’t Wereldje (30)
Rare nieuwtjes, hilarische persberichten, aparte productlanceringen en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je bij Draadbreuk werkt. Daarom is het nooit verkeerd om in het weekend even met de beentjes op het bureau resumerend de afgelopen week door te nemen. Wat vonden wij er van? Dit dus!
5: ChatOn krijgt update, wereld draait door
Afgelopen week lag Whatsapp er eventjes uit, en dan zijn we met z’n allen radeloos verloren. Er wordt direct druk gezocht naar alternatieven als Line, Telegram of Firechat. Vreemd genoeg heeft niemand het op zo’n moment over Samsungs messaging-app ChatOn. Nu we erover nadenken: niemand heeft het ooit over ChatOn. Zelfs Samsung niet, zo lijkt het. Toch zit er ergens verstopt bij Samsung een vergeten groepje ontwikkelaars braaf de boel te updaten. Zo is het sinds een paar dagen mogelijk om bestanden van 1GB te versturen met de chat-app. Ook kun je nu groepsgesprekken met 1001 man tegelijk voeren. Nog even en alle ChatOn gebruikers kunnen in een groepje. Maar de beste functie is wel dat je berichten kunt terugtrekken nadat ze verstuurd zijn. Zoveel kroegavonden hadden beter af kunnen lopen als deze functie eerder had bestaan.
4: Amazon zorgt voor een huis vol snoep
Op 1 april zagen we weer een keur aan verzonnen producten van tech-fabrikanten voorbij komen. Van slimme handschoenen tot een Nokia 3310 met Windows Phone en een barcode-scanner van Amazon, de Amazon Dash, die zelf jouw boodschappenlijstjes maakt. Het idee is als volgt: er slingert een plastic staaf rond in de keuken en als er een pak melk op is, dan scan je simpelweg even de barcode. Het apparaat zet dan een pak melk op je boodschappenlijst van AmazonFresh, een soort Albert.nl bezorgservice. Geen barcode? Prima, dan kun je het gewoon inspreken. In het bijbehorende filmpje wordt het allemaal even uitgelegd door een kleuter. “How cooool is that”, vraagt hij (of zij, weetikveel) nadat hij ongetwijfeld alle snoepverpakkingen in het huis drie keer heeft gescand. Maar wacht…wat? Dit product is daadwerkelijk gelanceerd? Op 4 april? Oh…doe er dan maar eentje.
3: Anti-anti-homo’s bij Mozilla
Hommeles bij Mozilla, de organisatie achter onder meer internetbrowser Firefox. Hun CEO Brendan Eich was niet van de herenliefde. Het zat ‘m zo hoog wat mannen met andere mannen (en vrouwen met andere vrouwen) in de slaapkamer deden, dat hij ergens in 2008 zelfs een paar honderd dollar aan een anti-homo-organisatie doneerde. Met zijn benoeming als CEO van het internetbedrijf werd dat ineens een big deal. Een petitie om hem af te zetten als CEO haalde binnen de kortste keren 70.000 handtekeningen op. Datingsite OKCupid.com, die grossiert in de liefde tussen alle geslachten, spoorde Firefox-gebruikers aan om voor een andere browser te kiezen. Eich slikte, en trad af als directeur: Mozilla is gered. In een blogpost benadrukken ze waar ze voor staan: “Mozilla believes both in equality and freedom of speech.” Iedereen gelijk. Alleen CEO’s met een achterlijk prehistorisch wereldbeeld zijn iets minder gelijk dan de rest.
2: Xbox hacken, kinderspel
Kleuters. We hebben er niets mee. Ze maken herrie, eten hun groentes niet, hebben altijd een dorrel snot aan hun neus hangen en als je even niet oplet, hacken ze je XBox. Een verantwoordelijke vader uit het Amerikaanse Ocean Beach had keurig een wachtwoord op zijn Xbox gezet om te voorkomen dat zijn vijf-jarige druif stiekem nachtenlang GTA V en CoD ging zitten spelen. Dat bleek tevergeefs, de kleuter had al snel een tot voor kort onontdekte ‘backdoor’ gevonden om de gameconsole te ontgrendelen. Een kwestie van een verkeerd wachtwoord invoeren en op het scherm daarna wat spaties invullen. Klaar, kind kan de was doen. Microsoft nam het serieus, patchte direct de boel en gaf het kind wat games en een aai over de bol. Volgens vader was het niet de eerste keer dat zijn zoon op een apparaat inbrak. Als peuter ontgrendelde hij al eens een beveiligde iPad door de home-knop lang ingedrukt te houden. Net zo lang met je kinderhandjes op knoppen hengsten tot er iets gebeurt. Hacken is ook niet meer wat het geweest is.
1: Vooral niet zwaaien naar Nest
Lange tijd was Nest het lievelingetje van alle tech-nerds. Een hippe startup die suffe zooi als een thermostaat en een rookmelder voorzagen van een Apple-esque design en verbonden met internet en apps. Dan kun je niet meer stuk. Toch liep hun imago een klein deukje op toen de toko werd overgenomen door Google. Doemscenario’s van het alleswetende Google die de kamertemperatuur bijhoudt doken op. Afgelopen week liep het imago van Nest een tweede deuk op. Hun ‘Protect’ rookmelder is voorzien van een handige functie ‘Nest Wave’. Mocht je roerbaksel in de keuken staan aan te branden en je rookalarm begint te loeien, dan kun je die door even te zwaaien het sein ‘veilig’ geven. Handig. Tot jouw keukenschort een keer vlam vat, jij als een wandelend inferno probeert de boel uit te slaan en jouw rookmelder jouw woest zwaaiende armen ziet en denkt: “Ah…alles in orde, dus.” De Nest Protect wordt eventjes niet meer verkocht tot ze hier iets anders voor hebben bedacht. Waarschijnlijk ‘Nest Voice’, waarin je de rookmelder deactiveert door hard en langdurig te schreeuwen. Tot die tijd zwaaien wij met z’n allen naar Nest.