Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

´t Wereldje (95) met woordpoepen en de Technoviking!

´t Wereldje (95) met woordpoepen en de Technoviking!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

5. Techjournaille doet wedstrijdje woordenpoepen met Apple Watch

 

Wij zouden overigens wel tien pagina's kunnen vullen om iets over het bandje te zeggen

Wij zouden overigens wel tien pagina’s kunnen vullen om iets over het bandje te zeggen

 

Jaja, de Apple Watch dus. Hij is inmiddels alweer bijna twee weken in ons land te krijgen, maar dat kan ons Hollanders weinig schelen. Dennis schreef vorige week op deze plaats dat de smartwatch het best te vergelijken is met een scheet na het eten van drie eieren: je zit er even middenin en dan lijkt alles er ook om te draaien, maar na een minuut is de boel vervlogen en kun je weer verder met je leven. Inderdaad: hoeveel Apple Watches hebben jullie inmiddels in het wild gezien? Dat bedoelen we. En bij de koffie-automaat op het werk gaat het gelukkig ook weer gewoon over voetbaltransfers en lekkere wijven op tv.

Tenminste, als je niet bij een tech- of gadget-website anders dan Draadbreuk werkt. Daar lijkt de smartwatch van Apple namelijk de belangrijkste gebeurtenis van de afgelopen vijfhonderd jaar, ex aequo met de afschaffing van de slavernij en de invoering van het kiesrecht voor vrouwen. Man, als the interwebs niet oneindig was geweest, dan hadden alle Apple-lievende media het nu volgeschreven. Tien pagina’s vol met oeverloos geouwehoer over deelfunctie dit en afgerond hoekje dat: het is geen uitzondering. Bij iCulture gingen ze ook helemaal los, daar recenseerden Bastiaan Vroegop en Gonny van der Zwaag zelfs het doosje waarin de smartwatch geleverd wordt. Relevant voor de lezer? Welnee. Handig voor zoekmachine-optimalisatie? Ongetwijfeld. En dan te bedenken dat de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten op één kantje paste.

 

4. Gizmodo verkoopt per ongeluk kontje achter het station

 

Je kunt de swiffer ook heel goed onder je neus hangen

Je kunt een swiffer ook heel goed onder je neus hangen

 

Soms heb je pas door dat je tegen een paaltje bent aangereden als je al lang en breed weer met de auto onder de carport staat. Het is dan al gebeurt, maar het maakt er het wrange gevoel niet minder om. Bij Gizmodo letten ze de laatste tijd wel vaker even niet op bij het inparkeren. Meestal is het een prima site, waar men gadgets en trends niet te serieus neemt, maar wel over toffe dingen schrijft. Maar de plank werd de afgelopen maanden wel een paar keer serieus misgeslagen. Onlangs berichtten we al over een huilverhaal dat een redacteur schreef, omdat hij gebukt ging onder fysieke ongemakken die door zijn smartphone werden veroorzaakt. Deze week werd het artikel Stop Swiffering geplaatst. De journalist in kwestie had zijn huis altijd met Swiffer schoongemaakt, maar had nu een stofzuiger Dyson die de boel veel grondiger schoonmaakte. Echt, hij kon niet meer zonder. Mooi linkje erbij naar de verkoper en hoppakee, af.

Maar naast dat die ontdekking net zo groot was al dat je beter een ei kunt bakken op een gasfornuis dan op een verhitte steen in het bos, riekte dit verhaal natuurlijk ook heel erg naar een grote zak geld van Dyson. Niet waar, volgens schrijver Adam Clark Estes. Gewoon enthousiasme. Misschien moet de heer Estes eens wat journalistieke regels leren. Dat je plus én minpunten noemt in een review, bijvoorbeeld. Maar wacht eens even: Adam Clark Estes, waar kennen we die naam ook alweer van? Oja! En een van zijn meest recente wapenfeiten op Gizmodo is een review van een vaporizer: zo is roken in de toekomst. Een nicotineverslaving je lezers aanraden, wat een koekenbakker.

 

3. Gamer schiet heel hard in eigen doel

 

"Nee, niet je kleren uittrekken, je moet nog een rondje!"

“Nee, niet je kleren uittrekken, je moet nog een rondje!”

