Gisteren publiceerden we het eerste deel van de Draadbreuk 101, nu tellen we gewoon lekker verder af naar het beste product van het jaar. Want potverdorie, met een opsomming van de meest opvallende tech-verschijnselen ben je wel even bezig. Vandaag gaan we voetballen, hebben we een lamp die vooral muziek brengt en kroelen we een hagedis achter zijn oren. Houd je vast, dit zijn de nummer 75 t/m 51 in de Draadbreuk 101!
[divider]Mooi maar nog steeds onhandig[/divider]
75: LG G Watch R
Bij Draadbreuk waren we niet zo van de smartwatches. Lelijke krengen voor om je pols waar je eigenlijk niet zo heel veel anders mee kan je ergeren aan zijn totaal niets toevoegende functies. De LG G Watch R was echter de eerste die ons enthousiast maakte, want man, hij ziet er goed uit. En, zo bleek na uitvoerig onderzoek, dat vinden vrouwen over het algemeen ook. Na wat eken testen bleek echter dat de werking van Android Wear nog steeds te wensen overlaat. Wordt het niet tijd dat we de smartwatch definitief gaan afschrijven? Of brengt Android L. ons licht in de duisternis?
>> Kijken: Uitbuiken! (58) met de LG G Watch R
[divider]Ground controller to tablet tom[/divider]
74: Nvidia SHIELD tablet
Games voor op de tablet worden beter en beter. Nee, de standaard is allang niet meer Candy Crush Saga of Flappy Bird: de graphics vliegen je tegenwoordig om de oren. Nvidia dacht: Hé, misschien is het leuk een tablet te maken met vette rappe hardware, zodat alles ook nog eens goed verwerkt wordt. Het is een van de features van de SHIELD, die zich helemaal richt op spelletjes spelen. Niks mis mee, maar alleen gamen op je tablet is net zoiets als je bed gebruiken om alleen te slapen: je haalt er gewoon niet alles uit. En we hebben weliswaar veel jonge Draadbreuk-lezers, maar ga je op 21e nog met naast in bed je vrouwmens deze kinderlijk ogende gadget nog gebruiken? Dat vragen wij ons af.
[divider]Boom boom boom boom[/divider]
73: Teufel Cinebase
Vaste discussie op de burelen van Draadbreuk: mag een gadget wat groter dan normaal zijn als hij daardoor zijn werk beter kan doen? Ger zegt nee, Paul zegt ja. De Cinebase van Teufel is dik een halve meter lang, flink diep en Paul heeft zich een breuk getild om ‘m boven in zijn zolderappartement te krijgen. Maar dan heb je ook wat. De Cinebase zet je onder je flatscreen en brengt een vet surround-geluid. En dat klinkt indrukwekkend, maar je hebt wel een enorm gevaarte in je woonkamer staan. Tja, het is het een of het ander.
>> Lezen: Bij Teufel op de IFA
[divider]Tikkie terug Jaap[/divider]
72: FIFA 15
In de Draadbreuk 101 beslechten we gewoon ook even een andere strijd: die van beste voetbalgame. Want zowel PES en FIFA kreeg natuurlijk weer een nieuwe editie. Bij FIFA werden de keepers beter uitgewerkt, kregen de spelers meer emoties mee en kon je ineens spelen in alle Premier League-stadions. En het commentaar, dat blijft natuurlijk fantastisch. Natuurlijk zijn er al jaren geen hemelbestormende veranderingen in de game, maar soms is prima ook gewoon prima. Bij de iPhone zeiken we immers ook niet om het gebrek aan vernieuwing. Of wacht…
>> Lezen: De strijd barst los: FIFA 15 vs PES 15
[divider]Kedeng kedeng, oehoe[/divider]
71: Rollercoaster Tycoon 4 Mobile
Rollercoaster Tycoon was al zo verslavend als fuck toen wij als kleine gozertjes nog achter de Pentium 2 onze pretparken aan het bouwen waren, maar de mobiele versie is precies hetzelfde. En hoewel de graphics redelijk aan de gênante kant zijn, hebben we ‘m toch weer even flink gespeeld. Al is het maar omdat we het zoveel mogelijk beleggen van hamburgers binnen 1.30 minuut zo tof vinden (kan echt!). Helaas zat er wel een houdbaarheid aan de game, want alle in-app purchases komen op den duur uit je neus. Nee, dan denken wij liever even met weemoed terug aan vroeger. Hoeveel kotsende bezoekers hadden jullie op de Pentium 2? En tilden jullie ook weleens chagrijnige bezoekers op om ze vervolgens te verdrinken in de sloot?
[divider]Wat ruist er door het struikgewas?[/divider]
70: Salamander Klöpping
Je kunt veel zeggen over Alexander Klöpping, maar als je in een jaar tijd twee keer wordt gepersifleerd, ben je lekker bezig. De Donald Duck tekende ‘m in een van zijn verhalen en Arjen Lubach gaf ‘m zelfs een plaatsje aan tafel in het programma Zondag Met Lubach. Als salamander. Wat natuurlijk sterk lijkt op Alexander (voelen jullie ‘m?).
Nu valt er wel een boompje over de humor op de Nederlandse tv op te zetten, maar deze parodie is gewoon goed uitgevoerd. En soms zelfs een beetje grappig, wat niet van alles in het programma ‘Lachen Met Lachband en Arjen Lubach’ gezegd kan worden.
