Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk top 101 van 2013: deel 2

Draadbreuk top 101 van 2013: deel 2
Dennis de Vries

Het einde van het jaar nadert en wij werken ons gestaag naar boven in de Draadbreuk 101. Toffe gadgets als de Galaxy Gear, Libratone Loop en Microsoft Surface Pro 2 passeerden al de revue, nu is het de beurt aan het spul dat we wat meer konden waarderen. Als je een objectieve lijst zoekt, dan zit je hier verkeerd. Hier geven Bart, Ger, Paul en Dennis ongezouten hun mening over de tech van 2013.

> Lees ook Draadbreuk 101: nummers 101 t/m 76

galaxynx-top100

Samsung Galaxy NX: “Lach maar vast naar het vogeltje, ik ben nog effe bezig.”

Goed gekrompen

75: Asus PadFone Mini

padfoneminiDe Asus Padfone blijft intrigeren. Een smartphone met een domme tablet. Schuif de telefoon in het grote beeldscherm en het wordt op magische wijze een tablet. Maar omdat het apparaat altijd stevig aan de prijs was, bleef het lastig ‘m aan te raden. Maar ook Asus gaat op de valreep van het jaar nog mee met de Mini-trend met de Asus Padfone Mini. De telefoon is gekrompen tot 4,3 inch, de tabletmodule tot zo’n 8 inch. Maar het belangrijkste is dat de prijs net zo hard is gekrompen. €400 voor het hele setje. Now we’re talking!

 

 

Rookpaal met verlichting

74: Yamaha LSX700 Relit

yamaha-nogwatHet lijkt misschien paniekinnovatie, maar Yamaha maakte iets ontzettend cools dit jaar. De LSX700 Relit is een draadloze speaker bestaande uit een paal met daarin ingebouwde verlichting. De speaker heeft zes LED-lampen binnenboord waardoor je een specifieke sfeer in je woonkamer kunt creëren. Een beetje zoals Philips Ambilight, maar dan anders. De Relit is met een app te bedienen (werkt echt goed) en heeft bovendien heerlijk warm geluid. Goed gedaan.

 

 

 

Selfie machine

73: Oppo N1

oppon1De Chinezen komen! Smartphones uit die richting zijn allang niet meer schaamteloze kopieën van de iPhone of Galaxy S4. Fabrikanten timmeren stevig aan de weg met knappe toestellen. Oppo is één van die fabrikanten en met de N1 hebben ze op de Europese markt een lekkere binnenkomer. Een slanke smartphone met uitstekende specs, spatwaterdichte behuizing en Cyanogenmod standaard geïnstalleerd! Maar het meest bijzondere is de camera. Die zit los van de behuizing, kun je omdraaien en dus zowel aan de voor- als achterzijde van het toestel gebruiken. De ultieme selfie-telefoon!

> VERDICT: Draadbreuk over draaibare camera’s

 

 

Android-systeemcamera. Joepie! Oh nee, toch niet.

72: Samsung Galaxy NX

galaxynx-thumbWat zaten we hier op te wachten. Een systeemcamera met Android. Het besturingssysteem van Google wordt geroemd om haar gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Iets wat het menu op een gemiddelde touchscreencamera juist ontbeert. Dus toen de Galaxy NX uit kwam, stonden we nog net niet te dansen op de straten. Helaas bleek het apparaat niet helemaal af. Een matige viewfinder en een gebrek aan fysieke knoppen zorgen ervoor dat de Galaxy NX ‘maar’ op een 72e plek in onze Draadbreuk top 101 staat.

> VIDEO: Uitbuiken met de Samsung Galaxy NX

 

 

Adem in, adem uit

71: Lenovo Yoga 8

lenovoyoga8Niets is te dol voor die gekkies bij Lenovo. Onder de vlag van ‘Yoga’ hebben ze al een hele serie aan tablets en laptops gefabriceerd die alle kanten op draaien, klappen, staan, liggen en converteren. De Yoga 8 is niet eens het meest opmerkelijke wapenfeit op dat vlak. De tablet heeft een enorme uitstulping aan de zijkant. Daardoor houdt hij lekker vast, kan er een flinke accu in en er zit ook nog een handig standaardje in verwerkt zodat je ‘m rechtop kunt zetten. Mooi ding. Als ze nu lekker met de handjes van Android af waren gebleven en er niet zo’n belabberde skin overheen hadden gezet, dan had hij ongetwijfeld hoger gekomen.

