’t Wereldje (77) met betaal-selfies, Adam Sandler & de lul van Samsung

’t Wereldje (77) met betaal-selfies, Adam Sandler & de lul van Samsung

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom is het nooit verkeerd om in ‘t Wereldje even met de beentjes omhoog even de afgelopen week door te nemen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

5. Aliexpress laat je look-a-like een jacht van je geld kopen

 

Ja hallo, dit gaat dus niet werken. We zijn overigens wel verliefd.

 

Och man, wat is dat Aliexpress toch genieten. Sinds de lancering van de website in Nederland kijken we onze ogen uit. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het bij een obscure internetaanbieder in China kopen en Aliexpress is het tussenpersoon die in zijn net iets te groot zittende maatpak en combover op zijn hoofd met zijn armen over elkaar toekijkt hoe je een deal sluit. Wil je eens exotisch eten? Geen probleem. Denk je dat door de regen lopen net iets nerderiger kan? Je regelt het. Zit je liever op een aardbei dan een aambei? Check! Goed, natuurlijk heb ik nog nooit iets gekocht via de site en ga ik dat niet doen ook. Sinds een kennis ooit een afstandsbediening voor zijn garagedeur kocht en dat ding maar niet open ging, terwijl in de buurt alle deurbellen afgingen als hij op het knopje drukte, was ik er wel een beetje van genezen.

Bij Alibaba, het moederbedrijf van Aliexpress, maken ze zich overigens niet zoveel zorgen over het uitblijven van mijn aankopen. Check de cijfers: die komen er wel. Wat ze wel een beetje tegenstaat, is het feit dat consumenten nog steeds moeite hebben met online betalen. “Online afrekenen is altijd een hoofdpijndossier. Je vergeet je wachtwoord, je weet niet of het veilig is”, tekende Nu.nl op uit de mond van Jack Ma, topman bij het bedrijf. True story. Grote vraag: wat gaat de beste man eraan doen? Hele grote mannen sturen naar verkopers die er met je geld ervandoor zijn gegaan? Mensen uit eigen zak betalen als ze een baksteen in plaats van een smartphone toegestuurd hebben gekregen? Nee, ze hebben een nieuwe manier van betalen bedacht. Geen codes, vingerafdrukken of wat dan ook, maar je betaling wordt gedaan als je een selfie maakt en de foto komt overeen met dat in je profiel. Euh, huh? Moet ons dat veiliger doen voelen? We zien het al helemaal voor ons: koopt Thomas Berge een nieuwe boot, is er ineens een ton van Ger’s rekening afgeschreven! De betaalmethode wordt allereerst in China uitgerold. Zou dat een showcase zijn voor ons, kortzichtige Europeanen?

 

4. Adam Sandler maakt alles kapot

 

Donkey Kong, wat doe je met ons?

 

Adam Sandler, godverdomme. Adam Sandler! Adam Sandler is de vloek van de filmwereld, de Slender Man die Hollywood achtervolgt. Toen Al Pacino ooit in de spiegel keek en “Adam Sandler, Adam Sandler, Adam Sandler” zei, zat hij ineens in Jack And Jill en werd de grootste acteur van deze tijd ineens het lachertje van de filmwereld. Adam Sandler maakt films over, euh, dingen. Een naaimachine, maar dan betoverd. Een afstandsbediening, maar… dan betoverd! Lachen, man! Humor waardoor je hersenen via je oor je hoofd willen ontvluchten. Goed, je hoeft natuurlijk niet te kijken en dat doen we ook zeker niet. Maar nu is de acteur te ver gegaan.

Binnenkort namelijk in de bioscoop: Pixels. Even het plot in een notendop: in de jaren tachtig stuurt de wereld een capsule de ruimte in met informatie over onze maatschappij, waaronder een diskette met videogames. Die wordt door aliens opgepikt, maar die denken dat het een oorlogsverklaring is. Vervolgens vallen ze de aarde aan met karakters uit diezelfde games als oorlogsmachines. Pacman komt je halen, Donkey Kong maakt je dood. En Adam Sandler saves us all. Let wel: ik leg hier in vijf regels de complete film uit. Dat is nog niet eens zo erg, maar check de trailer: zelden waren special effects zo slecht. Nog steeds: we hoeven niet te kijken, natuurlijk. Maar hallo, Adam Sandler: je zit gewoon in onze jeugd te peuren als een kleuter met een stokje in de poep. Blijf. Van. Ons. Computer. Erfgoed. Af. Leave Pacman Alone! Of maak er een Lord Of The Rings-achtig epos van. Adam Sandler tekende vorig jaar een contract voor vier Netflix-films. Gaat hij ook nog eens onze favoriete streamingdienst kapotmaken.

 

3. Microsoft denkt: internetten kan nóg spartaanser!

 

Ja, dat krijg je dus niet als je Internet Explorer gebruikt

 

Ben je bekend met het ‘tikje’ van Internet Explorer? Waarschijnlijk niet, want jullie houden van tech en gebruiken logischerwijs geen Internet Explorer. De browser is iets voor op het gemeentehuis, waar stoffige ambtenaren zo hard niks doen, dat ze niet eens toekomen aan werken achter de computer. Internet Explorer komt uit het vorige millennium. Toevalligerwijs kom ik ook uit die tijd en het bericht dat Microsoft de legendarisch slechte browser (jaja, vanaf IE 6, maar daarvoor was het ook niet leuk, hoor) de nek gaat omdraaien, stemde me op een nogal rare manier een beetje beteuterd. Want vroeger hád je alleen maar Internet Explorer. Je moest! Wilde je wat anders, dan ging je maar buiten spelen. Het was de tijd dat je je pc aanzette, koffie ging zetten, terug kwam, je koffie opdronk terwijl er verbinding werd gemaakt met de modem en dan nog een keer koffie ging zetten als je een webpagina wilde bezoeken. En daar was ook het tikje. Dat je je boxen aan had staan en net iets te snel wilde, sneller dan IE zelf. Dan drukte je op het pijltje naar links, bovenin het scherm en leek het alsof de boel was vastgelopen. En na een minuut ging ‘ie dan toch een pagina terug met voorafgaand die tik, die eigenlijk moest klinken zodrá je op het knopje had gedrukt. Het horen van dat tikje was voor labiele mensen het moment om head first uit het raam te springen. Doei en tot nooit!

