Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Touchscreens die richting van vingers herkennen zijn toffer dan 3D Touch

Fingerangle
Dennis de Vries

Je smartphone is redelijk goed in het herkennen van je vingers. Druk op je touchscreen en de software weet precies waar je tikt. Wat het echter niet weet, is hoe je tikt. Vanuit welke richting en welk hoek. Maar hele toffe software van een bedrijf genaamd Qeexo maakt daar verandering in.

FingerAngle heet het, en dat klinkt smeriger dan het daadwerkelijk is. Qeexo is het bedrijf dat ook verantwoordelijk is voor Knuckle Sense op sommige Huawei-telefoons. Maar nu hebben ze een algoritme ontwikkeld dat de stand van jouw vinger ten opzichte van het beeldscherm herkent. Belangrijker is dat ook veranderingen van die stand worden waargenomen. De verandering van de vorm van het puntje van je vinger wordt nauwkeurig uitgelezen als je hand beweegt. En daar zijn dan weer handige functies voor te bedenken.

Draaien op je beeldscherm

Zo laat Qeexo in onderstaande video zien hoe vooral smartwatches, met hun postzegel-kleine beeldscherm daarvan kunnen profiteren. In- en uitzoomen op een kaart doe je door één vinger over het scherm te draaien. Maar ook de toepassing van de volumeknop op de smartwatch ziet er serieus handig uit: prik, draai, hoppa, klaar.

 

 

Ook voor smartphones kan dit handig zijn. Veel zaken waar je nu nog twee vingers voor nodig hebt, zoals het roteren van een 3D model, kan met FingerAngle gewoon met één vingertje. Maar ook het richten van de raket, ook in de video te zien, biedt mogelijkheden. Daar kunnen game-ontwikkelaars vast op verder bouwen.

Van resistive naar 3D Touch

We hebben de afgelopen jaren al verschillende touchscreen-innovaties voorbij zien komen. Van resistive touchscreens op smartphones die langzaamaan vervangen werden door capacitive. Of de Newegg schermen waarop een structuur te voelen was. Of natuurlijk Apple’s 3D Touch, dat een zacht tikje kan onderscheiden van een wat krachtigere indruk een daar verschillende functies aan verbindt.

Maar al die nieuwe ontwikkelingen hadden één ding gemeen: compleet nieuwe hardware. Het mooie van FingerAngle is dat het ditmaal software is die gebruik maakt van bestaande hardware. Een firmware-update of wellicht zelfs het installeren van een app zou genoeg moeten zijn om deze bediening toe te voegen aan jouw oude, vertrouwde gadget. Ook wel eens fijn.

FingerAngle downloaden?

Die software hoef je voorlopig alleen nog niet te verwachten op je telefoon of smartwatch. Het is nog niet duidelijk wanneer ze bij Qeexo zo ver zijn de boel beschikbaar te stellen en of die plannen er überhaupt zijn. Laten we er het beste maar van hopen.

Via Gizmodo