Draadbreuk top 101 van 2013: deel 1
Het is 23 december. Nog een dikke week en dan is het jaar voorbij. We voelen ons dan toch een beetje verplicht om te zeggen dat het een bewogen jaar was. Veel gebeurd enzo. De werkelijkheid is natuurlijk dat Draadbreuk pas sinds september in de lucht is. Maar dat laat ons niet tegenhouden.
Jaaroverzicht
We lopen al jaren mee, hebben honderden verschillende apparaten mogen proberen en hebben overal in de wereld productlanceringen bijgewoond. We zijn prima in staat om een jaaroverzicht te maken. Geheel subjectief, enorm bevooroordeeld en zonder enige nuance. En omdat elke Jan Lul een top 100 kan samenstellen, presenteren wij vol trots de Draadbreuk top 101 van het jaar 2013. In deze post nummers 101 tot en met 76 en de revue passeren smartwatches, Kickstarter-projecten en een hoop paniekinnovatie.
Dooie mus
Dooie mus
101: Ubuntu Edge
Op de 101ste plaats voor de moeite. De Ubuntu Edge was een concepttelefoon waar we graag meer van hadden gehoord. Dikke specs en naast Android ook gewoon Ubuntu Touch aan boord. Leuk detail: met een dockingstation kon hij dienen als een soort van PC. Minder leuk detail: hij haalde zijn crowdfunding doelstelling niet en is dus niet gemaakt.
Overdreven hype
100: Samsung Galaxy Gear
De hype van 2013 zijn smartwatches. Om de een of andere reden wacht iedereen handenwrijvend op de iWatch. Die komt maar niet, dus moeten we het doen met de Galaxy Gear van Samsung. Nu voldoen grote hypes zelden aan de verwachting, maar Samsung overdrijft. De Galaxy Gear is als horloge lelijk, als smartdevice onhandig en bungelt dus puur vanwege de hype in de onderste regionen van deze top 101.
> VIDEO: Samsung Galaxy Gear op camera
smulpartypooper
99: HAPIfork
Over slimme apparaten gesproken, in 2013 zag zelfs een slimme vork het levenslicht. De HAPIfork houdt bij hoe snel en vaak je eet en komt dan via bijbehorende software ongetwijfeld tot de conclusie dat je te dik wordt. Omdat hij zo lekker ‘out of the box’ is verdient hij toch een plekje bij de beste 100. Wij houden ten slotte van ‘lekker gek’ en jullie ook.
Volstrekt zinloze camera
98: Nikon Coolpix S01
Nikon denkt dat wij gefrustreerd zijn over de grootte van de gemiddelde digitale camera. Althans, daar lijkt het op, want een andere denkbare reden waarom ze de mini-camera Nikon Coolpix S01 hebben uitgebracht is haast niet te bedenken. Met kwalitatief hoogwaardige smartphonecamera’s in het achterhoofd is deze hele kleine gadget met matige beeldkwaliteit en weinig functies eigenlijk volstrekt zinloos. Laten we hopen dat de Nikon Coolpix S02 dat beter doet.
Korrelcamera
97: Samsung Galaxy Mega
Geef Samsung eens ongelijk. Ze hebben eigenhandig de hele smartphone-met-belachelijk-grote-beeldschermen-categorie uit de grond gestampt met de originele Galaxy Note. Dan wil je daar natuurlijk de vruchten van plukken. de Samsung Galaxy Mega is meer een karikatuur, waarbij alleen de nadruk word gelegd op dat enorme scherm. Verder stelt het verdomd weinig voor namelijk.En het meest hilarische is misschien nog wel dat dit scherm niet eens een Full HD-resolutie heeft. Heb je 4452435 inches aan scherm, moet je korrels op de koop toe nemen.
