Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Review: Honor Holly

Review: Honor Holly
Bas
 • Op 22 april 2015
 • https://draadbreuk.nl

Reviewoverzicht

Prestatie
6
Design
3.5
Prijs-kwaliteitverhouding
8
Vingerafdrukmagneetscore
9

Prima smartphone

De Honor Holly heeft een hele goede prijs-kwaliteitverhouding

De Honor Holly is een echte budgetsmartphone van het Chinese Honor. Het toestel kun je voor een bedrag van ongeveer 130 euro aanschaffen. Hoe is de telefoon in het dagelijks gebruik? Een uitgebreide review.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat het hier om een low-end smartphone gaat, is duidelijk te zien aan de buitenkant. De behuizing is van goedkoop glimmend plastic, wat ervoor zorgt dat het een vingerafdrukmagneet is. Ik had de telefoon nog niet eens aangedaan of het leek al alsof ik de Honor Holly een jaar lang gebruikt had – zo smerig. Maar dit is alleen de buitenkant. De specs deden me meer glimlachen. Zeker voor de prijs.

Echte schoonheid zit van binnen

Want de Honor Holly mag dan niet moeders mooiste zijn, maar om het even lekker clichématig te zeggen, echte schoonheid zit van binnen. Zo heeft de Holly een 5 inch HD-scherm en 1,3 GHz quad-core processor, om maar wat te noemen. Natuurlijk zijn er veel betere smartphones te vinden, maar voor een prijs van 130 euro, ben ik meer dan tevreden over de Holly. Qua specificaties zit deze smartphone bijna eerder in het mid-range gebied. Maar of ik er echt blij van word, kun je hieronder checken!

samsungOV-BSI-8mp-honor-holly

Honor Holly review

Design Honor Holly

Over het design lijkt niet echt lang nagedacht. ‘Middagje schetsen en het is wel goed zo’, moeten de mensen bij Honor gedacht hebben. En zouden ze in China juist houden van vetvlekken en vingerafdrukken? Mocht dat het geval zijn, dan hebben ze met de Holly een prima product afgeleverd. Rob Geus en ik worden er in ieder geval niet vrolijk van.

De knoppen zitten gelukkig wel op de goede plek. De aan/uitknop is in het midden aan de rechterzijkant geplaatst en de volumeknoppen zitten daar weer boven. Logisch en het zorgt bij het dimmen van het scherm er tenminste voor dat niet elke keer je vinger verkrampt bij het aanklikken van de uitknop.

 

Prima specs voor een meer dan zacht prijsje

Ondanks het scherm van 5 inch, zijn de pixels niet te zien. Alleen zijn wederom de vingerafdrukken hier een doorn in het oog. Jammer. De capacitieve knoppen op het scherm doen het prima, maar in het donker is de Holly slecht te gebruiken, want ze geven geen licht en veroorzaken geen trilling als je er op drukt. Goed, je moet ergens op bezuinigen als je een goedkope smartphone maakt, maar lichtgevende knoppen lijken mij nou niet een overdreven dure investering. De accu gaat na normaal gebruik ongeveer anderhalve dag mee en dat is prima. Na zwaar gebruik zul je de Holly dezelfde avond weer aan de oplader moeten leggen.

De 1,3 GHz Quad-core processor en het 1 Gb werkgeheugen zorgen voor prima snelheden, zolang je maar niet te zware apps gebruikt. Iets downloaden en tegelijk een spelletje is bijvoorbeeld ondoenlijk, maar daar mag je niet over klagen als je naar het prijskaartje kijkt. Wat voor mij wel een pijnpuntje is, is dat de Holly niet beschikt over 4G en dat is wat mij betreft een gemiste kans. De Honor Holly beschikt daarentegen wel over dual-sim slots en uitbreidbaar geheugen. Er zit daarbij ook standaard al 16 GB intern geheugen en dat is echt een pluspunt. Vaak beschikken budgetsmartphones over 8 GB intern geheugen en dat is gewoonweg te weinig.

Emotion UI maakt de Holly trager

De Holly draait op Android 4.4.2 KitKat en zoals alle fabrikanten, helaas, gooit Honor ook een schil over Android, Emotion UI genaamd. Deze schil is gemaakt door Huawei en zit zodoende ook op alle toestellen van Honor. Het ziet er vrolijk, maar tegelijk een beetje kinderachtig uit. Wat ook direct opvalt is, is dat er geen app-drawer aanwezig is. Het werkt zoals op de iPhone – al je apps gaan direct naar het homescherm. Dit begon mij vrij snel te storen, dus ik heb vrijwel direct de Google Now Launcher gedownload. Toen deze launcher er opstond merkte ik vreemd genoeg dat het veel soepeler werd om door alle menu’s te scrollen. Mocht je beslissen om de Holly te kopen, gelijk Emotion UI eraf tieven dus!

Screenshot_2015-04-21-16-21-34Screenshot_2015-04-21-20-40-15Screenshot_2015-04-21-20-50-31

 

Prima camera in daglicht

De camera op de achterkant beschikt over 8 megapixels en je kunt er prima kiekjes mee schieten, mits het in daglicht is. Zodra het wat donkerder is, heeft de Holly er wel moeite mee om duidelijke foto’s te maken. Er ontstaat redelijk veel ruis als er ook maar een klein beetje minder licht is en dat is jammer. Met kunstmatig licht heeft de Holly eveneens moeite. Soms lijkt het alsof de lichtbronnen in de fik staan wanneer je een foto maakt. De front facingcamera beschikt over 2 megapixel en is niet heel bijzonder. Prima voor videobellen, maar daar blijft het bij.

Deze foto kan er mee door

Soms schiet je prima kiekjes…

...maar zonder daglicht dan weer niet

…maar zonder daglicht dan weer niet

Conclusie Honor Holly review

De prijs-kwaliteitverhouding van de Honor Holly is hoog. Daar is dan ook alles mee gezegd, want op de meeste vlakken doet de Holly het aardig en op sommige zelfs slecht. Het design spreekt niet echt tot de verbeelding en het is onmogelijk om de smartphone vingerafdrukvrij te houden. De enige manier om dat te bewerkstelligen is om de Holly niet aan te raken, denk ik. De kwaliteit van de camera is ondermaats, maar dat is voor budgetsmartphones verre van uniek. De accuduur is prima, zeker voor een telefoon met een 5 inch HD-scherm. Kortom, ben je bereid om best in te leveren op alle bovengenoemde punten en zoek je gewoon de beste koop, haal dan de Honor Holly in huis.

Honor Holly specificaties
 • 5 inch scherm (720 bij 1280 pixels)
 • 1,3 GHz Quad-core processor
 • 1GB werkgeheugen
 • 16GB opslagruimte
 • 8MP camera aan de achterzijde
 • 2MP frontcamera
 • 156 gram
 • 2000 mAh batterij

 

Reacties

 1. stijn v brummelen

  Het lijkt me dat als je dit toestel overweegt, misschien beter voor de Honor 3C kan gaan doorsparen. 20 eu meer en een betere selfie cam, een extra gig aan ram geheugen en een iets grotere accu.
  Goeie review btw.

 2. Kok Pol

  Een scherm van 720 bij 1080 ?
  Ik ken 720 bij 1280 maar geeen 720 bij 1080
  is dat een fout?

  • Draadbreuk

   Thanks Kok – we hebben de typo verbeterd!

 3. Werner

  De zwarte versie is geen vingerafdrukvanger, tenminste de achterkant. Deze is mat en geribbeld.