Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (137) met Wiko, borrelen en Tim Kuik

’t Wereldje (137) met Wiko, borrelen en Tim Kuik
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

3. Hallo, daar zijn we weer!

 

Ga een boek lezen, jongens. Gewoon een boek lezen.

Ga een boek lezen, jongens. Gewoon een boek lezen.

 

Wat zeg je? Pokémon wát? Go? Nee, geen idee. De mensen achter deze rubriek vierden de afgelopen weken even een analoge vakantie. Met een boek op het balkon, zeg maar. In de stromende regen. Ja, natuurlijk hadden we af en toe een bebaarde mid-twintiger, die zonder van zijn telefoon op te kijken overstak, tussen de spaken. En toen een meisje in de kroeg vroeg of er toevallig een Pikachu te vinden was, hadden we de broek ook al bijna uit. Maar goed, dat blijkt dus allemaal andere redenen te hebben.

Wat we dan wel deden? Borrelen met de zaak. Dennis is namelijk weer in het land en als iedereen er is, zijn wij niet te beroerd de plaatselijke horeca persoonlijk even dat extra zetje te geven. En het werd vanzelfsprekend een gedenkwaardige avond. De vlammetjes en kaasvingers bleven maar komen en de tapkraan ging de hele avond niet dicht. Toen uiteindelijk de Licor 43 op tafel kwam, wisten we eigenlijk wel dat we van de rest van de avond weinig meer zouden weten. Toen de rookwolken de volgende dag weer enigszins waren opgetrokken, kon het puinruimen beginnen. Dennis vertrekt dus binnenkort weer naar Krakau om een nieuwe periode Mr. Polska uit te hangen. En weer raakten we Jeroen kwijt, deze keer definitief. Hij gaat werken voor een tof reclamebureau, want onze mensen komen altijd goed terecht. Succes fijne vent, we gaan er nog eens een biertje op drinken. Maar dan mag jij de rekening pakken.

 

2. Jee, Wiko kwam bijna langs

 

This is where the magic happens bij Wiko.

This is where the magic happens bij Wiko. De polonaise kan op ieder moment gestart worden.

 

True story: ’t Wereldje is een behoorlijk geliefde rubriek in, euh, ja, ’t wereldje dus. Aan de journalistiek kant dan, want pr-mensen hebben er vaak toch wat moeite mee (“zeg, ja, nee, ik ken jou wel. Jij bent diegene die altijd zo ZUUR is”). Maar goed, het zorgt er wel voor dat we tegenwoordig ook gewoon opvallende techzaken netjes doorgespeeld in de inbox krijgen. En ja, dat vinden wij dus mooi. Dat er bij de eerste de beste fuck-up meteen gedacht wordt: hier gaan de jongens van Draadbreuk van smullen. Want zo werkt het dus ook.

Neem bijvoorbeeld Wiko. U weet wel, sinds de bizarre persconferentie op het Mobile World Congress dit jaar definitief ons favoriete smartphonemerk. Het bedrijf timmert flink aan de weg in de Benelux, vooral bij onze zuiderburen, en dan is het nooit verkeerd om eens even kennis te maken met de mensen die aan de ontvangende kant van de PR-molen staan. En dus kregen verschillende redacties de vraag of Wiko eens lang mocht komen om wat producten te showen. Nouja, in heel Nederland stond de koffie al klaar. En die werd langzaam koud. “Wegens een bug in onze database is dit bericht per ongeluk ook naar journalisten in Nederland verstuurd, we werken alleen voor Wiko België”, reageerde het betreffende PR-bureau op de uitgestoken open armen. Maar ondanks dat het op deze manier nog wel even kan duren voordat Wiko het echt gaat maken in Nederland, verheugen wij ons gewoon weer op de volgende persco.

 

1. Tim Kuik houdt zichzelf in stand

 

We wilden hier eigenlijk een foto van Tim Kuik zetten, maar die mochten we niet in een openbare ruimte vertonen.

We wilden hier eigenlijk een foto van Tim Kuik zetten, maar die mochten we niet in een openbare ruimte vertonen.

 

Kijk eens aan: goed nieuws van het online piraterij-front. Nederland staat niet in de top tien van meest illegaal downloadende landen. En dat terwijl we een ijzersterke infrastructuur en een hoge internetpenetratie (for f*ck sake) hebben. Een land als Letland, waar men de halve middag moet fietsen om genoeg energie op te wekken voor de 56k-modem, staat gewoon op één. Dat laat zien dat we in Nederland gewoon niet zo erg hoeven. Immers: genoeg legale betaalbare alternatieven (al denken sommige mensen daar anders over).

En dus zal bij Stichting Brein, waar men al sinds 1998 met de deegroller achter illegale up- en downloaders aanrent, de vlag wel uit gaan vanwege de veertiende plaats, toch? Ja, toch, opperbreiner Tim Kuik? Met je ellenlange geëmmer over wat voor een moordenaar je bent als je illegaal een filmpje download? Nou, nee dus. Tim stond alweer bij Entertainment Business met het vingertje te zwaaien. Want we moeten kijken naar landen met een vergelijkbare economie! “Dan zie je dat alleen Zweden en Australië boven ons staan. Dat betekent dat er nog veel te winnen is.” En dus moet er nog heel veel gebeuren, aldus Tim Kuik. En door wie dan? Door Tim Kuik natuurlijk. Nog nooit hebben we iemand zo hard bezig gezien zichzelf in stand te houden door te doen alsof illegaal downloaden nog een probleem is in Nederland. Dat is het namelijk niet. Eindredacteur Niels Aalbers van VPRO 3voor12 verwoordde het uitstekend op Twitter: “Echt Tim, ga iets anders doen. De mensen die je salaris betalen weten dat inmiddels ook: goede legale alternatieven bieden, that’s all.”

Fotocredits:
Tim Kuik: YouTube
Pokemon: Pokemon Go! via photopin (license)
Wiko: Wiko – Mobile World Congress 2016 via photopin (license)
Brein: YouTube