Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Windows Phone 8.1 in screenshots

Windows Phone 8.1 in screenshots
Dennis de Vries

Van Windows Phone 8 naar 8.1 lijkt een kleine stap. Het verhernieuwde besturingssysteem voor smartphones werd enkele weken terug gepresenteerd en wordt pas over enkele maanden ‘uitgerold’ zoals dat zo mooi heet. Maar geregistreerde ontwikkelaars kunnen de update sinds vorige week al downloaden. Dat geeft ons mooi de gelegenheid om te checken wat er nieuw is. Spoileralert: het is veel meer dan die 0.1 extra doet vermoeden. En het is bijna zonder uitzondering erg tof. Wat zijn de aanpassingen zoal?

Cortana:

windows81-cortanaMeest besproken nieuwe functie is Cortana, die digitale assistent voor Windows Phones. Je drukt op de zoekknop, en in plaats van dat je naar Bing geleid wordt, vraagt Cortana wat je nu weer moet. Riep iemand daar Siri? Inderdaad, het idee is hetzelfde. Maar Microsoft voegt daar ook een vleugje Google Now aan toe, door de spraakgestuurde assistent te laten leren van jouw gebruik. Zo kan het afspraken, nieuws, routes en verkeer naar veelbezochte plaatsen en interessante feitjes geven vóór je er specifiek om gevraagd hebt. Niet alleen moet Cortana oppikken hoe jij je telefoon gebruikt, maar kun je ook Facebook en je (Proest!) goedgevulde Bing-profiel koppelen. Met dat lerende vermogen zit het wel goed. In het begin hoorde Cortana mij nog vragen stellen als: “Where is the best coffee in cracker”? en “What’s the weather in crackle?”. Maar na het eenmaal handmatig verbeterd te hebben, wist ze elke keer dat ik Krakow bedoelde. Dat is fijn, want dat is waar ik inderdaad zit.
Maar je voelt ‘m al aankomen: net als Siri (en in zekere mate Google Now) spreekt Cortana geen woord Nederlands en weet het nauwelijks af van het bestaan van ons kikkerlandje. Pas als je de land- en taalinstellingen van je telefoon instelt op de Verenigde Staten, dan komt ze tot leven. Klaar om je informatie te geven toegespitst op de Amerikaan die jij niet bent. “Ok, Dennis. I’ll open Drèdbruhk: gadgets, tech ien miehr.” Dankje, Cortana.

 

Het uiterlijk:

windows81-uiterlijkWindows Phone was vanaf het begin al hip, modern, plat en vriendelijk. Maar de boel een beetje aanpassen beperkte zich tot het rondslepen van wat livetiles. Windows Phone 8.1 maakt daar een einde aan. Niet alleen kun je ook op kleinere toestellen een derde rij tegels toevoegen, zoals we al eerder zagen op de reuzachtige Nokia Lumia 1520.

Ook is het nu mogelijk om een achtergrond toe te voegen en de manier waarop Microsoft dat heeft aangepakt is erg cool. Niet het scherm om de tegels heen verandert in een foto, in plaats daarvan worden veel tegels transparant. Om het af te maken beweegt de achtergrond bij het scrollen minder snel dan de tegels, wat een tof parallax 3D-effect creëert. Het is wel zaak om de goede foto te kiezen, want het wordt snel een enorme drukte.

 

Action Center:

windows81-actionIk blijf voet bij stuk houden: meldingen in een apart menu waren niet nodig in Windows Phone. Waar denk je anders dat die live tiles voor waren? Maar goed, iedereen was het met mij oneens en Microsoft heeft naar iedereen geluisterd. Welkom Action Center, een dropdown menu waarin meldingen, berichten en updates netjes op een rijtje komen. Dat werkt prima en lijkt een stuk meer op wat we gewend zijn van Android en iOS.

Maar de echte verbetering zit ‘m in het feit dat je zo ook eenvoudig wat instellingen kunt aanpassen. Om even snel wifi aan of uit te zetten hoef je niet meer op zoek te gaan naar het instellingenmenu. En je hoeft er ook niet meer een aparte third-party app voor te installeren. Datzelfde geldt voor bluetooth, airplane mode en rotation lock of vier andere instellingen naar keuze. Potjandikkie, zo wordt Windows Phone net een echt smartphone-OS!

 
 
 

Verder nieuw in Windows Phone 8.1

Het toetsenbord van Windows Phone was al uitstekend, nu nog iets uitstekender.

Het toetsenbord van Windows Phone was al uitstekend, nu nog iets uitstekender.

Superhippe nieuwe agenda.

Superhippe nieuwe agenda.


Je aller-, allerbeste vrienden kunnen je altijd bellen. Zelfs als je Cortana hebt gevraagd om je even niet te storen.

Je aller-, allerbeste vrienden kunnen je altijd bellen. Zelfs als je Cortana hebt gevraagd om je even niet te storen.

Een nieuwe camera-interface. Waarom zouden ze, als je Nokia Pro Cam hebt, toch?

Een nieuwe camera-interface. Waarom zouden ze, als je Nokia Pro Cam hebt, toch?

Zie je dat kruisje, rechtsbovenin? Je kunt nu apps afsluiten! Windows Phone gaat nog eens heel groot worden.

Zie je dat kruisje, rechtsbovenin? Je kunt nu apps afsluiten! Windows Phone gaat nog eens heel groot worden.

Gescheiden controls voor het volume. Soms kan het leven zo mooi zijn.

Gescheiden controls voor het volume. Soms kan het leven zo mooi zijn.

Ook Windows Phone 8.1 installeren?

De definitieve versie is nog niet uit en laat nog even wat maanden op zich wachten. Maar als je een moeilijke bril op zet en nét doet of je een ontwikkelaar bent, dan kun je de ‘developers preview’ alvast installeren om zo Windows Phone 8.1 alvast te proberen. Niet ingewikkeld, maar let op: je kunt daarna niet meer terug naar Windows Phone 8 en je garantie vervalt tot de officiële update wordt uitgerold en is geïnstalleerd. En het is een preview, hè. Er kunnen bugs in zitten. Gaat verder op eigen risico:

  • Ga naar de Windows Phone App Studio, log in met je Microsoft-account. Maak daar een nieuw project aan.
  • Ontwikkel vervolgens een App voor Draadbreuk. Een toffe. Deze stap is cruciaal! Anders kun je de update niet doen. Echt!
  • Pak je toestel en zoek in de Marketplace naar de app ‘Preview for Developers’. Installeer, log in, sluit af.
  • Ga vervolgens naar ‘instellingen’ en laat je telefoon zoeken naar een update. Neem een kopje koffie of twee, het updaten kan wel even duren.
  • Als je Cortana wilt activeren, dan moet je in de instellingen even je regio op ‘Verenigde Staten’ zetten en je primaire taal op ‘English (US).

Reacties

  1. Analytical

    Het kruisje bij het Multitask scherm kon al worden afgesloten bij WP 8.0, maar nu bij WP 8.1 kun je hem nu ook naar beneden swipen om de applicatie af te sluiten ;-).
    Ik werk sinds de update beschikbaar werd gesteld voor developers, maar ben zeer te spreken over de update! Zelf vind ik een hele belangrijke toevoeging “Opslaginzicht” eindelijk je apps op je geheugenkaart plaatsen, zodat je interne opslaggeheugen niet meer (zomaar) vol raakt!