Brekend nieuws in telecomland vandaag, want op één of andere vage Chinese site zijn foto’s verschenen van een nog vagere telefoon van een nóg veel vager Chinees merk. Big deal, hoor ik je denken, want die Chinese meuk zien we amper hier in Europa. Maar wacht, Draadbreuk spot namelijk een dingetje, een trend. De flip phone komt terug. En dat is tof.
Oké, eerst even een stukje duiding voor we beginnen met ons relaas waarom flip phones tof zijn. De feiten: het Chinese Gionee heeft de W900, een klaptelefoon met twee vier inch full-hd-schermen, bij de plaatselijke keuringsdienst ingeleverd. Wil niets anders zeggen dan dat ze een telefoon hebben gemaakt die nu professioneel uit elkaar getrokken gaat worden en waarvan het nog onbekend is wanneer en voor hoe duur veel geld die in de winkels ligt. Eén ding is wel redelijk zeker: in Europa zullen we de Gionee W900 hoogstwaarschijnlijk niet gaan zien.
Eén ei is geen ei, twee ei is een paasei. Daarom nog een klaptelefoon die in de pijplijn zit: de Samsung Galaxy Golden 2. Ook hier is weinig over bekend, behalve dan dat er een paar kiekjes zijn gespot door SamMobile. Hondslelijk ding, maar wel tof dat-ie kan klappen en twee beeldschermen heeft.
Oké, dat was de hartigheid waar we even doorheen moesten, nu het zoet. Die twee clamshell-telefoons (zoals het met het een moeilijk woord heet) doen ons verlangen naar een jaar of tien geleden. Toen we trots rondliepen met zo’n dik telefoontje die we als een baas konden openklappen. Reden genoeg om zes punten te noteren waarom we weer zo’n klapding willen hebben. Komt-ie:
1. In één coole beweging gesprekken opnemen en ophangen
Gloeiende, gloeiende. Heel YouTube staat vol met clips uit 24, maar nergens een goed beeld te vinden van Jack Bauer die zijn telefoon dichtklapt. Want laten we eerlijk zijn: het op een coole manier opnemen en ophangen van gesprekken werd door Jack tot een ware kunstvorm verheven. Niemand die zo bruut in één vloeiende beweging z’n telefoon wist dicht te klappen als deze held.
Maar, er zijn dus geen goede Jack Bauer-filmpjes, daarom dit hele schrale voorbeeld. Komt absoluut niet in de buurt, maar geeft een beetje een idee.
2. Geen krassen op je scherm
Een kras op je gloednieuwe telefoonscherm, voelt als een kras op je ziel. Of je moet Ger heten en van gebroken glas je hobby maken. Ach, het heeft ook wel iets poëtisch, maar het blijft natuurlijk volkomen ruk. Met zo’n inklapbaar telefoontje zijn al je zorgen echter verleden tijd. Je klapt het toestel dicht en je scherm zit veilig aan de binnenkant opgeborgen. Knappe jongen die er dan nog een kras op weet te krijgen.
Overigens geldt dit punt natuurlijk niet voor die nieuwerwetse hipsterfoons met een extra scherm aan de buitenkant, zoals die Galaxy Golden 2.
3. Nooit meer per ongeluk iemand bellen
Broekzakbellen heeft me door de jaren heen een hoop beltegoed gekost. Mijn hemel, wat een frustratie. Dat je ineens een vage kennis vanuit je broekzak ‘mmmllooo, bmmemnnn mmjjj mddddarrr’ hoort murmelen. Of je je afvraagt hoe het kan dat je beltegoed op is en dan later hoort ‘hé, je hebt me volgens mij per ongeluk gebeld. Ik heb even tien minuten zitten luisteren, vond het wel grappig’. Enfin, iedereen kent dit soort ongein, behalve mensen met een clamshell-telefoon.
4. T9 blijft oldskool
Leuk, al die touchscreen-toetsenbordjes, maar T9 blijft de beste manier om een sms’je te tikken. Niet omdat het sneller gaat, integendeel, maar om het ouderwetse gevoel van sms’en te behouden. Niet dat vluchtige gedoe in Whatsapp met emoticons, gifs, Dubsmashes en andere gekkigheid. Nee, gewoon de maximale 160 tekens (we blijven Hollanders) uit je T9 rammen, vervolgens op zenden drukken en dan – zonder enige leesbevestiging – wachten op een berichtje terug. Man, wat een tijd was dat.
5. Mogelijkheid voor een dubbel beeldscherm
Clamshell-telefoons met een beeldscherm aan de voorzijde hebben we al afgeserveerd bij punt twee, maar er is een uitzondering. Een klein, onbreekbaar schermpje aan de voorkant is een must. Gewoon, om te zien wie je belt of van wie je een bericht hebt gekregen. Lekker snel en handig om te zien of het überhaupt de moeite loont om op te nemen. Een soort smartwatch, maar dan op je telefoon.
Een andere manier om twee beeldschermen in een telefoon te drukken is door ze gewoon beide aan de binnenkant te plaatsen. Een beetje zoals onderstaand prototype waarmee Fujitsu op het Mobile World Congress van 2010 mee op de proppen kwam, maar dan gemaakt van slechts één deel. Prima breedbeeld om een video op te kijken!
6. Eens wat anders dan een iPhone vierenveertig of Galaxy honderdachtendertig
Last but not least. Met een klaptelefoon heb je net even iets anders in je broekzak dan de zoveelste iPhone of Galaxy S. Misschien denken mensen eerst ‘wat loopt hij erbij met een toestel uit 2001’, maar als ze vervolgens zien dat je er net zo veel mee kan als met die standaard telefoontjes van nu, dan zal je coolnessfactor direct +10 gaan. En zo niet, laat ze dan dit artikel lezen.
Ik heb hier serieus echt 2 maanden geleden over na gedacht. Wat nou als we een nieuwe smartphone maken, in een flip phone… Maar nee, ik ben geen persoon die door zet, dus liet het maar zitten.
Zonde. Ander had je nu bij Samsung in het geld kunnen zwemmen.