Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Waterproof Kobo Aura H2O is sterker dan wij

Dennis de Vries

We zijn soms net een stel jongen honden. We lopen volledig gefocussed over het beursterrein, tot het moment dat we in onze ooghoek een bakje water zien. Als een roedel puppies met een tennisbal vergeten we de wereld om ons heen. Zo kwamen we ineens bij de stand van Kobo terecht, waar we de Aura H2O bij een bakje water zaten liggen. Gadgets onderdompelen: het is sterker dan wij.

Want laten we eerlijk zijn, op een beurs als de IFA is een nieuwe e-reader niet direct de meest spannende gadget. Zoals Bart, e-reader goeroe van formaat, al eerder betoogde: de ontwikkeling in deze productgroep staat redelijk stil. Ook de Aura H2O lijkt op het eerste gezicht niet heel spannend. Met een wat hogere resolutie op het e-paper scherm dat zijn pagina’s ook wat sneller ververst, iets meer geheugen en een aantal kleine verbeteringen in het backlight. En dat bakje water dus.`

 
>> Lees ook de analyse: waarom stapt Sony uit de e-reader markt?
>> Wat zijn de nieuwe concurrenten van de Kobo Aura H20?

Je vraagt je af waarom het zo lang geduurd heeft. Iedereen die wel eens een tijdschrift of boek op een luchtbedje in het zwembad heeft gelezen, weet dat je zoiets niet 100% droog houdt. Nu is dat met een papieren Donald Duck geen probleem, maar met een e-reader kan het een stuk vervelender zijn. Dus heeft Kobo zijn nieuwe reader stof- en waterbestendig gemaakt. Het apparaat heeft een ip67 normering en kan dus maximaal 30 minuten lang een meter onder water. Niet alleen lekker voor in bad, maar je kunt ‘m dus ook afspoelen als je er per ongeluk eten op morst.

Waterdicht plan?

Dat klinkt als een waterdicht plan van Kobo. Toch kleeft er wel een nadeel aan het gebruik van een e-reader in water, zo blijkt bij de dertiende keer onderdompelen (we krijgen er gewoon geen genoeg van). Het aanraakgevoelige scherm raakt compleet van slag van waterdruppels. Logisch, de infraroodtechniek ziet het verschil niet tussen een druppeltje en jouw vinger. Dus als hij het even niet meer weet, schiet hij op slot met een pop-up die vriendelijk verzoekt het scherm af te vegen. Op een beursvloer is dat prima te doen. Maar als je in een zwembad met natte handen een pagina om wil slaan, dan flipt je boek.

Dat steekt ook nog eens heel nauw. Een minescuul druppeltje water bij het randje van het beeldscherm is al genoeg om het scherm op slot te gooien. Dan kan Kobo wel een speciaal, superdrogend microvezeldoekje bij leveren – dat doen ze namelijk – maar als je niet weet waar het water zit, weet je ook niet waar je moet vegen.

Kobo Aura H2O kopen?

Kortom, de e-readers zijn nog niet uitontwikkeld. Als Kobo de scherm-situatie bij gebruik in water op weet te lossen, dan hebben we een winnaar. Maar dan moeten we wellicht even wachten tot de opvolger van de Aura H2O. Als ze die volgend jaar op de IFA lanceren, komen we ongetwijfeld weer aanwaaien. Mits er een bakje water staat natuurlijk. Momenteel moet je het doen met de Kobo Aurau H2O, die kun je vanaf oktober krijgen voor een adviesprijs van € 169.