Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Sony, Samsung en Ultimate Ears: hoe cool zijn draadloze speakers? [video]

Dennis de Vries

Pompende beats, dreunende bassen en veel gevloek en getier omdat er eentje niet luistert als we ‘m vragen hoe laat het is. Zo is de situatie op de Draadbreuk redactie als er drie draadloze speakers uitgeprobeerd worden. We checken de Sony BSP60, de Samsung WAM6501 en de UE Roll. Allemaal totaal verschillend, maar op hun eigen manier uniek, soms best cool maar soms ook gewoon heel raar.

 

UE Roll

Je hebt ‘m al eerder voorbij zien komen. En trouwe lezers en kijkers van Draadbreuk weten dat we hier best wel gecharmeerd zijn van de Ultimate Ears speakers. Ger gaat niet de deur uit zonder een UE Boom in zijn broekje (of is hij gewoon blij je te zien?) en ondergetekende heeft zijn 5.1 homecinemaset bij de kringloop gebracht toen hij de UE Mini Boom kreeg. Dat laatste bleek overigens geen goede zet.

ue-roll

De UE Roll borduurt voort op hetzelfde concept. De speaker is dodelijk simpel in gebruik, kan tegen een stootje of twee en een spatje water of drie, past overal in en op en ziet er lekker gek uit. In dit geval roept het de associatie op van een speldenkussen aan de MDMA, en dat moeten ze maar als compliment zien bij Ultimate Ears. Feit dat hij hard genoeg kan om ook in het Vondelpark de blèhrende bakfiets-koters te overstemmen is het grootste pluspunt.

 

Draadbreuk coolheidsfactor: Als je bitch wil chillen is ’t geen probleem, dan ga ik erheen, ik kom niet alleen want ik een speaker met een elastiek om mijn fiets gebonden. En drugs.

 

 

Sony BSP60

Wat gebeurt er als bij Sony de vrijdagmiddagborrel uit de klauwen loopt? Dan krijg je dingen als de Sony BSP60. Het product van een avond stevig sake tanken en sushi naar elkaar gooien, dat kan niet anders. Het ding ziet er uit als Deadmau5 met hangende oortjes. De oortjes schuiven uit op de maat van de muziek en veranderen van kleur. Als je goed luistert komt er een hels geluid uit, wat bij nadere inspectie de muziek blijkt te zijn die je aan het afspelen bent.

sonybsp60

Alsof dat nog niet erg genoeg is, rijdt het ding door de kamer zodra de wekker gaat, wat betekent dat je er met je slaperige kop achteraan moet. Hij herkent spraakcommando’s als ‘next song’, of ‘start Spotify’ maar ook ‘What’s the weather in Utrecht’ of ‘What’s the time’. Daar geeft hij soms antwoord op en dat is briljant. Want waarom zou je even op je telefoon kijken als je het ook veertien keer tegen een dansende Mickey Mouse speaker kunt schreeuwen? Ze vragen er ook nog €300 voor trouwens.

 

Draadbreuk coolheidsfactor: Rij maar lekker weg, en kom nooit meer terug.

 

 

Samsung WAM6510

“Het aerodynamisch gestroomlijnde, mooi afgeronde design en de keuze uit stijlvolle materialen van Wireless Audio 360 passen uitstekend in ieder interieur”, zegt Samsung zelf. Waarom die speaker er dan uitziet als een slaapkamerspeeltje van Patty Brard is ons een raadsel. En dan wordt je ook nog geacht het apparaat exact middenin je kamer te zetten, zodat je optimaal gebruik kunt maken van het 360 graden geluid dat in alle richtingen gaat.

samung-wam65501

Door ‘m te kwalificeren als Bluetooth-speaker, doe je de WAM overigens tekort. Er zit Bluetooth op en een accu in, dus je kunt ‘m mee naar buiten nemen. Maar het is bovenal een wifi-connected multiroom audiosysteem. Dat betekent wel dat je er meer moet hebben, waardoor je middenin elke kamer van je huis straks een gesmolten dino-ei hebt staan. Misschien dat we dat door de vingers kunnen zien door het verder uitstekende geluid dat de WAM produceert. Mag ook wel, voor €399 ’t stuk.
Draadbreuk coolheidsfactor: Gordijnen dicht zodra dit ding in de kamer staat.