Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Sony Xperia Z3-serie: game-on!

Bart
  • Op 5 september 2014

De Sony Xperia Z3, de Sony Xperia Z3 compact en de Sony Xperia Z3 Tablet Compact. Nee, daar keken we niet van op toen die op de IFA gelanceerd werden. Maar plichtsgetrouw als we zijn wipten we toch even langs bij Sony. We kwamen, we keken, we zaten er aan en verlieten de stand met hernieuwde energie.

Sony Xperia Z3

 

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 in mosgroen? Waarom niet?

 

Vorig jaar stonden we ons op de IFA nog te vergapen aan de Sony Xperia Z1. Exact een jaar later zijn we al bij de derde versie aanbeland. De Xperia Z3 is een marginale upgrade van de Xperia Z2. Qua specificaties is hij niet enorm opgekrikt. De duivel zit ‘m in de details. Een andere lens voor de 20.7 megapixel camera bijvoorbeeld. Een nieuwe behuizing die een fractie kleiner is. Een wat ronder design dat inderdaad lekkerder in de hand licht. En een kleinere accu. Dat klinkt beroerd, maar Sony heeft het toestel flink zuiniger gemaakt. Dat gaat zelfs zo ver dat hij nu bij normaal gebruik twee dagen mee gaat. Twee dagen! Een claim die we niet konden checken in de korte tijd dat wij het toestel in de hand hadden, maar die we graag eens nader onderzoeken.
De Sony Xperia Z3 is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Zwart en wit zijn verplichte nummertjes, en ook het brons hebben we al eens gezien. De mosgroene variant is een fijne afwisseling op het bestaande aanbod obligate kleurtjes. Adviesprijs is €649 euro.

 

Sony Xperia Z3 specificaties
– Processor: Snapdragon 2.5 GHz Qualcomm Quad-core
– Scherm: 5,2″ Full HD (1920×1080 pixels)
– Geheugen: 3 GB RAM
– Camera: 20.7 megapixel camera (8x digitale zoom)
– Batterij: 3100 mAh
– OS: Google Android 4.4 (Kitkat)
– Afmetingen: 146.5 x 72 x 7.3 mm
– Gewicht: 152 gram
– Bonus: Waterdicht dankzij IP65- en IP68-normering

 

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

 

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Sony Xperia Z3 Tablet Compact kan mee bij het badderen

 

De laatste paar Sony tablets vond ik de mooiste Android-tablets die je kon krijgen. Zeer plat, strak design en dan ook nog eens waterdicht. De Xperia Z3 Tablet Compact, een hele mond vol, schaart zich moeiteloos in dat rijtje. Anders dan zijn voorgangers is de achterkant nu van plastic met een klein reliëfje. Dat voelt lekker en doet niets af van het luxe gevoel en de waterdichtheid. Daarnaast is het apparaat onwaarschijnlijk plat en licht, met 6,4 millimeter en 280 gram. Anders dan bij zijn grote voorgangers is Sony er nu in geslaagd de rand rond het beeldscherm lekker klein te houden. Het resulteert in wederom een prachtige tablet.
De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is deze herfst verkrijgbaar in drie varianten. De 16GB versie kost €399, de 32GB versie 32GB €449. De versie met LTE gaat je €499 kosten.

 

Sony Xperia Tablet Z3 Compact specificaties
– Processor: Qualcomm Snapdragon 2.5 GHz Quad-core
– Scherm: 8″ display (WUXGA, 1920×1200 pixels)
– Geheugen: 3 GB RAM
– Camera: 8.1 megapixel camera (8x digitale zoom)
– Batterij: 4500 mAh
– OS: Google Android 4.4 (Kitkat)
– Afmetingen: 213 x 123 x 6.4 mm
– Gewicht: 280 gram
– Bonus: Waterdicht

 

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact maakt ons enthousiast

 

Klein is fijn. Het is niet het formaat dat telt, maar wat je er mee doet. Dat soort flauwe grappen liggen voor de hand. Maar bij Android is het juist het formaat dat telt. Na een jarenlange stortvloed aan goed uitgeruste phablets en hun veel minder capabele ‘mini’ varianten, slaat Sony de spijker op zijn kop. Een bescheiden formaatje met allerminst bescheiden specificaties die bijna gelijk zijn aan de grote Z3. Iets minder werkgeheugen, geen Full HD scherm en een wat kleinere accu zijn allemaal logische concessies. Maar wat een tof toestelletje. Hij roept hetzelfde ‘wow’ gevoel op als de eerste iPhone 4, van glas en metaal. Heerlijk sjiek, mooi afgewerkt, goed uitgerust. Wie zei dat ‘mini’s’ ook mini-specs moeten hebben?

Sony Xperia Z3 Compact specificaties
– Processor: Snapdragon 2.5 GHz Qualcomm Quad-core
– Scherm: 4,7″ HD (1280x720pixels)
– Geheugen: 2 GB RAM
– Camera: 20.7 megapixel camera (8x digitale zoom)
– Batterij: 2600 mAh
– OS: Google Android 4.4 (Kitkat)
– Afmetingen: 127.3 x 64.9 x 8.64 mm
– Gewicht: 129 gram
– Bonus: Waterdicht

 

Sony PS4 games op smartphones

Sony heeft al jaren een troef in handen waar ze geen reet mee deden: Playstation voor smartphones. Maar met de Z3-serie hebben ze eindelijk het licht gezien. Remote Play komt beschikbaar op de Z3-toestellen. In normale-mensen-taal: je kunt binnenkort Playstation 4 games spelen op je telefoontje. De toekomst is hier, mensen.

Dat betekent niet dat je overal en altijd maar de nieuwste PS-games op je telefoon kunt spelen. Je moet in hetzelfde draadloze netwerk zitten. Maar dat betekent dus wel dat je thuis de tv uit kunt zetten en hetzelfde spel kunt vervolgen met je telefoon, terwijl je op de wc zit. We hebben het geprobeerd en het is onwerkelijk. Met een PS4 controller een PS4 game bedienen die op een 8 inch beeldscherm te zien is: heel tof. Een controller is niet eens nodig, de tablet of smartphone tovert indien nodig keurig controls op het touchscreen.

Eindelijk, eindelijk, eindelijk heeft Sony dus zijn Playstation-divisie eens laten praten met zijn mobiele telefoon afdeling. Het resultaat maakt ons enthousiast.

Reacties

  1. Richard Groenendijk

    Volgens mij zijn de specificaties van de Z3 en Z3 compact omgewisseld. 5,2 inch beeldscherm voor een “compacte” telefoon?

    • Dennis de Vries

      Volgens mij ook. Maar nu niet meer. Dank.