Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je bij Draadbreuk werkt. Daarom is het nooit verkeerd om in ‘t Wereldje even met de beentjes op het bureau resumerend de afgelopen week door te nemen. Wat vonden wij er van? Dit dus!
5. Nederland vol met foute ooms
De komst van internet heeft ons twee dingen geleerd. 1: heel veel mensen zijn ontzettend grappig. Pak een willekeurige Tumblr-pagina erbij en je ligt zo een dag krom om celebrities met kleine handen, Drake-ing Bad en basketballers die poezen dunken. Maar, en dan komen we op punt 2, nog meer mensen zijn helemaal niet grappig. En het punt is: deze twee groepen worden op internet bij elkaar gezet. Je kunt het een beetje vergelijken met het verjaardagsfeestje in familiesferen: met z’n allen in een kring, worst en kaas op tafel en op een gegeven moment maakt je neefje een briljante opmerking over het haarstukje van je tante. Iedereen ligt dubbel, er wordt met op de knieën geslagen en zelfs je tante gilt het uit alsof ze net met haar blote bips op een ijsschots is gaan zitten. Maar dan heb je altijd een oom die dat probeert te overtreffen en er een foute mop met een priester, rabbijn en een imam erin gooit. Iedereen stil, feestje klaar en je kunt de krekels horen tjirpen.
Zo werkt het op internet ook. Neem afgelopen week: check even dit verhaal: het was weer haak-in-op-de-opmerking-dag op Twitter en dat resulteerde in een grap-en-grol-festijn. We gaan het niet uileggen, want dat moet je met grappen niet doen, maar we moesten er om grinniken. Totdat we de reacties onder het verhaal lazen, waar de na-apers nog even doorgingen op iets wat allang zijn hoogtepunt had gehad. Hoe ontzettend niet grappig kun je zijn? Soms lijkt het alsof heel Nederland even bestaat uit foute ooms.
4. Redactie Draadbreuk vanaf nu nog meer dronken effectiever
Werken bij Draadbreuk vergt wat organisatie-skills. Er zit immers maar 24 uur in een dag en als je er daar 48 in wilt proppen, moet je effectief zijn. En dus barsten onze telefoons van de productiviteits-apps. Evernote, Slack en Asana: het zijn slechts een aantal programmaatjes die ervoor zorgen dat wij aan het einde van de week niet huilend bij onze moeders op schoot kruipen. Sinds deze week hebben we een applicatie die ons leven nóg gemakkelijker moet maken: Drunk Mode. Kijk, wij gaan nog wel eens op een persreisje en die trips zitten vol met onvoorziene gebeurtenissen die ons werk flink kunnen bemoeilijken. Stel je voor, Bart komt ’s nachts in zijn hotelkamer na een schaamteloze drankorgie interessante bijeenkomst met medejournalisten en denkt: goh, dit is een prima moment om mijn ex-vriendin te bellen en haar te vertellen wat ik daadwerkelijk van haar vind. Dat is niet handig, want voor je het weet is hij weer een paar uur verder, terwijl hij eigenlijk bij had moeten slapen om de volgende dag weer een mooie video te kunnen maken. Drunk Mode zorgt ervoor dat bepaalde telefoonnummers voor een paar uur worden geblokt. Handig!
Een ander gevaar: tijdens een kroegentocht waar de honden geen brood van lusten een citytour is Ger kwijt, omdat hij ergens laveloos in een greppel ligt nog even bleef hangen bij dat ene museum. No problem, met deze app vind je zonder problemen zijn locatie. Oké, nog een voorbeeld: Dennis wordt ’s ochtends in een vreemde hotelkamer naakt, vastgebonden in bed en met een bal in zijn mond wakker in een persruimte met zijn hoofd op zijn laptop en denkt: wat heb ik de vorige avond allemaal gedaan? Via dit programmaatje kan hij zien dat hij helemaal niks raars heeft gedaan, maar gewoon een paar uur extra heeft doorgetrokken. Fijn! Jawel mensen, vanaf nu is de redactie van Draadbreuk nog vaker dronken nog effectiever. En daar gaan jullie van profiteren.
3. Bloottekenaar Wikipedia is idealist
(Onderstaande linkjes: NSFW. Dat u het weet)
Het zal jullie, trouwe Draadbreuk-lezers, waarschijnlijk heel raar in de oren klinken, maar er zijn op deze aardbol mensen die niet zo heel veel weten van het liefdesspel. En veel van die mensen gaan naar Wikipedia om een en ander bij te leren. Kijk, wij snappen het wel. Net als die van de gadgets is de wereld van het minnespel telkens in beweging en als je wat ouder bent en even niet oplet, mis je de boot. Dan weet je het even niet meer als er bij de koffieautomaat op het werk wordt gesproken over pegging, gokkun of tea-baggen. Wikipedia is dan een prima plaats om kennis op te doen, niet in de laatste plaats omdat bij veel artikelen een leerzame illustratie staat. En we weten allemaal: een plaatje zegt meer dan duizend woorden – dat kan iedereen die wel eens een IKEA-handleiding in handen heeft gehad beamen.