Slimme rookmelder
96: Nest Protect
Rookalarmen zijn domme dingen. Als ze rook detecteren, gaan ze los. Dat die rook afkomstig is van het fornuis waar jij op dat moment alles onder controle hebt, maakt ze geen hol uit. Nest Protect is een slimmere rookmelder die je dit soort onzin bespaart. Van de makers van de hipste thermostaat ooit. Je zal het maar op je cv hebben staan.
vliegende schotel
95: Libratone Loop
Het Deense merk Libratone maakt mooie spullen. Fijne draadloze speakertjes met een kenmerkend stoffen hoesje eromheen. Maar soms slaan ze een klein beetje door. De ‘Loop’ heeft nog het meest weg van een schotelantenne met een jasje aan. Volgens Libratone is het design vooral bedoeld om vrouwen over te halen ook eens een knappe speaker in de huiskamer te zetten. En dat is dan wel weer een nobel streven.
> VIDEO: Libratone Loop kost bokkeveel geld
verouderde iPhone
94: Alcatel One Touch Star
Alcatel OneTouch heeft het trendvolgen tot kunst verheven en met de Star bewijzen ze dat eens temeer. De rondingen van het toestel lijken zo van de tekentafel van Apple vandaan te komen en de achterkant is zo generiek dat het nog niet zou opvallen als het de enige smartphone ter wereld was. Ironisch genoeg lijkt de telefoon vooral op een verouderde iPhone en misschien zegt dat nog wel genoeg. Maar dan krijg je wel Android Jelly Bean voor ’n prikkie.
plastic not so fantastic
93: Apple iPhone 5C
We willen niet zeggen wat Steve Jobs wel en niet gedaan zou hebben. Maar toch kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat de kleurige, plastic iPhone 5C in het Jobs-tijdperk ooit Cupertino had verlaten. Als zelfs Nokia tegen Apple zegt: “Dat hebben wij allang”, dan weet je dat er iets niet in de haak is. Dat maakt het geen slechte smartphone, maar wij slaan even over.
> VIDEO: Uitbuiken met iPhone 5C
zijn ze er nog, ja?
92: Blackberry Q10
De Canadese smartphonefabrikant Blackberry verdient sowieso een pluim voor het feit dat ze nog overeind staan. Goed, nieuwe telefoons voor consumenten zullen ze niet meer maken nadat ook hun nieuwe lijn toestellen -zelfs mét touchscreen- geen succes bleken. De Q10 verdient toch een eervolle vermelding. Dankzij het toetsenbord blijven ze trouw aan hun roots, terwijl het toestel toch lekker modern is met besturingssysteem Blackberry 10. Of je blij moet zijn met een 92e plek, is een tweede.
leuk bedacht, slecht uitgewerkt
91: Samsung DV150F
Samsung doet er alles aan ‘de consument te laten kiezen’. En dus brengen ze een shitload aan gadgets uit met allerhande rare (soms handige) functionaliteiten. De Samsung DV150F is een budgetcamera met een extra LCD-scherm op de voorkant. Leuk bedacht, maar slecht uitgewerkt. En die wifi-functie moet ook verdomme eens een keer op de schop.
zelfs Bart is niet enthousiast
90: Sony PRS-T3
E-readers. Onze Bart is fan. De rest van de redactie is gematigd. Helaas kan Bart over de PRS-T3 ook niet al te enthousiast zijn. Degelijk apparaat, maar zonder ingebouwde verlichting draait het leeslampje boven het bed overuren. En daar wordt de wederhelft op de fijne kant van het matras nog chagrijniger van.
met alle winden mee
89: Acer CloudMobile S500
Veel telefoon voor weinig geld, maar het feit dat de CloudMobile in de Draadbreuk top 101 staat is een overwinning die vooral te danken is aan Acers marketingteam. Toen iedereen het in het begin van dit jaar over cloudcomputing had, koos Acer voor de best denkbare toestelnaam. Inmiddels prijzen ze het toestel, met bescheiden 4,3 inch beeldscherm, op de eigen site aan als ‘phablet’. Ze waaien zonder gêne met alle winden mee, en dwarrelen zo onze top 101 binnen.
Ouya hoor!
