Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (125) Tim Cook, the interwebs en Star Wars!

’t Wereldje (125) Tim Cook, the interwebs en Star Wars!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

3. Mensenrechten anno 2016: lekker telefoontjes kraken

'Zo moeilijk is het toch niet om een iPhone te breaken?' = Ger de Gram, 2016

‘Zo moeilijk is het toch niet om een iPhone te breaken?’ 

De wereld hangt soms van ironie aan elkaar. Dat je net nieuwe bergschoenen met een profielzool waar je u tegen zegt aan het inlopen bent en even over het hoofd ziet dat de hond van de buren in je portiek heeft zitten schijten. Nouja, Alanis Morissette schreef er ooit een liedje over en dat kunnen we niet meer horen, dus laten we de lijst vooral niet te lang maken. Voor je het weet heeft ze weer voorbeelden genoeg en krijg je een follow-up en daar moeten we niet aan denken.

Goed, eentje nog dan: een mooie over Apple-CEO Tim Cook. Want potverdorie jongens, wat een goeddoener is dat toch! Dat hele Apple lijkt trouwens wel een halve mensenrechtenorganisatie, met hun getier richting de FBI over het kraken van een terroristentelefoon. Want dat kan een precedent scheppen en dan is geen smartphone meer veilig voor de overheid. Maar voor Tim Cook is een halve mensenrechtenorganisatie blijkbaar niet genoeg, dus gaat hij ook nog in het bestuur van een hele mensenrechtenorganisatie: die van het Robert F. Kennedy Center For Justice And Human Rights. En wat blijkt? Komt in dezelfde week het nieuws uit dat Apple sinds 2008 al bij meer dan zeventig telefoons de FBI geholpen heeft om ze te kraken! Sterker nog: The Wall Street Journal komt ook met het nieuws dat de smartphonegigant zelfs hielp met het opstellen van een gerechtelijk bevel! Kom, zetten we ‘m nog een keer in. It’s like raaaaaaaaihaaaaaaain on your wedding day!

2. Officieel: het internet is af

Je kunt inmiddels wel concluderen dat Smash Mouth anno 2016 toch vooral een Long Not All Star is

Je kunt inmiddels wel concluderen dat Smash Mouth anno 2016 toch vooral een Long Not All Star is

Mensen beweren nogal vaak dat het internet ‘af’ is. De ervaring heeft mij inmiddels geleerd dat deze lieden er nogal vaak naast zitten. Neem Flabber bijvoorbeeld, dat op 25 april 2013 de bewering deed. Draadbreuk was toen nog niet eens geboren, dus we kunnen hier met een gerust hart zeggen dat de website het bij het verkeerde eind had. Datzelfde geldt voor Geenstijl, dat nog geen drie maanden later met eenzelfde soort bericht kwam. Radio-dj Michiel Veenstra riep het vorig jaar nog ten onrechte en toen Nu.nl-redacteur Bastiaan Vroegop een gifje online zette, riep zelfs de techwereld het. Fout!

Nee, we moesten er even op wachten, maar het moment dat het internet af is en we ermee kunnen stoppen is… nu. Youtube-gebruiker dotflist heeft er eigenhandig de laatste spijker ingeslagen. We hadden bijna alles al gedaan, behalve… Smash Mouth’s grootste hit achterstevoren gecoverd. Jawel, het blijk dus dat als je All Star (of in dit geval: Star All) woord voor woord andersom op de muziek zingt, het fantastisch klinkt. Sterker nog, het kan zo de radio op en het wordt tijd dat iemand dat ook gaat doen. Daarbij is er nog een voordeel: iets anders dat bijna af was, is de muziek. Altijd maar weer diezelfde paar akkoordjes, beats die op elkaar lijken: het had niet lang geduurd of een artiest had onbewust noot voor noot Bohemian Rhapsody nagemaakt. Maar als we alle muziek nu gaan omdraaien, kunnen we weer even vooruit!

1. Star Wars-trailer uit en raad eens wat er kapot moet?

Nouja, wat is dat nu?

Nouja, wat is dat nu?

Tijdens het MWC in Barcelona gingen we met een aantal medetechjourno’s uit eten en zoals dat in dit wereldje gaat, belandde het gesprek uiteindelijk op Star Wars. Een van onze tafelgenoten bleek nogal een fan te zijn en gaf eerlijk toe dat hij toch wel een traantje had weggepinkt bij The Force Awakens. “Waarom in Godsnaam”, vroeg ik natuurlijk. “Die film is toch precies hetzelfde als ongeveer alle Star Warsen die zijn uitgekomen?” Je hebt een bepalende macht die een enorme death star bouwt en rebellen die ‘m daarna kapot maken, en iedere film is hij weer een beetje groter en wordt het moeilijker om ‘m op te blazen. En dan blijkt er iemand de vader van iemand anders te zijn en die moet dan dood. Ofzo.

Nouja, dat was dus ook het hele ding, vertelde de fan. De herkenning, het terugkomen van elementen: daarin blijkt de charme te zitten. Goed nieuws dan voor iedereen die zich graag in Star Wars onderdompelt: je zult in december niet worden teleurgesteld! Afgelopen week werd namelijk de trailer van Rogue One: A Star Wars Story op internet gedropt. Die film maakt geen deel uit van de triologie die de komende jaren verschijnt, maar is een tussendoortje in hetzelfde universum dat bedoeld is om, euh, ja, geld te verdienen natuurlijk. Een ding wordt in de trailer wel duidelijk. Er is een bepalende macht. Er zijn rebellen. En raad eens wat er kapot moet?

Fotocredits:
Kapotte foon: 7th July: iSmash via photopin (license)