Wie die afbeeldingen maakt? Dat is Seedfeeder, een anonieme tekenaar die in Wikipedia-contreien een inmiddels legendarische status heeft. Seedfeeder is namelijk een idealist. Hij tekent om kennis over te dragen, om mensen iets te leren. En niet om vieze mannetjes te pleasen. Dus toen iemand vroeg of hij even een mooie afbeelding wilde maken van standje 69 omdat ‘hij dat graag wilde zien’, reageerde hij: “I typically create illustrations (by request) for specific articles, not for a specific sexual act.” Seedfeeder is inmiddels met pensioen en dat is een aderlating voor iedereen die denkt dat hij de boot mist op seksueel gebied. Want stel je voor dat je vriendin zegt dat ze de Eiffeltoren een keer wilt ervaren. Grote kans dat je dan niet wegkomt met twee tickets Parijs, maar dat je een vriend moet gaan bellen.
2. Paul binnenkort aan lager wal?
Geen plaats die een diepere band heeft met Draadbreuk dan Arnhem. Goed, we mogen dan wekelijks onze afleveringen van Uitbuiken! opnemen in Utrecht en inmiddels een dependance hebben geopend in het Poolse Krakau: het is toch niet hetzelfde. In Arnhem kwam de redactie van jullie favoriete techplatform namelijk voor het eerst bij elkaar en tekenden zich de eerste contouren van Draadbreuk zich af. En, ook niet onbelangrijk, in Paul en Ger hebben we twee geboren Ernemmers in onze gelederen. Mocht je je afvragen waar zij voor het eerst uitgingen, dronken werden en achter de vrouwen aan gingen: dat was in de Gelderse hoofdstad. Nu kunnen we nostalgisch gaan doen, maar eerlijk is eerlijk: een jaar of tien geleden was er niet zoveel aan aan Arnhem. Een kale, saaie stad waar vrij weinig gebeurde, behalve knokpartijen op zaterdagavond op de Korenmarkt dan.
Maar de stad heeft zich ontwikkeld: Arnhem is tegenwoordig hip, heeft toffe cafés, fijne dancefeestjes en een undergroundscene waar je u tegen zegt. Van Draadbreuk woont alleen Paul er nog, maar die heeft er de tijd van zijn leven. Maar het is de vraag hoe lang nog. Arnhem lijkt namelijk door te schieten in zijn hipheid. Een paar blitse pipo’s hebben bedacht dat de stad de bitcoin-hoofdstad van Nederland moet worden en inmiddels heeft Arnhem de grootste Bitcoin-dichtheid van het land. En aangezien Paul de boot daarin een beetje heeft gemist en pas door kreeg wat ‘minen’ was toen de koers al rocket-high was, vindt hij dat niet zo leuk. Inmiddels kun je ermee betalen in zijn stamkroeg. Bij de T-shirtshop. Zelfs in de plaatselijke supermarkt. Nog even en euro’s zijn zo’n zeldzaamheid daar, dat ze uitgefaseerd worden. En kan Paul de straat op. Mocht u over een paar jaar een vent met een rode baard en een bekertje in zijn hand op straat om bitcoins zien bedelen, geef hem dan wat. Want bedenk: ooit deed hij best wel leuke dingen op het internet.
1. Steven Spielberg plaatst Galaxy Gear in perspectief
Het is nooit leuk als een goede grap voor je voeten wordt weggemaaid, maar als het dan toch gebeurt, dan graag door iemand als Steven Spielberg. Want laten we eerlijk zijn: als je humor niet veel verder strekt dan Tom Cruise hard laten rennen voor gigantische robots, Tom Hanks met een gek accent dagen lang laten bivakkeren op een vliegveld of de meest lelijke alien in de filmhistorie de hoofdrol geven in een van je grootste blockbusters, dan verdien je ook wel eens een beter geslaagd gebbetje. Wat er aan de hand is? Zoals jullie inmiddels wel doorhebben, zijn we bij Draadbreuk niet zo gecharmeerd van smartwatches. Telkens als we er eentje ter review binnenkrijgen, doen we ‘m om de pols, prutsen er wat mee en dan liggen we een uur op de grond van het lachen vanwege, tja, alles eigenlijk. Ze zijn lelijk. Ze zijn onpraktisch. En hem je ze eindelijk onder de knie, kun je er geen reet mee.
Smartwatches zijn vernieuwing 0.5. Paniekinnovatie. Smartwatches zijn voor mensen die in hun vernieuwingsdrang niet doorhebben dat ze een apparaat om de arm hebben dat ze dertig jaar terug in de tijd slingert: die van het rekenmachinehorloge. Je zou zelfs kunnen stellen: het stenen tijdperk van de gadgets. Maar Spielberg? Die gaat nog véél verder terug, wel 150 miljoen jaar! In de tijd dat de wereld werd bevolkt door stegosaurussen, pterodactylussen en andere grote hagedissen. Check de trailer van Jurassic World. Daar maken niet alleen dinosauriërs hun opwachting in, maar ook… de Samsung Galaxy Gear! Beter dan de producer van de film hadden we deze gadget niet kunnen typeren.
Foto-credits:
Verjaardag:number657 via photopin cc
Dronken man: Kat Northern Lights Man via photopin cc
Beeldhouwwerk: pyjama via photopin cc
Clochard: Franco Folini via photopin cc
Leuk artikel weer! Mijn favoriete rubriek, mooi leesvoer voor in de trein.