Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Na LG G2 willen we nooit meer knoppen zien

Na LG G2 willen we nooit meer knoppen zien
Dennis de Vries

De LG G2 is sinds gisteren verkrijgbaar in Nederland en dat werd gevierd met een perslunch in het centrum van de hoofdstad. Tijdens de bijbehorende presentatie vlogen de indrukwekkende specs me om de oren. Het 5,2 inch Full HD scherm en de 3000mAh tot de 2,2Ghz quad-core processor en 2GB aan RAM. Maar eigenlijk zat ik de hele presentatie naar mijn eigen hand en een zooi ouderwetse knopjes te staren.

LG heeft namelijk iets geks gedaan met de G2. Fysieke knoppen die normaal aan de zijkant van een smartphone zitten (denk aan de volumeknop en de aan/uitknop) hebben zij ergens anders geplaatst. Aan de achterkant, net onder de camera. Het is nieuw, het is gek en volgens LG werkt het voor geen meter. Nee, natuurlijk zeiden ze dat niet. Volgens LG is het juist ontzettend handig. Want als je een smartphone normaal vast houdt, dan zit je wijsvinger altijd precies daar waar de G2 de knoppen heeft zitten.

Kijken naar mijn rechterhand

Klinkt logisch, maar is dat ook zo? Om die vraag te beantwoorden, besteedde ik een goed deel van de lunch met het kijken naar mijn rechterhand, waar ik verschillende smartphones in plaatste. Ik houd een smartphone gewoon vast, daar denk ik niet bij na en het lukt me prima. Maar dat het zo natuurlijk gaat, wil niet zeggen dat het niet beter kan. En daar hebben ze bij LG dus over na zitten denken.

Heeft LG nu de heilige graal gevonden als het gaat om de plaatsing van knoppen op een smartphone? Daar lijkt het op het eerste gezicht niet op. Bij alle toestellen die ik in handen kreeg, zaten mijn vingertoppen stevig om de zijkanten geklemd. In veel gevallen is dat precies waar in ieder geval de aan/uitknop van het toestel zit. Maar aan de andere kant: in hoeverre wordt de manier waarop ik een telefoon vasthoud, bepaald door de traditionele plaatsing van juist die knoppen? Ik vind het onwaarschijnlijk, maar sluit niet uit dat LG hiermee iets goeds bedacht heeft. “Suck it untill you try it“, reageerde James Marshall, Head of Product Marketing bij European Mobile Communications LG na de lunch op vragen over de knoppen. Klinkt goed, gaan we doen James.

 

Suck it untill you try it

Maar we kijken graag vooruit. Het wegdoen van de knoppen aan de zijkant levert de G2 een aardig voordeel op. Mede doordat de toetsen geen ruimte aan de zijkant in de behuizing innemen, kan de bezel rond het 5,2 inch beeldscherm onmogelijk klein blijven. Het is verbazingwekkend hoe groot dit beeldscherm is in verhouding tot het toestel zelf.

In de weg

Fysieke knoppen zitten eigenlijk alleen maar in de weg. Zeker omdat het nut van de aan/uit knop in het geval van de LG G2 ook twijfelachtig is. Met de functie KnockOn hoef je maar twee keer op het scherm te tikken om het toestel te activeren. Veel handiger dan die ouderwetse knop op de achterkant. Misschien is er ook zoiets te bedenken om het toestel volledig in en uit te schakelen? En voor die volumeknoppen…daar kunnen ze vast ook wel iets anders voor verzinnen.

Knoploze toekomst

Een volledig knoploze smartphone. De home- en terugknop zijn een tijdje geleden al gesneuveld op veel smartphones, LG bewijst met de G2 op z’n minst dat de knoppen op de zijkant ook weg kunnen. De eerste knoploze smartphone. Wie? Wie gaat ‘m maken?