 

Als er sportbloopers op tv zijn, komt die van Hilbert van der Duim zo goed als zeker langs. De schaatser reed op de wereldkampioenschappen allround van 1981 op de vijf kilometer soeverein naar de overwinning, stak zijn handen in de lucht, vierde de winst en kwam er na een half rondje uitrijden er pas achter dat hij nog een ronde moest. Ai. Maar goed, dat was dus heel vroeger, in een tijd dat je nog kranten onder je schaatspak deed, je op de baan meters moest klunen en er vijf rayonhoofden langs de kant stonden je de goede kant op te wijzen. Kijk, dan hebben we het in dit digitale tijdperk toch een stuk makkelijker. Oortjes in bij het wielrennen, banden om de enkels om de tijd op duizendsten van secondes te meten, doellijntechnologie. Je moet het wel heel bont maken, wil je nog zo’n blunder maken. Maar het gebeurt gewoon nog. Zelfs bij grote game-wedstrijden, die dus helemaal digitaal zijn.

 

2. Techies verpesten fietsen

 

Vroeger was fietsen nog leuk

Vroeger was fietsen nog leuk

 

Wat is het leukste onderdeel van een fiets? De bel, natuurlijk! Van kinds af aan heeft de fietsbel iets fascinerends. Hij glimt, maakt een hels kabaal en eigenlijk mocht je er niet aanzitten, maar hallo: mijn fiets en als mijn ouders niet in de buurt zijn, bepaal ik dat zelf wel. Ring! Ring! RING! Als volwassene wordt van je verwacht dat je niet zo kinderachtig met je bel omgaat, maar als we eerlijk zijn fietsen ook wij weleens extra dicht op de stoeprand om een naar oversteken neigende bejaarde even de stuipen op het lijf te jagen. Praktisch gemaakt ook, zo’n fietsbel. Dicht op het handvat geplaatst en gemakkelijk te bedienen, zodat je in een noodsituatie (of bejaardensituatie) in een reflex dat ding een slinger kunt geven.

Je kunt dus eigenlijk concluderen dat de fietsbel in al zijn simpelheid een fantastisch product is. En dan kun je erop wachten dat een paar verveelde techies er een veel te omslachtig alternatief voor bedenken, liefst nog omslachtig te bedienen ook. Maak kennis met Cycle Bell Pro, een app van bijna een euro voor de Apple Watch. Schud met je arm en je hoort het geluid van een bel. Erg handig op hobbelige wegen en in drukke verkeerssituaties waar beide handen aan het stuur gewenst zijn. Vanaf nu lig je sneller op je muil dan die bejaarde die je eerder aan het schikken wilde maken. En weer werd het leven weer een beetje minder leuk.

 

1. Oh yes, de Technoviking is terug!

 

Met die vinger drukte de Technoviking een boom om

Met die vinger drukte de Technoviking een boom om

 

Het beste verhaal van de week is zonder twijfel van Waterford Whispers News. Het medium spoorde voor de rubriek Where Are They Now niemand minder dan de Technoviking op. Inderdaad, de woeste man die tijdens een dance-parade eerst even iemand subtiel terecht wees omdat die iemand aanstootte, om vervolgens zijn inmiddels legendarische dancemoves te tonen: het werd een immense YouTube-hit. Maar de Technoviking bleek te lijden aan het Rolf Wouters-syndroom: we hielden allemaal van ‘m, maar ineens was hij uit het zicht verdwenen. Tot nu. Een verslaggever reisde naar Berlijn voor nu al een van de meest geweldige interviews van het jaar. De Technoviking heet in het echte leven Gunter Ackerman (!) en was in het jaar 2002, toen de video viral ging, houthakker. Een houthakker die van een feestje en een flinke dosis speed hield. Het levert briljante quotes op. Onze favoriet? Over waarom hij ontslagen werd: “Yeah, I got angry at one of the lads and I punched a tree. But the tree fell on top of my supervisor and broke his leg. They don’t make speed like that any more”. Het hele verhaal lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Ach, sommige dingen moet je niet doodchecken.

Fotocredits:

Apple Watch: Apple Watch – Green Sport Band via photopin (license)
Swiffer: Swiffer via photopin (license)
Rare vent: Overalls Boy via photopin (license)