Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

MWC 2014 preview: Samsung komt met de Galaxy S5

Conceptdingetje dit
Bart
  • Op 18 februari 2014

De belangrijkste telecombeurs van het jaar staat voor de deur. Maandag 24 februari begint in Barcelona het Mobile World Congress 2014. De geruchtenmachine draait in aanloop naar het MWC altijd op volle toeren, maar dit jaar lijken fabrikanten daadwerkelijk alle registers open te trekken. Samsung is daar, gelukkig, weer één van.

Afgelopen jaar was Samsung als vanzelfsprekend aanwezig op het MWC, maar de Galaxy S4 hielden ze achter voor een eigen evenement. En dat was eigenlijk het trucje dat door veel fabrikanten werd gehanteerd. Niet in de massa opgaan in Barcelona, maar de pers uitnodigen op een eigen evenement om de volledige aandacht te krijgen. Dit jaar is dat echter anders en wijst alles erop dat Samsung met een grote lancering komt: de Samsung Galaxy S5.

Samsung Galaxy S5

samsung_unpacked_s5

De uitnodigingen van Samsung zijn doorgaans redelijk mysterieus en de ‘Unpacked 5’ is op diverse manieren te interpreteren, maar we zijn toch vrij zeker dat op maandagavond 24 februari, even na acht uur, de Samsung Galaxy S5 uit de doos komt. Wat het nieuwe vlaggenschip gaat brengen is nog een beetje gissen. In de befaamde wandelgangen gaat het verhaal dat de S5 een octa-core (8 stuks dus) processor aan boord heeft, maar er wordt nog wel gesteggeld of die nou 32-bit of 64-bit is.

 

Scherm
In de strijd om de meeste pixels is Samsung al enige tijd aan het broeden op een oled-scherm met 2K-resolutie. De kans is zeer groot dat we dit staaltje techniek in de S5 gaan zien, samengevouwen in scherm die om en nabij de 5,25 inch groot zal zijn. Met een beetje geluk worden de randjes weer wat kleiner, zodat het formaat niet uit de klauwen loopt

Discussie op Draadbreuk over schermformaten: ‘Stelling: groter is beter’.

 

Behuizing
Wie moet er bij Oranje in de spits en welk materiaal gaat Samsung gebruiken voor het nieuwe vlaggenschip? Het zijn terugkerende discussies, waar maar één antwoord op is (Van Persie & alles behalve plastic), maar toch krijgen we niet altijd onze zin. Laten we hopen dat het dit jaar wel het geval is en dat Samsung met duurzamere behuizing komt. Of, wat ook rondzingt, dat er twee varianten komen. Een plastic-editie met wellicht wat mindere specs en een dito prijskaartje en een duurdere, snellere variant met een stevige behuizing. Iets wat ik persoonlijk niet zou toejuichen: maak gewoon een duidelijke keuze, want Samsung-kennende komen er nog genoeg S5-varianten en -mini’s op de markt.

Discussie op Draadbreuk over behuizing S5: ‘Stelling: de S5 moet aluminium behuizing krijgen’.

 

Beveiliging
Veiligheid van persoonlijke data is een belangrijk discussiepunt geworden, maar telefoons zijn nog altijd behoorlijk slecht beveiligd. Apple introduceerde een vingerafdrukscanner en er is zelfs een app die je oor scant, maar al deze technologieën werden binnen de kortste keren gekraakt. Samsung zou bezig zijn met de ontwikkeling van een iris-scanner en vingerafdrukscanner en laatstgenoemde zou volgens een tweet van @evleaks waarschijnlijk in de Galaxy S5 zitten. Zij vonden een .apk-file die op de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner wijst:

 

Software
De S5 zal zonder twijfel op Android 4.4 (KitKat) draaien, maar de vraag is wat Samsung met de TouchWiz-interface gaat doen. De professionele lekmachine @evleaks Twitterde onlangs een foto waaruit zou blijken dat Samsung werkt aan een nieuwe interface, die op het eerste gezicht wel een beetje doet denken aan HTC’s Blinkfeed gecombineerd met Google Now.

 

 

Overige zaken
Natuurlijk, een betere accu staat als vanzelfsprekend op het lijstje met mogelijke innovaties, al was het maar omdat het scherm nog meer energie gaat vreten. Het zou verrassender zijn als Samsung een nieuwe manier van opladen presenteert, die (veel) sneller is en mogelijk ook de nieuwe standaard zet in draadloos opladen. Wat de camera betreft zijn de hardnekkigste geruchten dat de S5 het moet doen met 21 megapixels schoon aan het haakje.


Wat heb je ooit uitgegeven aan één app?
×

 

Galaxy Gear, Galaxy Tab, Galaxy Note

Naast de S5 krijgt de hele Galaxy-lijn van Samsung weer een sloot aan nieuwe producten. Zo wordt de Galaxy Tab 4 getoond, die in drievoud zal verschijnen (7, 8 & 10.1 inch) en komt er een tweede editie van de smartwatch Galaxy Gear, die – hou je vast – als de Galaxy Gear 2 door het leven zal gaan. Het horloge kan gebruikt worden in combinatie met de Galaxy Band, een fitnessbandje die bewegingen opvangt en zo je sportieve prestaties meet.

Draadbreuk over de Galaxy Gear: Galaxy Gear: lekker bij de tijd.

 

De Galaxy Note 3 krijgt mogelijk een goedkopere variant die vooralsnog als ‘Neo’ en ‘Lite’ te boek staan en zonder twijfel zullen er nog een heleboel andere, minder in het oog springende telefoons worden getoond. Kortom: Draadbreuk in de gaten houden de komende weken, dan blijf je op de hoogte van alle nieuwe speeltjes die in 2014 gaan komen.

Draadbreuk over de Galaxy Note 3: Note 3: volg de leider.

 

Reacties

  1. albertams

    De behuizing lijkt echt veel op die van de LG Nexus 5

  2. Mund vetter

    Een hele grote accu. Bij de s4 was het scherm en de snelheid wel in orde alleen de accu is nog een nuttig verbeteringpunt.