Testvideo: Turijn door de ogen van de Sony Xperia Z2

Testvideo: Turijn door de ogen van de Sony Xperia Z2

Ik was effe op vakantie. Met een dame en de Sony Xperia Z2. Dat bleek een prima combinatie en dus maakte ik er eenvoudig doch shinende video over. De Z2 kan in 4K filmen en dat wilde ik effe goed checken. Dat had ik jullie immers een paar weken geleden beloofd.

En dan kun je natuurlijk niet volstaan met een mal videootje van een silent disco. Daarom dus nu een gemonteerde testvideo, zoals we dat eerder deden met bijvoorbeeld de Lumia 1020, iPhone 5s en de voorganger van deze Sony smartphone, de Xperia Z1. Ik presenteer u: ‘Sunglasses’, een zoetsappig item over een vrouw, Turijn en een kaart.

De Sony Xperia Z2 is een van de weinigen die in de gigantische 4K-resolutie zijn beelden kan schieten. Maar resolutie zegt allang niet alles meer. Immers: je hebt er geen hol aan als kleuren flets zijn en de cam een uiterst trage focus heeft.

Daar heeft Sony dan ook goed op gelet. De Xperia Z2 beschikt over over een lichtsterke lens, waardoor er aardig gespeeld kan worden met scherptediepte. Zeker bij close-ups is dat een fijne toevoeging. Bovendien heeft het model een heel aardige beeldstabilisator aan boord waardoor je met gemak lopende shots kunt maken. Die zitten Sunglasses er dan ook vrij veel in.

Witbalans en Xperia Z2

Maar hoe fijn de zon ook scheen in downtown Torino, het was niet allemaal rozengeur en wodka lime met de Z2. Vooral de automatische witbalans is niet zo goed. Bij het minste of geringste verandert een shot van kleur wat nogal eens een rare waas oplevert. Ik wilde een item maken zonder kleurcorrectie of toepassing van effecten, maar dat deed simpelweg pijn aan mijn ogen. In de video zie je een groen veld welke in praktisch ieder shot van sterkte wisselde. Zeker bij een panoramashot (waar de camera van links naar rechts of andersom beweegt) heeft de Xperia Z2 de nodige moeite.

Nu kun je de witbalans op de Sony Xperia Z2 zelf instellen, maar voor deze artikelen ga ik uit van de uiterste eenvoud: niet iedereen heeft zin om uren lang te klooien met functies. Gewoon een toffe video maken, met de minimale middelen.

Dit is wel een erg fletse kleur groen…

Vanuit die optiek is een goede autofocus ook geen overbodige luxe. En helaas had het in mijn optiek op dat vlak een stuk beter gekund. Deze is niet altijd correct en het duurt vrij lang voordat de Sony Xperia Z2 uiteindelijk heeft scherp gesteld op een object. Natuurlijk kun je via het touchscreen zelf de focus bepalen, maar ook daar duurt het vrij lang. Zeker bij closeshots moet je de nodige geduld hebben.

In het geval van Sunglasses was dit goed te zien bij close ups van de bril. Die heb ik meermalen over moeten doen, omdat de Xperia Z2 zijn werk niet goed deed.

Geluid

Naast goed beeld is goede audio geen overbodige luxe. Sony heeft alle kennis in huis om goed geluid af te leveren en dat doet de fabrikant dan ook bij de Xperia Z2. Maar: het een en ander is wel wat schel. In deze testvideo hoor je het vrouwmens vooral heel lief lachen, maar het eerdere silent disco videootje bewijst op dat vlak het nodige.

De focus bij close-ups duurt een tijdje

Problemen met Sony Xperia Z2

Ook stuitte ik op een onverwacht probleem. Bij het schieten van 4K beelden heb je snel last van een te warme sensor: dat betekent dat je de camera uit moet zetten en niet verder kunt filmen. Dit probleem is al door meerdere blogs gesignaleerd en ook ik had er flink last van. Ik heb helaas niet stopwatch gezet, maar zeker in de volle zon was dit al na enkele minuten het geval. Erg zonde.

Verder is dit de tweede Xperia Z2 die ik ter test heb gekregen. Deze smartphone zou namelijk waterdicht moeten zijn en ehhh… dat was de eerste versie niet. Die was na een dag kapot, toen ik ‘m in een bak met water legde. Het bleek een demomodel te zijn, die, aldus Sony, ‘net niet helemaal af kan zijn’.

Waterbestendig is relatief

Goed, de tweede editie lijkt wel waterbestendig en dat is fijn. Maarrrr… denk nou niet dat je ongegeneerd onder de douche video’s schiet of films bekijtk, want dat valt tegen. De Xperia Z2 reageert namelijk onbedoeld op de druppels water die op het display komen. Voor je het weet zit je dus instellingen te wijzigen of, in mijn geval, zelfs iemand per ongeluk te bellen. Toegegeven: hij is waterproof, maar bruikbaar in zo’n situatie niet. Prima voor een muziekje onder de douche, maar echt filmen zit er niet in.

Tijdens het maken van opnames betrapte ik me er trouwens op dat ik nogal eens op zijn kop aan het filmen was. Dat kun je in je montage natuurlijk makkelijk aanpassen, maar dat levert wel extra rendertijd op. En dat is zeker bij 4K-editing niet ideaal. Waarom niet?

Dit dus niet doen. Volledig op eigen risico.

Ik heb gemonteerd in Adobe Premiere Pro CS6, op een Macbook Pro Retina 2012-editie, met 16 GB RAM en een 2,6 Ghz Intel Core i7 aan boord. Dat klinkt als lekker rap, maar voor 4K-editing is dit eigenlijk onvoldoende. Het exporteren van deze iets meer dan anderhalf minuten durende video kostte een goede anderhalf uur. Geduld is een schone zaak, dus. Dan denk je misschien: daar heb ik geen zin in. Snap ik, maar dan een extragratis tip. Film in 4K, maar ga monteren in Full HD. Kun je ook nog eens gemakkelijk kaders aanpassen, aangezien je 4 keer groter beeld hebt dan Full HD. Is een shot bijvoorbeeld niet heel scherp, als ie verkleind is tot full hd, kan ‘ie nog best weleens bruikbaar zijn.

Tot slot

Ik ga dit soort video’s vaker maken. Momenteel heb ik een Nokia Lumia 930 en Samsung Galaxy K Zoom ter test binnen (foeilelijke mintgroene versie, trouwens) en ga die ook op deze wijze testen. Volgende week: de Lumia 930.

3 reacties

  1. Paul Gersen

    Oehoeh, Ger die is verlie-hiefd!

    • G

      Nou, nou. Wat een gedoe, zeg.

      Toen James Cameron Titanic maakte was hij toch ook niet meteen verliefd?

      Niet goed voor mijn anders altijd zo ruige imago, dit.

    • Paul Gersen

      Meisjes filmen, kusjes vragen!

      Goed, en nu ga ik weer de serieuze techjournalist uithangen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.