’t Wereldje (44)
Als techjournalist begeef je je in een wereld van uitersten. Het interessante nieuws vliegt je om de oren, maar de onzin ook. Dagelijks verbazen we ons over de vreemde gebeurtenissen bij persbijeenkomsten, de hilarische persberichten, de ridicule nieuwtjes op andere sites en onze concullega’s. Daarom hebben we ’t Wereldje in het leven geroepen, zodat we onze overpeinzingen met jullie kunnen delen. Dit viel ons deze week op!
5: Na Oculus is er…
De Pebble smartwatch. De Oculus Rift virtual realitybril. Talloze 3D-printers. Allemaal producten die er niet zouden zijn zonder Kickstarter. Het crowdfunding-platform maakt dingen mogelijk die anders nooit van de grond zouden komen. Fantastische nieuwe technologiën bijvoordbeeld, meer iPhone-hoesjes dan de wereld nodig heeft en nu ook: aardappelsalade. Ene Zack ‘Danger’ Brown zette een project op de site om aardappelsalade te maken. Geen fancy vijfsterren-salade, maar gewoon….aardappelsalade. Dat zou hij pas gaan doen als er een tientje binnen was. Inmiddels staat de teller op $45.000. De kracht van het internet liet de aardappelsalade ‘viraal’ gaan en binnen de korste keren bood iedereen mee. Inmiddels is de simpele aardappelsalade uitgegroeid tot een enorm evenement in een grote zaal waar Zack live zijn salade gaat maken. Geld doneren kan overigens gewoon nog. Voor $50 krijg je een hapje van de salade.
4: Blackberry propageert vierkantheid
We proberen het regelmatig. Dan zien we de naam ‘Blackberry’ voorbij komen en dat denken we weer: “Nu eens serieus blijven. Niet lachen.” Dat lukt zelden, maar wees eerlijk; het wordt ons ook niet gemakkelijk gemaakt. Neem de blogpost op het officiele Blackberry Blog deze week over de opmerkelijke Passport die ze binnenkort gaan verkopen. Een groot, vreemd toestel met een vierkant beeldscherm. Het is eens wat anders, en wie weet werkt het. De uitdrukking ‘Hip to be square’ die prominent naar voren komt, wazemt met een jaren ’80 adem in je gezicht. Maar ergens halverwege gaan ze helemaal los. In een knap staaltje van onnavolgbare logica wordt de vierkante passport de IMAX van de zakelijke smartphones genoemd. Dat bioscoopscherm, zo stellen ze, wordt namelijk vlak voor de film minder vierkant. Al zouden we daar serieus op in willen gaan, geen idee hoe.
3: User: LAPD, password: LAPD
De Los Angeles Police Department heeft indrukwekkende software. Het heet Palantir en is een soort Google voor mensen. Een gigantische database met allemaal persoonlijke informatie over miljoenen mensen wordt gebruikt om boeven te vangen. In een interview met CNN is de LAPD-officier er laaiend enthousiast over, en laat graag zien hoe gemakkelijk het is om krankzinnig veel informatie over een verdachte naar boven te halen. Maar gelukkig, zo verzekert hij ook, is al die informatie over jou en mij ontzettend veilig. Niemand komt er zomaar in, tenzij je natuurlijk kunt inloggen. Bijvoorbeeld met username ’training’ en wachtwoord ‘camsstudent’ die op het whiteboard achter de geinterviewde staan geschreven. Er bestaat een kans dat je slechts in trainingsmodus inlogt, maar kom op: we hebben eindelijk grijze collega’s wijsgemaakt dat ze al hun wachtwoorden niet met post-its op het beeldscherm moeten plakken, maar de organisatie die jouw privegegevens beheert gaat zo met hun logingegevens om. Man, wat voelen we ons veilig.
2: Eén complete Galaxy Tab serie geroofd
Kortom, in LA hoef je niets te proberen. Elke overtreding kan door iedereen met de login van de LAPD nauwkeurig teruggezocht worden. Hoe anders is dat in Brazilië. Daar volgt de ene spectaculaire bankroof op de andere grootschalige overval en gaan daders regelmatig vrijuit. Die van afgelopen week is misschien wel de meest bijzondere: dieven betraden een Samsung-fabriek in Sao Paulo, laadden daar 7 vrachtwagens vol met tablets, smartphones en laptops en verdwenen in de nacht. De schurken waren vermomd als medewerkers van het complex. Echte medewerkers werden onder schot gehouden, bewakers moesten hun wapens inleveren en verder gaan met hun werk. Het duurde zo’n drie uur voor de vrachtwagens vol waren, blijkt uit een videoreportage. De schade: volgens Samsung is er voor $6 miljoen gestolen. 40.000 producten zijn verdwenen. Naar verluid hebben de criminelen van elk Galaxy-apparaat er dus eentje mee genomen.
1: We willen een smartwatch.
Wie Draadbreuk een beetje volgt weet dat we smartwatch-trend met één opgetrokken wenkbrauw volgen. Leuk speelgoed hoor, maar je hebt er natuurlijk geen hol aan. En kom niet met het argument dat je jouw telefoon dan minder uit je zak hoeft te halen. Dan zet je maar een Google Glass op je neus. Belangrijkste reden voor onze aversie is vooral het feit dat het hele concept nog in de kinderschoenen staat. Maar dankzij Android Wear komt daar verandering in. Sterker nog: we mogen het platform sinds deze week ‘volwassen’, ‘volgroeid’ en misschien zelfs wel ‘af’ noemen. Flopsy Droid is een Flappy Bird kloon voor op je smartwatch. Het belooft dezelfde bloed-onder-je-nagels-vandaan-halende frustraties, nu nog eens extra aangedikt door het op een 1 inch beeldschermpje weer te geven. Doe ons maar twee smartwatches. Een voor om elke pols graag.