En terwijl de hele wereld allang overgestapt was op Chrome, hield Microsoft zijn probleemkindje in een lange coma. Je kon ‘m nog wel bezoeken, maar het grootste deel van de internettende planeet was ‘m vergeten. En nu is Microsoft door zijn laatste daden weer helemaal hip en daar past de browser natuurlijk niet bij, dus besloot de digi-gigant het over een andere boeg te gooien. Weg IE, hallo nieuw project! Momenteel werkt Microsoft aan een nieuwe browser. De naam ervan? Spartan. Lol! We dachten dat Internet Explorer het meest spartaanse in de internetwereld was, maar blijkbaar heeft het bedrijf nog iets veel ergers voor ons in petto!

 

2: Fietsen over de lul van Samsung

 

Wow, nu kan ik perfect lezen waarom Samsung zuigt! Dankjewel Samsung!

 

Wij vinden het wel eens moeilijk om nog enthousiast te reageren als Samsung weer eens een zoveelste Galaxy-variant presenteert. Maar wij verkeren in de luxe positie om dat nieuws gewoon lekker te negeren en er geen stukje over te schrijven. Als je bij Samsung werkt, dan heb je die luxe niet. Als de totaal niet-boeiende Samsung Galaxy Tab A wereldkundig gemaakt wordt, dan moet er iemand binnen het bedrijf een enthousiast persberichtje tikken. Zin of geen zin. Dan krijg je dus volwassen mensen die anno 2015 blij doen over een tablet met 9,7 inch beeldscherm met een resolutie van 1024 x 768 pixels. Dat is vast moeilijk.

Dan ga je dus zoeken, als Samsung-medewerker zijnde. Wat kun je nog over deze matige Galaxy-tablet zeggen wat je niet al eens gezegd hebt in de 286 persberichten over de 286 andere Galaxy-tablets? Nou, deze nieuwe Galaxy Tab A heeft bijvoorbeeld een 4:3 scherm. Net als de iPad. Maar dat mag je niet zeggen. Dus gooi je het op de leeservaring en zeg je dat die veel beter is. Nee, je zegt het niet: je laat het zien! Bijvoorbeeld door een foto te fabriceren van de tablet in kwestie met daarop een artikel. Om te lezen, snap je! Weet je wat helemaal mooi zou zijn: een artikel over Samsung! Gewoon even een screenshot van een bekende site er in plakken en klaar is Kees. Welk artikel dat is? Geen idee! Het gaat over Samsung, dus zal het wel goed zijn. Ze kunnen tenslotte beter over je fiets lullen, dan over je lul fietsen.

En zo verspreide de marketing-afdeling van Samsung dus foto’s waarop de fantastische leeservaring van hun tablet dus werd aangeprezen, met daarop een artikel van Slate. Een artikel waarin Samsung’s smart-tv’s kort maar krachtig bij de enkels worden afgezaagd. Ach, je hebt in ieder geval onze aandacht, Samsung.

 

1: Grootste Easter Egg op het internet

 

Wat is vreemder: dat de makers een compleet verhaal achter zo’n code zetten. Of dat iemand ‘m ziet en denkt: “Wat zou dat betekenen?”

 

Over twee weken is het Pasen, dus dat betekent dat de eitjes al enkele maanden in de supermarktschappen liggen. Maar die kleffe hompen chocola met zilverfolie er omheen die je overal in een schaaltje tegenkomt zijn niet de easter eggs die ons deze week bezighielden. Easter Eggs zijn ook verborgen gebbetjes die makers van games, films en series achterlaten voor hun fanatieke fans. Deze week kwam een Reddit-thread aan het licht waarin gezocht wordt naar Easter Eggs in de tekenfilmserie Archer. Als je het formaat van deze easter egg zou moeten duiden, zou het neerkomen op een eivormig stuk melkchocolade dat de provincie Noord-Holland bedekt. In kleurig zilverfolie.

Om eerlijk te zijn, hebben we geen idee wat er aan de hand is. Het begon met een eenvoudige code op een beeldscherm in de tekenfilm zelf. Iemand herkende daar een zogenaamde hexadecimale code in, vertaalde die en dwarrelde vervolgens een konijnenhol in van ingewikkelde codes, verborgen boodschappen en krankzinnige mysteries. Die leidden tot daadwerkelijke Craigslist-advertenties en Flickr-accounts van de personages uit de cartoon, en het ging zelfs zo ver, dat Dr. Krieger uit de serie zelf aanwijzingen begon te sturen. Uiteindelijk was het doel een onontdekte website van deze ‘mad scientist’ te vinden, vol met zip-bestanden en mini-games. Het gaat diep, het gaat ver. Heel diep en heel ver. We waren al fan van Archer, maar hiervoor nemen we helemaal onze hoed af.

 

Fotocredits:

Selfie: Idreamlikecrazy (licence)
Internet Explorer: Fuck Internet Explorer via photopin (license)

 

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.