Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

RePhone modulaire smartphone is zo cool (of gevaarlijk) als je zelf wil

RePhone modulaire smartphone is zo cool (of gevaarlijk) als je zelf wil
Dennis de Vries

Een droom die langzaamaan werkelijkheid wordt. Het idee dat je een smartphone als een PC uit elkaar kunt halen, onderdelen kunt vervangen of eindeloos kunt upgraden is geen science fiction meer. De RePhone trekt dat idee nog even verder door.

Fairphone en de modulaire situatie

Afgelopen tijd zijn er grote stappen geweest op het gebied van modulaire smartphones. Voorloper op dat gebied is momenteel de Amsterdamse fairtrade-smartphonemaker Fairphone. Hun tweede toestel is, met het oog op reparatie, modulair opgebouwd waardoor elke kluns ‘m zelf kan fixen als dat nodig is. Het toestel is allang geen koortsdroom meer. Er moesten 15.000 exemplaren verkocht worden om tot productie over te kunnen gaan, de teller staat inmiddels op bijna 18.000.

Verder wachten we nog met smart op Google’s Project Ara, wat een veel futuristischere aanpak heeft. Het toestel, waar je naar hartelust nieuwe componenten kunt in- en uitschuiven, kampt met wat vertragingen. En we kijken rijkhalzend uit naar de eerste blik op Puzzlephone, een smartphone waarvan je drie componenten gemakkelijk in en uit de behuizing kunt schuiven. Het toestel is momenteel in ontwikkeling.

Dit is RePhone

Maar waarom zou je wachten tot iemand iets tofs maakt als je het zelf ook kunt doen? Maak kennis met de RePhone, het project is momenteel driedubbeldik gecrowdfund op Kickstarter. Deze zelfbouw-smartphone geeft je de onderdelen los in een doosje, dan hoef je het alleen nog maar in de behuizing te klikken en schuiven en kun je bellen. Met het voordeligste pakket krijg je een GSM en Bluetooth Low Energy module, een audio module, 2,5 inch touchscreen, 520mAh accu en niet één maar twee behuizingen! Die zijn wel van karton overigens. Kost je $45.

 

 

Goed, het ziet er niet uit en kan bijna niks. Maar er zijn talloze uitbreidingen te krijgen. Je kunt de smartphone voorzien van een GPS-chip, je kunt er sensoren inbouwen of de boel opvrolijken met programmeerbare LED’s.

Maar de RePhone wordt pas echt leuk als je buiten de gangbare vormen van een telefoon gaat denken. De makers geven zelf wat voorbeelden: bouw ‘m in de halsband van je hond, zodat je die altijd kunt bellen. Koppel ‘m aan je slimme thuisverlichting zodat je die via de telefoon kunt instellen. Of je sleutelt zelf een tijdloze klassieker in elkaar door de units in je Floris van Bommel te verwerken. Het kan!

 

schoen-phone

 

Cool? Of gewoon gevaarlijk

De software van RePhone is open source en klaar om naadloos samen te werken met Arduino, Pebble en IFTTT. Kortom: genoeg hobby-lol voor programmeurs en knutselaars. En voor de gewone smartphoneliefhebber? Hmmm, die kunnen misschien beter nog even verder kijken. De kans dat je hiermee een Galaxy S6 Edge-killer maakt is heel, heel erg klein.

De kans is groter dat je door een antiterreur eenheid van de politie tegen de grond gewerkt wordt omdat je op een druk station rondloopt met een kartonnen doosje waaruit allemaal draden en printplaten steken. Alleen maar omdat je moeder je belde om te vragen of je nog thuis komt eten. U bent gewaarschuwd.

 

rephone-kit-create