 

 

Plastic dingetjes

70: Ultimaker 2

ultimaker2Gewone printers zijn anno 2013 nog altijd apparaten van Satan, maar als het de diepte in gaat is het ineens helemaal hip. 3D-printen is aan een langzame opmars bezig en inmiddels is het zover dat je zelfs thuis zo’n apparaat kunt hebben staan. Daar moet je wel een flinke tafel voor bijschuiven en investeren in wat rollen plastic basismateriaal, maar dan heb je ook wat. Na het zien van de Ultimaker 2 waren wij in ieder geval deels enthousiast. Denk aan al die mooie dingen die je ermee kunt maken. Zoals plastic beeldjes. Plastic figuurtjes. Of andere mooie…plastic dingetjes.

 

> VERDICT: 3D printen met de Ultimaker 2

 

Weinig pretenties

69: Samsung Galaxy S4 Mini

s4miniDe 243543e Samsung Galaxy S-telefoon is gewoon weer heel erg degelijk. Weinig spannend qua specs en features, maar door zijn compacte formaat en vooral gebrek aan pretentie – Samsung haalde op de Galaxy S4 Mini slim alle overbodige oogsensorfunctionaliteiten weg – komt de Galaxy S4 Mini ‘gewoon’ in ons lijstje terecht. Zoek je een compacte telefoon, dan is dit een lekker goedkope optie.

> VIDEO: Een goudeerlijke Samsung Galaxy S4 Mini preview

 

 

Size matters

68: HTC One Max

htconemaxOp een gegeven moment moeten we maar gewoon toegeven dat grotere schermen op de telefoon inderdaad fijner zijn in gebruik. Maar de HTC One Max, met 5,9 inch beeldscherm blijft toch onnatuurlijk groot voelen. Het mist een beetje de sweet spot die ze met de HTC One wel wisten te raken. Aan de andere kant heeft deze One Max dan wel een krankzinnig grote accu, eenzelfde design als de HTC One en, hipperdepip, een vingerafdrukscanner. Dat die op een onhandige plek zit, net onder de camera, vergeven we HTC dan voor het gemak maar even.

 

 

Concurrent van zichzelf

67: Nokia Lumia 925

lumia925De Nokia Lumia 925 had alles in huis om een succesverhaal te worden. De eerste aluminium Lumia-telefoon en een lichtsterke Pureview-camera met optische beeldstabilisatie. Klinkt allemaal goed, maar er waren twee toestellen die roet in het eten gooiden. Geen keiharde concurrentiestrijd, maar hommeles binnen de eigen gelederen. Want de honger naar Pureview op Windows Phone was even daarvoor gestild door de Lumia 920, terwijl de echte fans hun geld even op zak hielden voor de Lumia 1020 waarover toen al veel bekend was. De Lumia 925 dook plat op zijn buik en zakte langzaam onder water, terwijl het toestel in een andere situatie prima het hoofd boven water had kunnen houden.

 

 

35 jaar, nog steeds fris

66: Resogun

resogunLachen! Voor de lancering van Sony’s Playstation 4 al even op het hoofdkantoor een flinke collectie spellen uitproberen. Maar het waren niet de FIFA’s, de Killzones, de Battlefields of de Assassins Creeds waar we bleven hangen. In plaats daarvan speelden we de duimen stuk op een wat minder bekende launchtitle: Resogun. Het principe van een ruimteschipje dat tegenstanders moet stukschieten is al zo oud als Space Invaders, maar Resogun weet met prachtige graphics, krankzinnige actie en heel veel explosies als enige het ware next-gen gevoel op te roepen.

