Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Sony Xperia XA Ultra biedt scherm en selfies

Sony Xperia XA Ultra selfie cam
Dennis de Vries

Als je anno 2016 een foto maakt waar je zelf niet pontificaal opstaat. dan is dat een mislukte foto. Sony begrijpt de selfie-drang en rust een aantal toestellen daarom al een tijdje uit met dikke selfie-cams. Maar nog nooit gingen ze zo ver als bij de zojuist gepresenteerde Sony Xperia XA Ultra.

Sony Xperia X-lijn

Wie een beetje bekend is met de nieuwe X-smartphone lijn van Sony, weet ongeveer al wat er qua specs te verwachten is met de XA Ultra. Net als de op het Mobile World Congress gelanceerde Sony Xperia XA is de XA Ultra niet het meest high-end toestel. Met een MediaTek MT6755 processor geklokt op 2 Ghz, 3GB aan RAM en 16GB aan opslag is er tot nog toe weinig om je druk over te maken. Sony claimt dat de XA Ultra twee dagen mee gaat, maar gebruitk daarvoor wel een accu met de weinig opzienbarende capaciteit van 2700mAh.

 

Video: De nieuwe X-lijn van Sony, gezien op MWC

 

Er zijn echter twee punten waarmee de XA Ultra de aandacht trekt. Ten eerste is daar het beeldscherm, dat met zes inch vrij fors is. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat het scherm over de hele breedte van het toestel loopt. Net als bij de Samsung Galaxy S7 Edge loopt het een klein beetje rond aan de zijkanten, waardoor de bezel vrijwel volledig verdwenen is. Daar houdt de vergelijking met het scherm van de Galaxy S7 Edge ook meteen wel op. De gebogen randjes van de XA Ultra zijn minimaal, herbergen geen extra functies en het scherm heeft ‘slechts’ een Full HD resolutie.

 

sony xperia xa ultra

Xperia XA Ultra-selfiecam

Maar de echte blikvanger zit boven het scherm. Het wordt nog wel eens oneerbiedig ‘secundaire camera’ genoemd, maar bij veel mensen worden daar juist de meeste foto’s mee geschoten. Dan kan die maar beter een beetje knap zijn. Een 16 megapixel camera met 88 graden groothoeklens aan de voorzijde van een smartphone zie je niet vaak. Maar Sony heeft de module ook nog voorzien van optische beeldstabilisatie, waardoor hij vooral bij weinig ligt mooiere foto’s moet maken. Voor als het echt donker is, heeft het toestel natuurlijk ook een flitser aan de voorzijde. Zit er dan ook nog wat aan de achterkant? Jazeker, daar heeft Sony een 21,5 megapixel camera gestopt. Maar die gebruik je verder toch nooit.

De Xperia XA Ultra is vanaf juli verkrijgbaar in Lime Goud, Wit en Zwart voor een adviesverkoopprijs van €399.