Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Het verdict van Draadbreuk: Clamshell-telefoons

Het verdict van Draadbreuk: Clamshell-telefoons
Ger
  • Op 22 mei 2014

Gespot in China: een nieuwe Samsung smartphone. Hij draait op Android, heeft een quad-core 2,3 Ghz processor, een keurige 13 megapixelamera en een accu met  een inhoud van 1900 mAh. Tot zover allemaal prima. Maar de nieuwe Samsung G9098 heeft daarnaast ook nog een ouderwets klepje waarachter het scherm en de toetsen verborgen zit. Het is een zogenoemde clamshell. Kennen jullie die nog? Door Motorola (en Jack Bauer) groot gemaakt en bejubeld door iedereen die flink wat af belde.

De clamshell kent een lange en rijke geschiedenis. Een jaar of zes geleden had iedereen zo’n ding. Het maakte de koelkast-gsms van weleer in eens een stuk compacter. Populair waren bijvoorbeeld de Motorola Razr en de SGH-serie van Samsung.

Maar met met de komst van het touchscreen is de clamshell in de vergetelheid geraakt. Een clamshell heeft doorgaans een klein scherm en dat tikt toch niet zo lekker als je flinke e-mails wilt sturen…

Tot nu. Denkt Samsung. Want de G9098 brengt ons terug naar vroeger tijden. Toch heeft het model wel wat innovatiefs. Feitelijk gezien is het namelijk niet echt een clamshell, maar meer een flipphone. Dat wil zeggen: het toestel beschikt over twee 3,67″ SuperAMOLED displays. Eentje boven de toetsen en eentje die op de voorkant van het klepje zit. Zo kun je de smartphone dus bedienen zonder het toestel open te klappen, maar tegelijkertijd blijven de toetsen keurig beschermd tegen al het narigheid wat de wereld kan brengen (lees: zand, stof, water).

Samsung Clamshell

 

Een best wel grappige oplossing. Zo kun je nog altijd gebruik maken van fysieke knoppen – dat tikt nog steeds lekkerder dan een touchscreen – maar merk je ook de voordelen van een aanraakscherm. Een beetje zoals Blackberry dat ooit probeerde (en faalde).

Vermoedelijk zal dit concept niet ons land halen. Waarom eigenlijk niet? De Draadbreuk-redactie vroeg zich af: zouden wij ooit weer een clamshell (of: flipphone) kopen?

Lees het verdict en doe mee!

Zou jij ooit weer een clamshell telefoon kopen?

db-verdict-01-01

Paul 
Het is niet voor niets dat we al jaren geen smartphone met klepje voorbij hebben zien komen. Technologie ontwikkelt zich en een clamshell past daar gewoon niet bij. Fysieke knoppen gaan kapot en ik zie het alweer gebeuren dat je je moeder niet meer kunt bellen, omdat de 9 het niet meer doet. Daarbij heb ik de stelregel dat ik mijn telefoon moet kunnen bedienen met een biertje in mijn hand. Da’s toch lastig met een klepje.
Dennis
Hoe tof de huidige smartphones ook zijn, er gaat werkelijk niets boven het quasi-casual beëindigen van een telefoongesprek door de telefoon dicht te klappen. NIETS! Maar je moet ook wel veel concessies doen. Hardwareknoppen zijn handig, maar een numeriek toetsenbord zoals bovenstaande Samsung heeft, mogen ze houden. En een 3,7 inch beeldscherm…dat kan groter. Dan maar wat minder stoer de telefoon ophangen.
Ger
Ik twijfel. Het concept vind ik nog steeds geweldig, al is het maar omdat je zo lekker casual de telefoon op kunt nemen. Tegenwoordig druk je vrij lame op een glasplaatje, wat toch wat anders is dan wanneer je tijdens een walk-n-talk snel de business doorneemt na het openen van dat klepje. Ik had vroeger de Samsung D800 die had een uitschuifbaar display. Dat had hetzelfde coolness-factor. Maar of het anno 2014 handig is? Nee. Maar moeten dingen handig zijn?
Bart
Een simpele clamshell met aan de ene kant een scherm en aan de andere kant fysieke knoppen, daar zit ik niet meer op te wachten. Het wordt pas tof als je een 21:9-breedbeeldscherm krijgt die je dubbel kunt vouwen. Het voordeel van een enorm scherm, maar dan dubbelgevouwen tot normale proporties. Zonder naad in het midden natuurlijk, gewoon één geheel. Een beetje zoals de Acer Iconia Smart S300 uit 2011, maar dan in clamshell-editie. Kom maar op!