Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Valve kondigt gratis SteamOS aan

Valve kondigt gratis SteamOS aan
Bart
  • Op 23 september 2013

Valve, het bedrijf achter de gameserie Half Life en distributieplatform Steam, heeft maandag het besturingssysteem SteamOS aangekondigd. Het op Linux gebaseerde platform gaat zich richten op gaming en media in de huiskamer en komt binnenkort op de markt. Voor nop, extragratis.

SteamOS moet pc-gaming in de huiskamer nog eenvoudiger maken. Zo zouden hardwarefabrikanten het besturingssysteem kosteloos kunnen gebruiken om de huiskamer te veroveren. Daarnaast is het ook mogelijk om via SteamOS spellen die op Windows of Mac OS X draaien te streamen via een lokaal (draadloos) netwerk.

steamValve claimt dat grote gameontwikkelaars al bezig zijn met het ontwikkelen van games voor Linux, die dus op SteamOS gespeeld kunnen worden. In 2014 zouden diverse triple-A game titles (dat is er één voor de bullshitbingo) uitkomen die op het nieuwe besturingssysteem draaien.

Overigens mikt Valve niet alleen op PC-games, maar moet SteamOS een compleet mediaplatform gaan worden. Bekende muziek- en videodiensten zouden zich al hebben aangesloten bij het project. Namen zijn niet genoemd, maar te hopen valt dat bijvoorbeeld Spotify en Netflix ook worden ondersteund.

SteamOS lijkt een eerste stap richting de Steam Box, een nog onaangekondigde kruising tussen (hoogstwaarschijnlijk) een console en mini-computer. Valve liet eerder dit jaar weten dat de Steam Box nog in 2013 gepresenteerd moet worden. Er staan deze week nog twee aankondigingen op de rol, mogelijk is de nieuwe console daar één van.