UITBUIKEN: met de Playstation 4 lancering en Resogun

 

 

Bult in je broek

65: Samsung Galaxy S4 Zoom

s4zoomNa een avondje kroegen met de Draadbreuk-redactie komen we regelmatig thuis met een waslijst aan briljante ideeën die de gadgetwereld op zijn kop gaan zetten. Maar als de volgende ochtend de mist in het hoofd is opgetrokken, blijkt de realiteit toch anders. Gelukkig dat Samsung zo nu en dan onze door alcohol ingegeven wensen in vervulling laat gaan. De Samsung Galaxy S4 Zoom, een smartphone met optische zoomlens; we hadden van tevoren ook wel kunnen bedenken wat daar de minpunten van zouden zijn. “Is dat een Galaxy S4 Zoom in je broekzak, of ben je gewoon blij me te zien?”

 

 

Star Trek in de woonkamer

64: Sharp GX-BT7

sharp-startrekOch, wat hadden we een lol op de IFA in Berlijn. Met een kater van een feestje ervoor belandde Ger en Paul bij Sharp, waar ze op een gekke bluetooth-speaker stuitte. De GX-BT7 heeft een futuristisch design. Dat wil zeggen: de gadget is voorzien van blauwe led-verlichting en ziet eruit als een omgekeerde zappelin. Daar lachen we al om, maar vooral het bedachte perslucht-geluidje dat je hoort is om te gieren. Typisch Aziatische gekkigheid. Kunnen wij soms wel waarderen.

> VIDEO: Sharp GX-BT7 is Star Trek-achtige speaker

 

 

Bloemetjes, bijtjes anno 2013

63: Snapchat

snapchatOok 2013 was het jaar dat we er allemaal aan gingen. Grove schandalen, de jeugd was losgeslagen en vroeger ging dat allemaal wel anders. Mikpunt van de toorn der grijze koppen was fotodienst Snapchat. De smartphone-app die foto’s enkele seconden na het bekijken voorgoed verwijderd. Dat bleek ideaal voor tieners om foto’s van hun eigen bloemetjes, bijtjes of duckface te maken en rond te sturen. Dat soort plaatjes zijn goud waard in de techwereld, want in november sloegen de eigenaren van Snapchat doodleuk een bod van Facebook voor 3 miljard dollar af. Google deed er nog een schepje bovenop, maar ook 4 miljard dollar werd doodleuk afgewezen. Poeh. Daar moet je toch wel ballen voor hebben zo groot dat ze niet op een smartphone-beeldscherm passen.

 

 

Tablet aan je kop

62: Sony Xperia Z Ultra

xperiazultraGeen kleine jongen, met een 6,4 inch beeldscherm schurkt de Sony Xperia Z Ultra tegen de tablet-categorie aan. Maar ja, je kunt ermee bellen en hij is in één hand te houden dus is het een ‘phablet’. Met het design van Sony’s mobiele apparaten zit het meer dan snor. Ook deze Xperia Z Ultra is weer keurig waterdicht zonder dat van de daken te schreeuwen. Wat dat betreft loopt Sony een stapje voor op de concurrentie. Wel verwonderlijk is dat ze in zo’n gigantisch toestel dan geen ruimte hebben gevonden voor iets basaals als een LED-flitsertje.

 

 

Tech is sexy

61: Vibease

vibeaseRooie oortjes. Iedereen krijgt ze weleens. Toen we afgelopen jaar op crowdfundingwebsite Indiegogo de Vibease tegenkwamen werden we weer spontaan warm van binnen. De Vibease is een slimme vibrator die bestuurd kan worden via verschillende smartphone-apps. Tech is sexy, zo blijkt maar weer. Binnen een maand haalden de bedenkers 130.000 dollar binnen om de Vibease te maken. Ze vroegen om ‘slechts’ 15.000 dollar en dat zegt eigenlijk genoeg.

 

 

Laptop-verbeteraar

60: Teufel PC Bamster

pcbamsterDe overeenkomst tussen de bovenstaande Vibease en de speakers van laptops? Het is kutzooi. Notebooks produceren geluid waar zelfs de grootste muziekhaters nog om moeten janken, dus moet er gezocht worden naar alternatieven om de tunes uit PaulusPleurisHerrieHoek te checken. Teufel biedt een oplossing met de PC Bamster. Deze brede speaker sluit je aan op een laptop en dan heb je beter geluid. Zo simpel kan het dus zijn in het leven. Alleen, waarde Teufel, waar zet je in hemelsnaam die Bamster neer? Kom daar in 2014 nog maar eens op terug.