88: Ouya
We zouden een top 1000 kunnen vullen met kickstarter-projecten die ons tof leken, maar de Ouya springt er bovenuit. Een gameconsole met Android als basis. Kost weinig en elke Jan Doedel kan er games voor ontwikkelen. Dit was de beste kans om de oligopolie van Microsoft, Sony en Nintendo te doorbreken. Ouya haalde zijn Kickstarter-doelen met vlag en wimpel, maar daarna plofte de zeepbel en bleef het stil. Jammerdebammer.
voor de kluns in ons
87: Samsung Galaxy S4 Active
Als we één les kunnen leren van Samsung in 2013 dan luidt hij ongeveer als volgt: “Als je ergens goed in bent, doe het dan heel, heel vaak”. Dus kregen we na de Samsung Galaxy S4 een hele reeks aan Samsung Galaxy S4’s. De Active is voor de waterrat, de extreme sporter of de onverbeterlijke kluns. Ook die mensen hebben smartphones nodig.
Dankzij de marketingman
86: Archos Gamepad II
Niet omdat we het ding nu zo geweldig, mooi, innovatief of uiterst stijlvol vinden, maar omdat het kan. Archos moet in ons lijstje. Waarom? Wij vinden het van een onverbeterlijk grote klasse als je als Nederlandse marketingman vijf minuten kunt oreren over een product waarvan noch de specificaties noch de hardware noch de beschikbaarheid bekend zijn. Hans Schinkel deed het voor de camera’s van Draadbreuk. Het leverde een gênant hilarisch filmpje op.
> VIDEO: ‘Draadbreuk maakt het zich er makkelijk vanaf: Archos
gebogen gaat het helemaal worden
gebogen gaat het helemaal worden
85: Samsung Curved OLED
Gebogen beeldschermen gaan het helemaal worden in 2014 en een enkele fabrikant heeft de middelen en de kennis om op die trend vooruit te lopen. Dus moest Samsung wel met een curved OLED tv op de proppen komen. Toegegeven, het apparaat is in het echt werkelijk fantastisch om te zien. Maar door die ronding is hij niet aan de muur te hangen. En zoals je zou verwachten, is het apparaat ook schreeuwend duur.
> PREVIEW: Samsung Curved OLED tv
uitpoeper
84: HTC One Mini
Het is verbazend hoe vaak HTC zichzelf opnieuw weet uit te vinden. Waar andere smartphonefabrikanten jarenlang voortborduren op eenzelfde soort ontwerp van een telefoon, poept HTC er bijna jaarlijks een compleet nieuw, fantastisch design uit. Zoals de HTC One. Daarom valt de ‘Mini‘ variant misschien wel een beetje tegen. Het toestel wordt er niet minder mooi door, maar het uitmelken van een succesnummertje is niet ‘des HTC’s’.
thanks mate!
83: Huawei Ascend Mate
Een 5 inch beeldscherm is niet cool. Weet je wat pas cool is? 6 inch! Huawei gaat met de Ascend Mate op zoek naar de grenzen van wat mogelijk is met het formaat van een smartphone. En dus verwachten de Chinezen dat je serieus met deze tablet voor je gezicht gaat lopen bellen. Een ding hebben ze wel voor elkaar gekregen, we kijken niet meer op van telefoons
met formaatje tablet. Voor de rest grossiert de Ascend Mate vooral
in degelijkheid.
we snappen er geen yota van
82: Yotaphone
E-ink is onderschat. Het ziet er tof uit en omdat het nauwelijks stroom verbruikt zijn er best toffe toepassingen mee te bedenken. De Yotaphone heeft een 4,3 inch LCD-scherm aan een kant en een 4,3 inch e-ink-scherm aan de andere kant. Dat display toont non-stop allerlei handige zaken, zonder dat het een enorme aanslag op de accu pleegt. De kans dat dit aanslaat is klein, maar we vinden ‘m tof genoeg om in de lijst mee te nemen.
