2013 was het jaar van Dave Hakkens. De Hollandsche designer bedacht een modulaire smartphone, een toestel dat bestaat uit verschillende verwisselbare onderdelen. Hij werkte het idee wat beter uit, creëerde reuring en iedereen vond het tof. Motorola/Google pakte het zelfs op en ging er onder de naam ‘Project Ara’ verder mee aan de haal. Het Phonebloks-idee haalde zelfs een hoge positie in de Draadbreuk 101. Ik bedoel maar. Toch, de kans dat het er echt van zou komen, werd laag ingeschat. Maar nu krijgen we in een videootje een kijkje achter de schermen en blijken er al vroege prototypes te zijn.
[divider]VIDEO: update van Phonebloks[/divider]
Bovenstaande video laat een hoop mensen zien die er druk mee bezig zijn. Dat niet alleen, er is ook al een oer-vorm van de modulaire smartphone te zien. Om de verschillende onderdelen bij elkaar te houden, wordt gebruik gemaakt van electro-permanent magnets. Die blijven, zonder stroom te gebruiken, vastzitten wanneer dat nodig is, maar laten ook gemakkelijk los wanneer dat moet. Ook komen er verschillende modules voorbij, maar veel meer dan wat blokjes, al dan niet uit de 3D-printer, stelt dat niet voor.
‘Duurt nog wel even’
Kortom: die modulaire smartphone duurt nog wel even. Maar ‘duurt nog wel even’ is toch al meer dan ‘komt er nooit van’. Volgens eerdere geruchten zou het in 2015 al zo ver moeten zijn, en kan het endoskelet, de basis die de boel bij elkaar houdt, al voor $50 aangeboden worden. Tot die tijd moet er veel ontwikkeld worden voor we hier op de redactie gesprekken voeren als: “Mijn telefoon is een beetje traag.” – “Oh, hier, neem anders mijn RAM even dan gaat het vast sneller.”
Meer over Phonebloks en modulaire smartphones:
> Het verdict van Draadbreuk: Wat vinden wij van het idee?
> Draadbreuk 101 van 2013. Met Phonebloks op nummer 16
> Het originele idee: wat is Phonebloks?
Dit is wel een goede oplossing voor het fragmentatieprobleem van Android. Gha gha meneer Aart, grapje!