Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Wat een vette smartphone… van Panasonic

Panasonic Lumix DMC-CM1
Ger
  • Op 15 september 2014

De Photokina is aan de gang. Dat is een beurs gericht op fotografie. Smartphonenieuws verwacht je er – zeker zo kort na de IFA in Berlijn – eigenlijk niet. Totdat camerafabrikanten gek gaan doen. Panasonic, zo’n merk waar je het totaal niet van verwacht, introduceert een wel heel toffe smartphone. De Panasonic Lumix DMC-CM1 heeft een lens van Leica op zijn rug zitten.

En dat brengt smartphonefotografie naar een compleet nieuw niveau. Want zo’n PureView-cameraatje is allemaal leuk en aardig, maar een echt dikke sensor – wat nodig is voor bijvoorbeeld ultieme wollige, DSLR-like onscherpte op de achtergrond – ontbreekt nog steeds. Tot nu. Want Panasonic heeft in de Lumix CM1 een 1 inch-grote sensor gestopt. En dat is, simpel gezegd, een sensor van formaat. Camera’s als de Sony RX100 en de Nikon 1-serie hebben dezelfde sensorkwaliteit.

Panasonic Lumix DMC-CM1 nieuwe kans

CM1 Lumix bovenkantEn dat is toch opmerkelijk. Na vele mislukkingen op smartphonegebied, leek Panasonic het wel best te vinden in die productgroep. Er kwam weliswaar nog een budgetgsm’etje uit in India, maar dat was het dan ook wel. Met de Lumix CM-1 gooit het merk het over een heel andere boeg.

Op fotografiegebied lijkt aan alles te zijn gedacht. Zo heeft het apparaat een mechanische sluiter, een lensring waarmee je diverse functies kunt bepalen en dus een lens van ’s werelds meest gerenommeerde (en duurste) cameramerk Leica. Die lens is bovendien redelijk lichtsterk met een diafragma-opening van F/2.8.  Met ander woorden: in theorie moet je hier echt geweldige foto’s mee kunnen maken.

Lumix DMC-CM1 smartphone

Voor de rest is de Lumix CM1 een Android-phone zoals er zoveel zijn, met redelijke specificaties. Zo draait het model op Android 4.4 en moet een 2.3 Ghz quad-core Snapdragon processor samen met 2 GB werkgeheugen de boel draaiende houden. De DMC-CM1 heeft verder 16 GB aan opslagruimte, wat gelukkig uitbreidbaar met een MicroSD-kaartje. Naast 20 megapixelfoto’s schiet deze smartphone (of: compactcamera met belfunctie?) ook 4K-video beelden.

Wat de Panasonic Lumix DMC-CM1 gaat kosten en of de smartphone naar Nederland komt is nog niet bekend. Geinteresseerd geworden in deze toffe gadget? Hieronder een uitgebreide Panasonic Lumix CM-1 video. Weliswaar van Panasonic Duitsland, maar dat mag de pret niet drukken.