VIDEO: Teufel PC Bamster knalt vooral bij films

 

bamster-top100

Teufel PC Bamster: “De ideale kruising tussen een hamster en een, tja, bam.”

 

Bokkeduur, maar bokkegaaf

59: B&W P7

p7bwWat is het toch dat we met z’n allen bereid zijn steeds meer geld uit te geven aan een hoofdtelefoon dan vroeger? Neem de P7 van Bowers & Wilkins. Bijna vierhonderd euri. KOEKOEK! Maar het is dan ook een moddervet model: stijlvol als Don Draper himself en met een geluid om je oren bij af te likken. En hij is helemaal gemaakt voor je smartphone, dus ideaal voor onderweg. Ergo: mocht u ons de komende tijd zoeken, wij zijn even een bank aan het overvallen.

 

 

Schokbestendige systeemcamera

58: Nikon 1 AW1

nikon1aw1Een normale camera maken, dat mag anno 2013 niet meer. Een digitale camera moet iets totaal unieks hebben. Vergeet beeldkwaliteit en vergeet gebruiksvriendelijkheid, ‘lekker gek’, is het adagium. En dus bracht Nikon de 1AW1 uit. Een water- en shockproof systeemcamera. De Nikon 1-serie is blijkbaar niet geschikt om te gebruiken in wat lastigere weersomstandigheden en dus bracht de cameraboer gewoon een lekker stevige editie uit. En waarom ook niet eigenlijk? Kom Draadbreuk, het is stiekem best handig dat je een camera kan laten vallen.

> NIEUWS: Met de Nikon 1AW1 mag je op je bek gaan. 

 

 

Onbekend, maar niet onbemind.

57: NudeAudio Move L

nudeaudiomovelNiet zelden komen we een gadget tegen van fabrikanten die we eigenlijk niet kennen. Het regent persberichten van dubieuze Chinese merken met zinloze, lelijke apparaten. Dus toen we het voor ons volstrekt onbekende merk ‘NudeAudio‘ tegen kwamen op Presszone, waren we eerst wat sceptisch. Maar het merk heeft met de Move L gewoon een heel erg leuke draadloze bluetooth-speaker op de markt gebracht die de concurrentie aan moet gaan met de UE Boom en Lowdi. Waar dat Nude vandaan komt blijft echter een raadsel.

> VIDEO: NudeAudio Move L brengt de boel in beweging

 

 

Slim stickie techniek

56: Google Chromecast

chromecastWaarom zou je een smart-tv kopen als je voor een paar tientjes een domme televisie kunt omtoveren tot een slim model? De Chromecast is een stickie die precies dat doet. Hij appt en hij streamt dat het een lieve lust is en dat voor een appel en een ei. Zeg vrienden van Draadbreuk, waarom staat ie dan ‘slechts’ op nummer 56? Omdat het apparaat het allemaal niet heel erg goed deed. Rare bugs, beperkingen en andere gekkigheid. Zo kon iedereen op je netwerk ongemerkt via de Chromecast meekijken. Laten we eerlijk zijn, daar zit je niet altijd op te wachten. Google heeft inmiddels al flink wat updates en nieuwe apps uitgebracht dus wie weet zien we ‘m in 2014 wel terug in de hogere regionen van deze lijst.

STELLING: smart-tv’s zijn niet meer van deze tijd

 

 

knappe prestaties voor nog geen 100 euro

55: AKG K451

akg-koptelefoonDoe ons een feestje, een kratje bier, een fles sterke drank en een geluidsinstallatie met Spotify en de dj in ons komt helemaal los. We gaan niet weg voordat alle toffe muziek gedraaid is. Dan is het fijn om een goede hoofdtelefoon bij je te hebben, want bij de verjaardag van je oma wordt zulks vaak niet geapprecieerd. Onze tip: de AKG K451 (echt, wie verzint die namen?). Een van de beste on-ear hoofdtelefoons die we dit jaar zagen in de categorie tot honderd euro. Extra tof: je kunt ‘m ook aansluiten op je telefoon want er zit een headset in verwerkt. Mengpaneel dus op standje automix, voor de vorm wat draaien aan de knoppen, beetje zwaaien naar je publiek en ondertussen lekker met moeders de vrouw bellen.

