eten bezorgen

3 redenen waarom je nooit meer zelf moet koken

Wij kunnen extreem blij worden van de on demand economie. Niet voor niets interviewden we in 2018 guru Rens Lieman uitgebreid over de wereld van de Uber’s en Helping’s van deze wereld. Want die wereld scheen heel groot te worden. En dat blijkt: we kunnen krijgen wat we willen, wanneer we het willen, zo lijkt het tegenwoordig. Zeker op voedselgebied. Wij geven 3 redenen waarom je nooit meer hoeft te koken.

Vroeger, toen de wereld nog zwartwit was, belde je met een bakelieten telefoon naar de plaatselijke pizzabakker voor een degelijke pizza salami. Of je kocht een broodje shoarma. En als je even gek deed, combineerde je dat met een blikje Fanta. Dat was het wel zo’n beetje. Maar tegenwoordig kun je kwalitatief hoogwaardig dineren als je eten laat bezorgen. Natuurlijk, zo’n typische Italiaan mag bij ons nog steeds een pizza bezorgen, maar het kan ook anders. Heel anders. En dat is mooi.

1. Goede restaurants bezorgen ook!

Mede door de coronacrisis is de horeca in Nederland creatief geworden. Bij heel veel goede restaurants kun je eten afhalen, vaak van zeer goede kwaliteit. Zo leverde restaurant Madeleine in Utrecht een heerlijk stoofgerecht wanneer je een fijne pan meebracht en kun je bij fantastische vleesrestaurants gewoon complete roodgegaarde biefstukjes keurig ingepakt krijgen. Zelfs complete 7-gangenmenu’s kunnen aan de deur geleverd worden. Kwestie van goed Googelen op jouw stad met zoekwoorden als ‘diner’ en ‘bezorging’. Kun je vast.

2. Thuisbezorgd is niet meer alleen

Bestelde je vroeger eten via internet, dan wist je lang niet altijd zeker of je eten wel daadwerkelijk naar je huis kwam. Bleek de bestelling bij de plaatselijke Chinees niet binnen te zijn gekomen, omdat hun 56K modem het weer had begeven. Dat is tegenwoordig een stuk anders.

Tegenwoordig staan aanbieder, online dienstverlener en bezorger continu met elkaar in contact waardoor je altijd en overal weet wat de status van je voedsel is.

Was je vroeger benieuwd of je rijsttafel van restaurant De Chinese Muur uberhaupt wel werd bereid, weet je nu precies via je een specifieke app waar bezorger Leo of Achmed met jouw maal aan het fietsen is. Zo kun je dus precies inschatten of je nog even kunt schijten, om maar wat te noemen. En vraag je je af waar hij blijft? Dan kun je direct met je bezorger in contact komen.

Die connectiviteit hebben we vooral te danken aan Uber en haar eet-broertje UberEats. Die hebben de standaard voor bezorging omhoog gegooid waardoor de grootste speler Thuisbezorgd, gedwongen werd ook haar systemen up te daten.

UberEats heeft het, mede door haar technologie, daardoor ook mogelijk gemaakt om meer kwalitatief hoogwaardig eten te laten bezorgen. Door exact te weten hoe lang het duurt voordat eten gemaakt wordt en wat de gemiddelde bezorgtijd is, kunnen restaurants een hogere kwaliteit garanderen en dus sneller ook een bezorgservice implementeren.

Verder heb je natuurlijk ook nog Deliveroo. Dat is zo’n zelfde speler als UberEats, maar dan, vermoedelijk, niet iets minder groot. Bezorgservice Foodora is helaas terziele, maar laten we eerlijk zijn: op thuisbezorgdgebied zijn we behoorlijk verzadigd inmiddels.

Maar voor de echte fans van horeca: het beste is om direct bij het restaurant te bestellen en niet via Thuisbezorgd of UberEats. Waarom? De commissies van die diensten ligt vrij hoog en in tijden van corona draait ieder eetcafé of snackbar ieder dubbeltje om, dus ieder beetje winst is mooi meegenomen.

3. Eten binnen kwartier voor je deur

Mocht je nou alleen wat te borrelen hebben, of is je bier gewoon op, dan kun je dankzij de flitsbezorgers ook weer je lol op. Gorillas, Getir en Flink zijn flitsbezorgers van, vooral, supermarktgerechten en -gerei.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat binnen 15 minuten voor je deur. Koud bier, Martini, een iPhone-lader… praktisch alles wat je in een gemiddelde Boni of Albert Heijn zoekt en vindt, hebben de flitsbezorgers ook. Die kosten dan vaak ietsje, ietsje meer, maar het bedrag is ook weer niet zo hoog dat je besluit om toch maar op de fiets te stappen, in plaats van even 15 minuten te Patiencen voordat je broodje hagelslag er is.

Tegenwoordig bieden ze ook complete maaltijden aan, die je dan nog wel even zelf moet opbakken, maar echt veel werk is het niet. Flink! biedt zelfs voor 0,01 cent receptenkaartjes aan. Met 1 druk op de knop heb je dan precies alles voor dat ene gerecht wat jou lekker lijkt.

Flitsbezorgers zijn nog niet overal, vooral in de Randstad zijn ze succesvol en populair. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat je in Appelscha of Zierikzee ook een hippe flitsbezorger hebt. Waarom zou je dan nog helemaal naar de supermarkt gaan? Wij weten het ook niet.