Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (140) met Facebook Trending, Apple en No Man’s Sky!

’t Wereldje (140) met Facebook Trending, Apple en No Man’s Sky!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

3. Facebook ontslaat Trending Team en opeens is niks meer waar

 

Thumbs up als je naar een nieuwe baan op zoek kunt!

Thumbs up als je naar een nieuwe baan op zoek kunt!

 

Het overkomt iedereen wel eens: dat je op een feestje bent, aan de praat raakt met iemand die na een minuut of tien dan ineens zegt: “Herken je me echt niet? Hallo, ik heb vier jaar bij je in de klas gezeten!” en dat je dan maar net doet alsof je ‘m wél herkent. Sommige mensen of dingen maken gewoon geen indruk. Ze zijn er wel, maar je ziet ze niet. In die categorie valt ook de Trending-functie van Facebook. Nu alleen nog beschikbaar in de V.S., maar het wordt binnenkort ook uitgerold naar de rest van de wereld. Dat nieuws maakte ongeveer net zoveel indruk als de zevende keer dat Gordon vertelde echt te gaan stoppen.

Voor Facebook zelf is de functie, die laat zien welk op maat gesneden nieuws momenteel in de wereld speelt, wel belangrijk. Zo belangrijk zelfs, dat het bedrijf onlangs het complete team achter Trending heeft weggesneden. Waarom? Omdat algoritmes zonder gekleurde bril dat veel objectiever kunnen doen. Want een medewerker zou maar eens met een klein zinnetje het nieuws op een bepaalde manier duiden: dát is niet de bedoeling! Facebook is namelijk geen mediabedrijf, maar een techbedrijf, aldus Zuckerberg zelf onlangs. De omslag van menselijke selectie naar algoritme-selectie is net twee weken geleden geweest en de resultaten zijn nu al veelbelovend. Niet alleen kwamen er scheldwoorden in de Trending-lijst naar boven, ook werden er keiharde hoaxes geplaatst. Want ja: een algoritme kan natuurlijk niet vertellen wat waar is en wat niet. Ach, alsof het in deze tijd van meninkjes, verhalen overschrijven, boven alles bezoekers willen trekken en content poepen nog wat uitmaakt wat waar is of niet…

 

2. Apple gaat eindelijk zijn rommellade opruimen

 

Ach, fruitvliegjes kunnen ook heel gezellig zijn.

Ach, fruitvliegjes kunnen ook heel gezellig zijn.

 

“Als je het nou gewoon iedere dag een beetje bijhoudt, hoef je zometeen niet alles in een keer te doen.” Was getekend: alle ouders ooit tegen alle kinderen ooit. De mens heeft in het algemeen een nogal recalcitrante houding tegenover schoonmaken. Het lijkt zo gemakkelijk: als je gewoon elke avond netjes na het eten de afwas doet, heb je altijd een schone keuken. Maar wie ooit een willekeurig studentenhuis is binnengelopen en daar de micro-organismen die zich daar in de opgestapelde pannen ontwikkelen heeft gezien, weet dat het niet zo werkt. Net zoals iedereen een rommellade heeft, iedere vrouw eens in het jaar vijftien vuilniszakken met oude kleding moet weggooien en ik elke paar maanden een paar gigabyte aan e-mails moet wegdoen, omdat anders mijn inbox dichtslibt.

Maar gelukkig is niemand roomser dan de Paus. Zelfs grote techbedrijven niet. Neem Apple, bijvoorbeeld. De app-store van het bedrijf telt momenteel ruim twee miljoen apps. En daarvan zijn er een heleboel nogal verouderd: ze ondersteunen de nieuwe iOS niet of worden niet meer onderhouden. Die gaat Apple nu dus verwijderen. Even flink met de bezem erdoor, zeg maar. Daar gaan ze dus wel even mee bezig zijn. Maar het kan ook een voordeel hebben. Bij het opruimen van de rommellade kom je bijna altijd wel wat vergeten geld tegen. Dat zou Apple momenteel niet verkeerd uit komen…

 

1. Wereld is een wereldwonder rijker

 

Het lijkt er wel op dat Mario een nogal heftig auto-ongeluk heeft gehad...

Het lijkt er wel op dat Mario een nogal heftig auto-ongeluk heeft gehad…

 

We leven in een tijd van verlichting, van briljante zielen. Goed, we zijn dan misschien met z’n allen bezig de aarde naar z’n grootje te helpen en is het in heel veel landen niet fijn toeven als je over dingen anders denkt dan de autoriteiten, maar ondertussen zijn er overal op de wereld knappe koppen bezig de toekomst vorm te geven. Men werkt aan dingen die onze maatschappij een beetje beter maken. Neem de grote multinationals als Apple en Samsung: dankzij de ontwikkelaars daar, vaak summa cum laude afgestudeerd en de beste in hun werkveld, kun je binnenkort met een nóg betere smartphone je ouders niet bellen. En dan hebben we het nog niet eens over de geniën die out-of-the-box durven te denken. Dankzij een van hen kun je in de toekomst zelf bepalen wat je op je brood roostert!

Maar de echte slimmerds pakken verschillende elementen die zichzelf hebben bewezen en zorgen ervoor dat het eindproduct nog beter is dan de ingrediënten bij elkaar opgeteld. De honing-mosterd-combinatie, zeg maar. Of saté-pindasaus. Het summum daarvan ontvouwde zich afgelopen week. Want wat gebeurt er als je de populairste game van het moment (No Man’s Sky) combineert met wellicht de populairste uit de geschiedenis? Juist: pure magie. Maak kennis met No Mario’s Sky.

Fotocredits:
Vuile afwas: Dishes! via photopin (license)