand van verschillende factoren, zoals eerdere uitslagen in kwalificatiewedstrijden, internationale toernoois, en de winstmarges in die wedstrijden” reageerde Microsoft op vragen over de precisie van Cortana. “Verdere aanpassingen zijn gedaan om andere factoren mee te wegen, zoals thuisvoordeel voor Brazilië, de geringe afstand van Zuid Amerikaanse teams, de ondergrond, speeltijden en weercondities”.

 

>> Lees ook: Windows Phone 8.1 in screenshots

 

Cortana gaat dus niet over één nacht ijs, waardoor het inmiddels gezien wordt als een goeroe op het gebied van wedstrijdvoorspellingen. Amerikaanse smartphonegebruikers, Cortana is alleen voor hen beschikbaar, zijn dan ook teleurgesteld dat de achtste finale van vanavond, tegen België, aan onze zuiderburen wordt toegewezen. Cortana denkt ook dat Argentinië Zwitserland vandaag gaat verslaan. Inkoppertje natuurlijk, maar je moet het maar over je lippen krijgen. Eenzelfde vraag voor Google Now leidt tenslotte naar zoekresultaten over het WK. Geen woord over wie er wint. Apple’s Siri geeft zelf ruiterlijk toe er geen bal verstand (screenshotje) van te hebben.
Update 2: Cortana is nog steeds ‘on a roll’: België en Argentinië gaan inderdaad door

 

Cortana: wat doet Oranje?

Cortana is overigens wel voorzichtig met voorspellingen. Heel ver vooruit kijken doet ze niet. Op de vraag wie de cup wint krijgen we het belegen antwoord: “het team met de meeste punten”. En Nederland – Costa Rica? Daarover zwijgt Cortana in alle talen. In plaats daarvan leidt ze je naar Bing-zoekresultaten. Daar wint niemand mee.

 

(De foto helemaal bovenaan is bijna niet gephotoshopped, trouwens)

Reacties

 1. Erik

  ‘Van de laatste zes wedstrijden wist de vriendelijke mevrouw in nieuwe Windows Phones vooraf correct aan te geven wie de winnaar was.’

  Ik weet niet of dat een prestatie is met de wedstrijden Brazilië-Chili, Colombia-Uruguay, Nederland-Mexico, Costa Rica-Griekenland, Frankrijk-Nigeria en Duitsland-Algerije. Maar dat geheel terzijde natuurlijk…

  • Dennis de Vries

   Mwoh, het zijn niet allemaal inkoppertjes. En na gisteravond kunnen we BEL-USA en ARG-ZWI ook aan het rijtje van correcte voorspellingen toevoegen.

  • bob

   En nu alweer 12

   En Duitsland – Frankrijk verspel je ook niet zomaar netzoals Nederland Mexico Colombia – Uruguay USA- België en nog een aantal, veel lastige wedstrijden

   Maar ga maar geen Toto zetten want Als ze niet in de fulltime winnen dan telt het niet :-S

  • Dennis de Vries

   Als Cortana inderdaad de stand na 90 minuten zou voorspellen, dan was ik nu rijk geweest. Helaas doet de toto ook aan ‘gelijk’.

 2. Poepie

  Die robot gaat nederland-argentinie fout voorspellen

  • bob

   Laten we het hopen ze heeft er namelijk nu al 12 van de 12 goed

   En als Halo fan weet ik dat cortana het zelden/nooit fout heeft

 3. wendy

  ik denk dat nederland in de finale komt
  het zal super zijn als we wereldkampioen worden
  lekker feesten
  en ik sta sopiezo bij het vliegtuig te kijken want arjen robben is mijn vader

 4. wendy

  hahaha pappa doet het goed