toekomstmuziek
81: Nvidia Shield
Android is er niet alleen voor de smartphone. Android is er niet alleen voor de tablets. Dat weten we inmiddels al langer, maar de Nvidia Shield bewijst als een van de eerste apparaten dat Android ook erg functioneel in de gamingindustrie kan zijn. Tof apparaat, met een heerlijk scherm, maar ja: wie gaat dit kopen? Concurrentie ligt met de PSVita en de 3DS XL op de loer. Toekomstmuziek!
deze kan tenminste onder water
deze kan tenminste onder water
80: Sony Smartwatch 2
Terwijl iedereen op de IFA elektronicabeurs in Berlijn zijn adem inhield voor de Galaxy Gear konden ze bij Sony op diezelfde IFA zeggen dat ze al aan hun tweede toe waren. Het toestel werkt minder omslachtig dan de Galaxy Gear en kan tenminste onder water. Maar op het gebied van design scoort het dan weer geen enkele punt.
> VIDEO: Sony Xperia Z1: goed uitgerust
aardig afgefakkeld
79: Jolla Phone
Nokia heeft aardig wat missers begaan, maar meest memorabele was toch wel het afschieten van de Nokia N9 met het MeeGo-platform. Enkele enthousiastelingen hebben de draad opgepakt waar Nokia ‘m heeft laten liggen. Het resultaat, de Jolla Phone, is redelijk afgefakkeld in de eerste reviews. Maar alles wat de herinnering aan de prachtige Nokia N9 in leven houdt, verdient een plekje in deze lijst.
wat een gekkigheid!
78: LG Curved OLED
Samsung is zo innovatief dat het niet leuk meer is. LG is daarentegen een iets traditioneler bedrijf en komt niet altijd als eerste met nieuwigheden op de proppen. Dus toen op de IFA in Berlijn de complete tv-lijn voorbij zagen komen, moesten we grinniken. Wat een gekkigheden allemaal! Een tv als schilderij, een tv met losse boxen en… Een curved OLED. Misschien wel net zo zinloos als die van Samsung, maar de durf verdient voor LG een plekje. Bovendien ziet ‘ie er tof uit.
> VIDEO: LG tv’s van curved tot kunst
voor de trendsetters
77: Pebble smartwatch
Dit is de laatste smartwatch in het lijstje, dat beloven we. Ze vroegen een ton op Kickstarter, maar haalden ruim 10 miljoen dollar op. Dit jaar werden ze ook daadwerkelijk geleverd. Hoofdzakelijk gedragen door zelfbenoemde trendsetters die net iets te hard proberen, maar daar kan Pebble niks aan doen natuurlijk. Wel aan het design van de horloges, maar dat hebben ze dan weer nagelaten te doen. Slimme feature is wel het e-ink-scherm. Dat staat altijd aan, maar verbruikt zelden stroom.
net niet
76: Microsoft Surface Pro 2
A jack of all trades is a master of none zo luidt een bekend gezegde. De Microsot Surface Pro wil tablet, laptop én pc zijn. Uiteindelijk zit je met een dikke, loodzware tablet. Met een onpraktisch kleine laptop of met een een retedure pc. Het is een net-niet apparaat, maar dan wel met krachtige hardware, een prachtig design en toffe accessoires.
> VIDEO: ‘Wat is de Surface Pro 2 eigenlijk?’
> LEES VERDER: Deel 2 van de Draadbreuk 101: nummers 75 tot en met 51
-
Volledig terecht dat die iPhone 5C zo laag staat. Overschatte telefoon.
-
Ben wel benieuwd op welk nummer de Galaxy S4 Mini komt te staan in deze lijst
-
Een BlackBerry die hoger scoort dan een iPhone, is dat een blunder van Apple of een wonder van BlackBerry? Een telefoon die ik ook in deze lijst verwacht is de Fairphone: had jij die niet besteld, Dennis (ik las net dat de eerste 25.000 exemplaren klaar zijn:http://goo.gl/LJQ1LK)? Ik denk dat deze lijst toch aangevoerd zal worden door de HTC One.
Comments