Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Wat is het geheim van Wiko smartphones?

Dennis de Vries

Eerlijk zeggen, wie van jullie heeft wel eens van Wiko gehoord? De stand van de smartphonefabrikant trok onze aandacht. Je komt voor de guitige naam, en blijft hangen voor de uitstekend uitgeruste, maar krankzinnig goedkope Android smartphones. De ambitie spat er af, en het is goed mogelijk dat de Wiko’s binnenkort ook in Nederland in de winkels liggen. Je hoorde het hier voor het eerst. Wij checkten op de IFA 2014 de nieuwe Wiko Highway Signs

Wiko is een vrij nieuw bedrijf met het hoofdkantoor in Frankrijk. Hoewel het in Nederland bij weinig mensen een belletje zal doen rinkelen, heeft het merk de Franse smartphone-markt bijna compleet op zijn kop gezet. Momenteel moet het qua verkopen alleen Samsung en Apple voor zich dulden, claimen ze zelf. De Sony’s, LG’s en HTC’s hebben ze eigenhandig het nakijken gegeven. Wat is het geheim van Wiko? Ze geven de toestellen bijna voor niets weg. Wij bleven hangen bij hun nieuwste toevoeging, de Wiko Highway Signs. Ga er even goed voor zitten, terwijl ik wat specs oplepel.

 

Specs Wiko Highway Signs
Beeldscherm: 4,7 inch IPS
Resolutie: 1280×720 HD
Processor: 1,3Ghz MediaTek Octa-Core
RAM: 1GB
Opslag: 16GB, MicroSD
Camera: 8MP/5MP
OS: Android 4.4.2
Dat zijn totaal geen kinderachtige specificaties voor een moderne smartphone. Maar wat kost het? Zit je nog? Ja? Gordels om? Prima. Dit apparaat heeft een adviesprijs van € 199,-. Tweehonderd euro! Dat is de beste deal sinds ze het brood gesneden zijn gaan verkopen. De grote, krachtigere Highway 4G is ook niet duur met €350. Op de stand lag ook de Wiko Getaway, qua uiterlijk een keurige kopie van de HTC One M8, maar dan ook voor €199. Waar doen de Fransen het van? Dat wilden wij ook wel eens weten. Dus tackelden we iemand van Wiko om het geheim te ontfutselen.

Het geheim van Wiko

De eerste reden is dat Wiko niet perse hoeft te innoveren. Dat zijn niet onze woorden, maar die van Wiko zelf. Dat de Wiko Highway Signs er uitziet als een kruising tussen een Apple iPhone 4 en een Sony Xperia Z3 is ook precies de bedoeling, geven ze eerlijk toe. Laat andere bedrijven het wiel maar uitvinden. Wiko maakt gewoon smartphones voor mensen die veel voor weinig willen. Ook de software aanpassingen zijn minimaal. De aanpassingen zijn minimaal, bloatware vind je niet op Wiko’s. Daarnaast besteden ze nauwelijks geld aan marketing, doen ze niet aan dealtjes met providers en hebben ze heel nauwe banden met leveranciers en producenten.

Wat Wiko op de stand niet verteld is dat dat laatste mogelijk is, omdat het bedrijf voor het overgrote deel in Chinese handen is. Uiteindelijk is Wiko voor het overgrote deel een ordinaire Chinese prijsvechter die in Frankrijk heel hard roept dat ze Frans zijn. Dat werkt bij Fransen. De toestellen gaan daar over de toonbank als escargots en orgaanvlees.

Wiko in Nederland?

Het gaat zelfs zo goed dat Wiko flink aan het uitbreiden is. Portgal, België en nu dus Duitsland. Ze moeten er allemaal aan geloven. Daarna richt Wiko zijn pijlen op landen als Polen, waar Draadbreuk toevallig een dependance heeft. Wanneer is Nederland aan de beurt? Dat duurt niet lang meer, als het aan Wiko ligt. Of ze nou Chinees of Frans zijn, met dit soort toestellen verwelkomen wij ze met open armen.

Reacties

  1. Floris

    Wiko is al enige tijd te koop bij de kijkshop.

  2. Natalia Hojna

    Me camera doet het opeens niet meer