Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Thuiskopieheffing verlengd, downloaden maarrrrr

Thuiskopieheffing verlengd, downloaden maarrrrr
Dennis de Vries

Tot het jaar 2016 betaal je nog een beetje extra voor je gadgets. Het kabinet heeft namelijk gisteren de ’tijdelijke’ thuiskopieheffing van 2013 een paar jaar verlengd. Iedereen die een smartphone, tablet, computer of harde schijf koopt moet lappen voor de heffing, zodat artiesten nog wat geld zien van de illegale muziek en films die jij er ongetwijfeld op gaat zetten.

Wat is de thuiskopieheffing?

Als sinds een paar jaar betaal je wat meer voor bijvoorbeeld cd-roms dan noodzakelijk. Er zit een heffing op die de prijs opdrijft. Sinds 2013 vallen ook smartphones, tablets, usb-sticks en laptops onder die heffing. Hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe meer je moet betalen. De heffing bedraagt € 0,03 voor een cd-rom, en € 5 (excl. BTW) voor het grotere werk waar je meer dan 16GB op kwijt kunt. Jij betaalt het aan de winkelier, die levert het in bij Stichting Thuiskopie en die heeft vervolgens een ingewikkelde verdeelsleutel waardoor het uiteindelijk bij de artiesten die er recht op hebben in de buidel glipt. Dat is het idee, althans.

Waarom moet je dat betalen?

Het lijkt zo onschuldig, even wat mp3-tjes kopiëren zodat je muziek ook op je telefoon hebt staan. Maar dat betekent wel dat de bloed, zweet en tranen van de muzikant in de studio zich nooit gaan uitbetalen. En zijn kinderen moeten ook eten! Denk toch aan de kinderen! Je had ook een nieuwe cd kunnen kopen tenslotte. En hoe zou jij het vinden als iemand er vandoor gaat met iets dat jij hebt gemaakt? Nou? Nee, precies…nu ben je stil. Kopiëren en downloaden is evil.

 

Denk toch aan de kinderen!

 

Maar wat als je niet kopieert?

Vette pech. Heb je een harde schijf die je alleen gebruikt voor JOUW vakantiefoto’s? Dan betaal je aan stichting Thuiskopie. Luister je alleen muziek op je telefoon via Spotify? Dan betaal je daarvoor. Maar je betaalt óók aan Stichting Thuiskopie. E-readers ontspringen de dans nog even: “Gelet op de geringe overschrijding van de heffingsplichtige minimumnorm en de onduidelijkheid van het onderzoek op het punt van heffingsvrije kopieën en opslagcapaciteit is besloten vooralsnog niet over te gaan tot invoeren van een heffing op e-readers”, aldus het kabinet.

De regeling is niet zonder kritiek ontvangen. Zo klaagden winkeliers begin 2013 dat ze ineens een prijsverhoging moesten doorvoeren en heeft de stichting Thuiskopie geen smetteloze reputatie als het gaat om het verdelen van de centen. En uiteindelijk wordt elke gebruiker schuldig bevonden aan het kopiëren van auteursrechtelijk materiaal. Al gebruik je een harde schijf alleen maar als ijshockey puck, je betaalt voor het feit dat je er ongetwijfeld kopietjes mee ging maken. Jij stiekemerd.

Dan kun je dus maar beter van de nood een deugd maken. Je hebt er voor betaald, dus plemp maar vol die harde schijven. Slinger Soulseek snel aan en haal wat nieuwe albums binnen. Je hebt er recht op en downloaden is toch legaal in Nederland (uploaden is foei!). Je kunt tot 2016 met een gerust hart slapen, stichting Thuiskopie zorgt dat het geld bij de juiste mensen komt.