Het verdict van Draadbreuk: smartphones met optische zoom
Samsung heeft vandaag de Samsung Galaxy K Zoom aangekondigd. Het is de tweede smartphone met optische zoom van de Koreaanse fabrikant. Het apparaat lijkt verdacht veel op een opgevoerde S5 met een 20,7 megapixel camera en een enorme toeter om in te zoomen. Maar: is dat nou handig?
Samsung Galaxy K Zoom
Voor we die vraag beantwoorden eerst even terug naar de basis. De Samsung Galaxy K Zoom is ‘gewoon’ een smartphone. Hij draait op Android 4.4, heeft een 4,8 inch Super AMOLED scherm en je kunt er gewoon mee bellen of Chatonnen WhatsAppen. En met een hexacore-processor (dat zijn zes kernen) en 2GB RAM is er een goede kans dat een grafisch zware applicatie moeiteloos wordt afgespeeld.
Het enige verschil met een gemiddelde andere telefoon is dat er op de achterkant een gigantische lens zit, waarmee je objecten veel dichterbij kunt halen dan normaal. Daardoor is de camera een stuk veelzijdiger in gebruik dan bij een gewone smartphone. Niet langer hoef je ergens heen te lopen of ben je genoodzaakt digitale zoom te gebruiken. Volgens Samsung het een van de redenen waarom de Galaxy Zoom K de ‘ultieme cameratelefoon’ is.
Samsung Galaxy K Zoom introductievideo
Tegelijkertijd zijn er andere fabrikanten (lees Nokia) die allang hebben bewezen dat optische zoom op een smartphone niet per definitie nodig is. De Nokia Lumia 1020 is zo maar een telefoon met een fantastische fotocamera die het gebrek aan optische zoom compenseert met technieken met een grote beeldsensor. Bovendien ziet die telefoon er een stuk mooier uit, met een stuk minder dikke bochel op zijn rug. Kortom: voer voor discussie. Ook binnen onze redactie.
Dit vinden uw Draadbreukers ervan:
Is optische zoom op een smartphone nuttig?
Mijn telefoon staat vol met foto’s die eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen. Niet vanwege vieze dingen, maar omdat de kwaliteit verschrikkelijk is. Ik ben overigens een belabberd fotograaf, maar met een goede camera kan ik ook wel wat. In die zin houd ik de optische zoom-revolutie nauwlettend in de gaten, al hoop ik dat er snel iets aan die enorme lenspuist wordt gedaan. Als een telefoon niet in mijn broekzak past, hoef ik ‘m niet.
Elke poging om een smartphone een serieus goede camera mee te geven, kan op mijn steun rekenen. Een optische zoomlens is daar een heel belangrijk onderdeel van. Nu was de S4 Zoom, ondanks zijn lens, geen fantastische camera en geen fantastische smartphone. Maar als dat met de K nu beter is, dan heb ik geen probleem met een bochel.
Ik heb zijn voorganger getest. De Galaxy S4 Zoom was vooral een leuke gimmick. Optische zoom is nuttig, maar dan moet de kwaliteit van het objectief wel goed zijn. Dat lijkt, zo op het eerste oog, bij deze Galaxy K zeker het geval. Alleen? Ga je trots bellen met zo’n dikke toeter? In vraag het me af. Het ziet er misschien wel sneuer uit dan bellen met een horloge.
Mijn vakantiefoto’s worden sinds jaar en dag met een mobiele telefoon gemaakt. Misschien niet de mooiste kwaliteit, maar – met een filtertje op zijn tijd – meer dan genoeg om op Facebook te zetten of voor een slideshow tijdens familiefeestjes. Zolang je geen foto’s op megacanvas afdrukt, zijn de camera’s van bijna alle huidige smartphones uitstekend. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een telefoon met normale afmetingen, in plaats van een bakbeest met het summiere voordeel van extra zoombereik en wat scherpere kiekjes.