Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Video: zo maken de Chinezen telefoons

Chinese fabriek
Bart
  • Op 1 mei 2016

China komt hard, zo bleek deze week uit de cijfers van de International Data Corporation (IDC). Op basis van de verkoopcijfers van telefoontjes in het eerste kwartaal van dit jaar staan OPPO (4e) en vivo (5e) voor het eerst in de top-5 van grootste merken. En vergeet ook niet dat Huawei al een tijdje op de derde plek staat in deze ranglijst, achter marktleider Samsung en Apple. Ze gaan dus lekker daar in China, maar hoe flikken ze dat?

Onderstaande video is geschoten in Shenzhen, zeg maar het Sillicon Valley van China. Een enorme stad meer dan tien miljoen inwoners – sterker, volgens mij weet niemand hoeveel mensen er nou daadwerkelijk wonen. In de vele telefoonfabrieken die Shenzhen telt, worden aan de lopende band mobieltjes gemaakt, maar niet zo geautomatiseerd als je misschien zou verwachten.

Nee, het is een kwestie van noeste handenarbeid. Van schroefjes draaien tot stickers plakken en nog indrukwekkender: selfies nemen om de frontcamera te testen en muziek luisteren om te horen of de geluidskwaliteit goed is. En dat is goed om een keer te zien, zeker op 1 mei: de Dag van de Arbeid.

Deze tien minuten durende reportage is al twee jaar oud, maar geeft nog altijd een indrukwekkend inkijkje in een Chinese fabriek, waar mensen voor een appel en ei hele dagen moederbordjes zitten te solderen. Zet de stoel in de makkelijke stand en verbaas je over deze manier van werken, die overigens niet uniek is voor China. Ook elders in de wereld – yep, ook in Nederland en Amerika – zijn plekken waar op deze manier wordt gewerkt. Alleen krijg ik bij dit soort Chinese video’s altijd een onbestemd gevoel dat hier gefilmd is omdat de omstandigheden nog best aardig waren en dat er fabrieken zijn waar camera’s niet toegelaten worden…