Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Vsenn: modulaire wondertelefoon is hoax [update]

Vsenn: modulaire wondertelefoon is hoax [update]
Dennis de Vries

Een van de meest spannende smartphones uit 2014 komt van Finse bodem. De Finse startup Vsenn belooft een modulaire telefoon met de meest fantastische functies. Eigenlijk kleeft er maar één nadeel aan het bedrijf: het bestaat helemaal niet.

** Update toegevoegd om 16:08: reactie van Vsenn onderaan het artikel **

Begin november plofte er uit het niets een persbericht van een totaal onbekend bedrijf op onze digitale deurmat. Een startup met de naam Vsenn was bezig met een toestel dat de natte droom was van elke smartphone-liefhebber. Om te beginnen werd het deels modulair. De camera, de accu en de processor/RAM en de batterijcover kunnen verwisseld worden. Het besturingssysteem wordt een kale versie van Android. Vsenn garandeert updates voor de komende vier jaar en gegevens op de telefoon worden versleuteld via triple layer encryption. Oh, en dat allemaal ontwikkeld met de hulp van een ex-hoge pief bij Nokia. Over de specificaties is op dat moment nog niet veel bekend, maar het bedrijf wil wel kwijt dat het op het niveau zit van de vlaggenschepen van Samsung en Sony. En dat allemaal voor minder dan €580.

Wereldnieuws met wereldspecs

Alsof dat allemaal nog niet mooi genoeg klinkt, werden de weken erna de meest fantastische functies toegevoegd. Via Twitter en de website werd een Approved Rom Partner programma bekend gemaakt, waardoor geeks hun eigen ROM op hun Vsenn konden installeren zonder garantie kwijt te raken. Gebruikers konden in een poll aangeven welk schermformaat het populairst was, en konden kiezen tussen FullHD of QHD. Op Twitter worden gebruikers lekker gemaakt met krankzinnig groot opslaggeheugen en de nieuwste Qualcomm SOCs. Er wordt zonder enige technische achtergrondinformatie geschermd met fantastisch geluid uit front facing speakers, draadloos opladen via Qi (Vsenn is geen gecertificeerd product bij Qi) en, de kers op de taart, de mogelijkheid om te kiezen welk besturingssysteem je op jouw Vsenn-telefoon wilt hebben. Bij elk nieuwtje halen ze weer moeiteloos het wereldnieuws op verschillende grote internationale telecom- en techsites.

 

 

Vsenn lijkt dus de heilige graal op smartphonegebied in handen te hebben. Een hele prestatie voor een nieuw bedrijf waar weinig, zeg maar gerust helemaal niets over bekend is. Vsenn houdt zelf de boot stevig af. Al het contact verloopt via hun PR-medewerker Helder Vicente, die persberichtjes rondstuurt en vragen beantwoordt via mail en Twitter. Na het eerste persbericht wordt onze scepsis nog weggenomen door snelle reacties. Nee, hij kan op dat moment even niet skypen. Zijn bedrijf is op dat moment wereldnieuws, dus iedereen bij Vsenn heeft het veel te druk. En over de samenstelling van het team kan hij niets kwijt. De illustere voormalig manager van Nokia X die de boel financiert blijft nog even anoniem, evenals de overige medewerkers. “About the company employees, for the moment we can not tell more details. Still somethings to take care about NDA contracts they have with Microsoft. It’s never as easy as we want“, zo reageert hij de ene keer. Op een later verzoek tot meer informatie krijgen we te horen: “We have lot’s more information to release, but we have to protect our intellectual property as much as we can at this stage. With Google as our main competitor, I’m sure you understand why we are being so cautious and secretive.

Anoniem, mysterieus, onvindbaar

Over de Vsenn wondertelefoon is tot op heden dus helemaal niets concreets bekend. Maar hoe zit het dan met de mensen die er werken? De Nokia X-manager die de boel bestiert, en die in veel van de koppen van de nieuwsberichten genoemd wordt, is anoniem en onvindbaar. Een speurtocht op LinkedIn levert geen voormalige Nokia X managers op die momenteel betrokken zijn bij een soortgelijk project. De enige naam die is te verbinden aan het bedrijf is die van Helder Vicente, die de PR doet. Het lijkt er alleen verdraaid veel op dat dit niet zijn echte naam is. Zijn Facebook en Twitter-account, beide pas actief sinds Vsenn in het nieuws kwam, zijn vrijwel ongebruikt. Het gebrek aan online aanwezigheid is voor een PR-medewerker van een startup op z’n minst opvallend. Op Twitter staat dat hij werkt vanuit Lissabon in Portugal en Oulu in Finland wat de thuisbasis is voor het bedrijf Vsenn. Zijn mail verstuurt hij steevast vanuit Lissabon.

“With Google as our main competitor, I’m sure you understand why we are being so cautious and secretive”

Maar het bedrijf zelf is ook één groot vraagteken. De website is geregistreerd door iemand die anoniem wil blijven. Het bedrijf is gevestigd in Oulu, Finland, zo blijkt uit de persberichten. De stad met zo’n 190.000 inwoners in het noordoosten van Finland staat bekend om zijn bruisende startup- en technologieklimaat. Een bedrijf met de naam Vsenn is daar echter niet te vinden. Ze zijn in ieder geval niet bekend bij Starttaamo, zo laat de in Oulu actieve startup-community weten. Nergens in Finland zijn ze bekend overigens, volgens het Finse handelsregister. Daarnaast komt Vsenn ook niet voor in de databases voor geregistreerde handelsmerken. Ook in het handelsregister van Portugal, de werkplaats van Vicente, is geen enkel spoor te vinden.

Vsenn bestaat niet

De Finse modulaire smartphone met zijn roots in Nokia klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En als je even gaat graven lijkt het ook inderdaad niet waar te zijn. Een bedrijf dat nergens op enige wijze geregistreerd is. Een product waar niets over te vinden is. Anonieme medewerkers, los van de PR medewerker die vooral de boot afhoudt en waarvan het aannemelijk is dat hij onder een schuilnaam werkt. Onze conclusie: Vsenn bestaat niet.

** UPDATE: Vsenn ontkent de hoax per mail **

Let’s break it by topics:
– We are a startup, yes, and we are not registered yet.
In some parts of the world, you can not even register a brand name(trademark) without using it first.
– The moment we are a registered company we will announce it.
– There is a monumental huge amount of legal work to be done, before even registering a brand that aims to be competitive anywhere in the world, and that takes plenty of time.
– Protecting our personal life from articles like the one you published today, is one of the reasons for the secrecy.
– It’s my job to give my face and name for this project on the early stage, protecting the others.
– I have the right to keep my personal life to myself, without any need to be active in social channels.
– We are honest and hard working people, and we never asked for anything in return.

Like i said before, we are not giving interviews at the moment.
There will be a time for it.

We are trying to change a very competitive industry, and as you know, patents never stopped companies from copying each others creations and designs. And we do not have the millions to go into legal disputes on a world scale.

Reacties

  1. Sianto

    Het zou kunnen dat het bestaat. Misschien een leuk idee voor m’n volgende smartphone. Niet getreurd als het niet bestaat. Er zijn nog genoeg andere smartphones!