 

 

Vervelende-mensen-gadget

54: Google Glass

glassDe meest tot de verbeelding sprekende gadget van 2013 komt natuurlijk uit het lab van Google. De Google Glass lijkt zo uit de toekomst te komen. Niet alleen is het idee futuristisch, ook de technologie fascineert. Wij liepen er wel warm voor. Voor gewone stervelingen pas in 2014 te koop, maar in 2013 beschikbaar voor een handjevol Explorers. En juist daar zit het grote probleem. De kijk-mij-eens figuren die met zo’n ding zelfs nog onder de douche staan. Onuitstaanbare trekberen die zo’n Glass zes tellen op hebben gehad en daar dan hun profielfoto van maken. Ronkende reviews met observaties die niet verder gaan dan dat je nu minder vaak je telefoon hoeft te pakken. Interessantdoenerij, techno-snobisme, kortom vervelende mensen. Ze hebben het grondig verpest. Hoe fantastisch ook, de Glass komt niet bij de bovenste 50. Wij hoeven ‘m al niet meer.

 

 

Dunne iPhone-kloon wel erg goed

53: Huawei Ascend P6

huaweiascendp6Als Huawei een shitload aan pers uitnodigt in bruisend London, dan kan dat niet anders dan een goede reden hebben. De Huawei Ascend P6 is een stijlvolle midrange telefoon die lange tijd met trots het predikaat ‘dunste telefoon op de markt’ mocht dragen. Maar met een chromen rand en zwarte behuizing heeft de Ascend P6 wel erg veel weg van die bekende telefoon van Tim Cook. Is dat erg? Nee. De Ascend P6 is de mooiste midranger op de markt. En we verheugen ons nu al op de opvolger, want we hebben weer zin in een feessie:

> Epische reisvideo: Huawei Ascend P6

 

 

Smartass middelmaat

52: Samsung Galaxy Tab 3

galaxytab3Ongeïnspireerd design, software die hetzelfde trucje doet, hardware waar we niet warm voor lopen. Toch weet Samsung met de Galaxy Tab 3 stevige voet aan de grond te krijgen. Ze proberen niet de zoveelste iPad-killer op de markt te zetten, want inmiddels hebben ze in Korea ook wel door dat die moeite tevergeefs is. In plaats daarvan mikken ze op het, zoals dat zo mooi heet, op het middensegment. Omdat Samsung zelf op elke bijeenkomst roept dat ze ‘van de keuze zijn’, poepen ze er zoveel modellen uit dat er bijna niet tegenin te vegen valt. Eentje van 7 inch, eentje van 8 inch en eentje van 10.1 inch. Page, Lotus en Edet schijnen al deals met Samsung te hebben gesloten.

 

 

De tv wegwerken in de woonkamer

51: LG 55EA8800: schilderij tv

lgschilderijHet was een van de drie gekke televisies die LG op haar stand op de IFA had staan. De LG 55EA8800 kun je namelijk het beste zien als een schilderij-tv. Dat wil zeggen: het scherm zit verwerkt in een traditionele houten lijst. Of een moderne lijst, voor de liefhebber. Of eentje van chroom. Hoe dan ook, op die manier kun je jouw televisie wegwerken in de woonkamer, want blijkbaar vindt de consument dat lelijk. Zijn wij het niet helemaal mee eens, maar het is wel aardig bedacht door LG en daardoor krijgt de ‘schilderij-tv’ een plekje in onze top 101.

> VIDEO: LG tv’s van kunst tot curved

 

schilderijtv-top100

LG 55EA8800: “Leuk, zo’n Vermeer, maar ik kijk liever naar die matige Ajax-keeper”

 

> Lees ook Draadbreuk 101: nummers 101 t/m 76