Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (131) met John McAfee, floppy’s en Tweakers

’t Wereldje (131) met John McAfee, floppy’s en Tweakers
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

3. John McAfee: van veel van je balstra gaan wordt je succesvol

Die ouwe John, die lust 'm wel!

Die ouwe John, die lust ‘m wel!

De meeste mensen zullen de naam McAfee kennen van de verschrikkelijk irritante popups die je vroeger kreeg doordat de freeware-periode van de voorgeïnstalleerde antivirussoftware met dezelfde naam was afgelopen. Antivirussoftware is sowieso natuurlijk net zo sexy als op zaterdagavond de administratie doen. Tenminste, voor ons dan. Voor John McAfee, oprichter van het befaamde bedrijf, was ’t het startschot voor een leven vol seks, drugs en euh, nog meer seks en drugs. De beste man verdiende halverwege jaren negentig honderd miljoen dollar met de verkoop van McAfee, verloor naar verluidt 96 miljoen daarvan tijdens de internetbubbelontploffing in 1998, was even yogaleraar, ging in Belize wonen, werd daar paranoia, verdacht van moord, maar vond ondertussen wel de tijd om een harem te starten. Ach, een beetje van je balstra houdt je jong, moet de inmiddels zeventigjarige software-ontwikkelaar hebben gedacht.

Kan het verhaal nog spannender, zul je misschien denken? Ja, dat kan het. Sinds begin 9 mei is McAfee topman bij het techbedrijf MGT Capital Investments. Een naam die niet zo catchy is, dus was een van de eerste dingen die hij deed de naam veranderen in John McAfee Global Technologies. Je zou kunnen denken: met zoveel zelfverheerlijking zal het wel snel afgelopen zijn, maar nee: aandelen van het bedrijf stegen deze maand met liefst 1.556 procent! Ondertussen is de beste man ook nog in de race voor het Amerikaanse presidentschap. Gelukkig heeft het witte huis veel kamers. Is toch wel handig zo met meerdere vrouwen.

2. Nederlandse gemeenten schaffen floppy’s bijna af

Floppy is natuurlijk al sinds kerstochtend 1961 niet meer gezien...

Floppy is natuurlijk al sinds kerstochtend 1961 niet meer gezien…

Een vriend werkte ooit op een afdeling van een Nederlandse gemeente waar een team iedere dag bezig was vuistdikke rapporten en beleidsplannen uit te printen en die op de post te doen naar andere gemeenten. Rapporten en beleidsplannen waarvan iedereen wist dat ze nooit en te nimmer opengeslagen werden, want dezelfde teksten werden natuurlijk ook gewoon digitaal verzonden en waarom zou je dan in hemelsnaam zo’n pak papier uit de envelop halen. Een complete afdeling die eigenlijk wist dat wat het deed, geen enkel nut had; behalve dan dat het moest.

Maar goed: van papier kun je nog zeggen dat in geval van nood iedereen de mogelijkheid heeft om het te lezen. Dat iedereen bij bijvoorbeeld zo’n elektromagnetische pulsbom die we uit de film kennen toch even met zijn neus de dossiertjes in kan. Maar het schijnt dat er hele archieven van gemeenten vol liggen met tapes, cd-roms en zelfs floppy’s die niet eens meer afgespeeld kunnen worden. Niet alleen omdat er geen apparatuur is om het af te spelen, maar omdat je er software voor nodig hebt die nergens meer te vinden is. Veel gemeenten hebben daardoor moeite met het omzetten van de data. Ja hèhè, was er dan ook potverdorie eerder mee begonnen! Het is net als die diacollectie van je vader die staat te verstoffen op zolder. Op een gegeven moment komt die bruiloft waarbij je die ene belastende foto wilt gebruiken, moet je eerst honderden van die dingen digitaliseren en baal je ervan dat je dat niet tien jaar eerder hebt gedaan. Nouja, zet er maar een afdelinkje op. Wie weet kom iemand nog een floppy met Dangerous Dave tegen en heeft ‘ie nog een leuke middag…

1. Tweakers laat kantoor aan abonnees zien

Voor de virtuele rondleiding van Tweakers stonden de fans al vroeg in de rij.

Voor de virtuele rondleiding van Tweakers stonden de fans al vroeg in de rij.

Zijn wij te hard voor Tweakers? Nee, toch? We mogen ze wel hoor, onze vrinden die zo graag technologie op de proef stellen. Maar vrienden moeten elkaar ook af en toe een beetje kunnen plagen, niet? En dus vermaakten wij ons al eens met de kerstfoto van de redactie van een aantal jaren terug en houden we nauwgezet de Twitter-accounts van de redactieleden in de gaten. Tja, en toen kwam vorige week ineens die meme-generator waar we uiteindelijk ontzettend veel lol mee hadden. Maar soms denken zelfs wij weleens: gaan we niet wat te ver? Moet dat nou, een beetje ‘yo mama’en’? En dus hadden we ons voorgenomen ons een beetje in te houden de komende tijd. Even de boel de boel laten, zeg maar. Gewoon wegkijken als The Wok begint te twitteren over het Eurovisie Songfestival. Lekker laten zitten. En we waren zo dichtbij, zo ontzettend close…

En toen kwam de marketingafdeling van Tweakers om de hoek kijken. Ze lanceerden een speciale actie. Wanneer je een Plus- of Elite-abonnement op de site afsluit, krijg je namelijk een extraspeciale VR-cardboard thuisgestuurd en dat is niet het enige: je krijgt er een virtuele rondleiding door het kantoor erbij! YES! “Welkom op ons kantoor, ik ben Arnoud en ik leid jullie vandaag rond. Wat zeg je? Weinig daglicht? Nee, daar doen we hier eigenlijk niet aan. Kom, gaan we richting de redactieruimte, maar dan moeten we eerst zevenennegentig serverhokken voor door. Hier staan wel 9700 HP Proliant DL380 G7 Performance-servers. Ja, die kwamen als een van de beste uit onze pricewatch, maar daar gaan we jullie zometeen een uur lang alles over vertellen. Dit zijn de toiletten. Hoe bedoel je? Geen vrouwentoiletten? Wacht even, hoe noem je dat? V-R-O-U-W? Nee, geen idee wat je bedoelt. Kijk, hier zitten we dan met z’n allen. Ja, iedereen heeft zijn eigen cubicle. Niet gezellig? Sorry, hoe noem je dat? G-E-Z-E-L-L-I-G? Nee, geen idee wat je bedoelt. Kijk, dat is Wout. Die is jarig en trakteert vandaag op mandarijntjes. Túúút, hoor je dat? Dat is de lunchhoorn, nu mag iedereen zijn broodtrommeltje erbij pakken. Kijk, dit is de Fristi-automaat. Nog even langs het MT… ho, die zijn net dat nestje schattige katjes dood aan het slaan. Gaan we de volgende keer wel even langs. Oké doei! Tot de volgende keer!”

Fotocredits:
Header: Tweakers Gamescom Express via photopin (license)
McAfee: Youtube
Floppy: Rabbit with long floppy ears via photopin (license)
Ouwevandagen via photopin (license)