[divider]Rrraaaarrrr[/divider]
69: Blackberry Passport
Ja, ook wij lagen even gierend op de grond toen Blackberry zijn Passport presenteerde. Het zou de grote opstanding van de gevallen reus moeten zijn, maar dat bereik je natuurlijk niet met een enorme smartphone met heel rare verhoudingen. Maar toen we uitgelachen waren, zagen we stiekem ook wel de kracht van de smartphone. De Passport is namelijk de ideale telefoon voor de Blackberry-liefhebber. Jammer genoeg kun je ons niet echt in dat hokje stoppen.
>> Lezen: Blackberry Passport officieel: ik lach niet
[divider]Beter goed gejat[/divider]
68: Apple iOS 8
Een nieuw besturingssysteem van Apple, dat is altijd een feest der vernieuwing. Ook dit jaar werd iOS weer voorzien van een lading fantastische features. Widgets. een voorspellend toetsenbord. Nieuwe notificaties. Dat hadden we nog nooit gezien! Of nooit: in Android zaten ze natuurlijk al jáááren, maar Apple vond ze gewoon weer opnieuw uit. Ach, beter goed gejat dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen: het werkt namelijk wel weer gewoon prima.
>> Kijken: Stelling: iOS 8 is een schaamteloze kopie van Android
>> Lezen: iOS 8 kopieert Android, maar wat maakt het uit
[divider]Desti-net-niet[/divider]
67: Destiny
De ontwikkelingskosten van Destiny? Een half miljard dollar. Daarmee is de dit jaar verschenen game het duurste entertainmentproduct ooit: geen spel of film die er maar in de buurt kwam. Resultaat: Destiny is helemaal niet verkeerd, maar met zo’n budget hadden we wel wat beters verwacht. Vooral het slappe, onvolledige verhaal en de bugs die opdoken maakten dat veel mensen hun schouders ophaalden en verder liepen. Ach, de trailer ziet er in ieder geval lekker uit en bevat Led Zeppelin. Dat laatste is altijd goed.
[divider]Torrrrrr![/divider]
66: PES 15
Jawel, Pro Evolution Soccer wordt door de redactie van Draadbreuk gewoon superieur gevonden boven FIFA. Tja, de game mag misschien dan niet het marketingbudget hebben als zijn rijke broertje, inhoudelijk is er weinig mis met het spel. Zo zijn er ruim duizend spelers in detail nagemaakt, heb je wekelijkse updates met transfers en ontwikkeling van spelers en is de reactiesnelheid subliem. Nu nog even dat commentaar onder handen nemen en we zijn helemaal tevreden. Wie zullen we strikken? Hansie-Hansie samen met Sierd de Vos?
>> Lezen: De strijd barst los: FIFA 15 vs PES 15
[divider]Periscoopje[/divider]
65: HTC RE camera
De meest uit-het-doosje-gedachte camera was dit jaar van HTC. De RE heeft de vorm van een klein periscoopje, geen scherm en maar een knop waarmee je kunt fotograferen en filmen. Hij is echter wel gemakkelijk mee te nemen en is daarbij ook nog eens waterdicht: een soort Go Pro voor de parkwandelaar, dus. Wij zagen de lol er wel van in en vonden dat het apparaat wel eens een briljante toevoeging aan de markt zou kunnen zijn. Maar de laatste keer dat we dachten aan de HTC RE is ook alweer een tijdje geleden. Misschien is de wereld er nog niet klaar voor. Jullie wel?
>> Kijken: HTC’s RE is een revolutie op cameragebied
[divider]Netflix voor je games[/divider]
64: OnLive
All you can eat is hip. We Spotify’en en Netflixen erop los en het was natuurlijk wachten op de eerste dienst die dit zou gaan aanbieden voor games. Dat deed OnLive, dat sinds november ook in Nederland te verkrijgen is. Voor een vast bedrag per maand kun je spellen streamen naar je computer of tablet. Het zijn niet de nieuwste spellen en de catalogus bestaat uit een spel of 250, maar het begin is er. Grote vraag: is Nederland klaar voor OnLive? We gaan het zien in 2015.
[divider]Big fat mommy[/divider]
63: Apple iPhone 6 Plus
Een nieuwe iPhone is natuurlijk altijd voer voor discussie, maar de 6 Plus kreeg wel heel veel over zich heen. Logisch natuurlijk: dit was toch wel even wat anders dan wat we van Apple gewend zijn. Deze unit had weliswaar topspecificaties, maar met 5,5 inch is dit model vooral veel te groot. En met een bedrag van duizend euro voor de 128 GB-editie vooral ook veel, heel veel, te duur. Redacteur Ger deed zelfs voor het eerst in zijn leven een hoesje om zijn telefoon en dan weet je dat het mis is. Laten we hopen dat Apple volgend jaar vergroting niet meer ziet als vernieuwing en dat we weer eens wat toffe functies kunnen verwelkomen.
Draadbreuk’s enige echte iPhone 6 Plus review.
[divider]Nokken met je mail![/divider]
62: Inbox by Google
Soms verlangen we terug naar een tijd dat bijna niemand nog ons e-mailadres had. Toen kregen tenminste berichten binnen die ergens over gingen en geen bakken met aanbiedingen, nietszeggende spamberichten of notificaties van een of ander social medium. Google ontwikkelde Inbox: een maildienst voor Gmail dat voor jou selecteert welke mail wel en niet interessant is, laat berichten timen, zodat je er laten mee aan de slag kunt en je kunt mails nog snoozen ook. Klinkt lekker en dat is het ook. Dat vonden jullie ook, gezien dehoeveelheid verzoekjes tot een exclusieve invites die we -jawel – per mail binnenkregen. Grote vraag blijft hoe goed je Google vertrouwt als het gaat om prioriteit geven aan je binnengekomen mails, maar ach: anders mailen ze je nog maar een keer, toch?
[divider]We have a lift-off[/divider]
61: Nokia Z Launcher
Hadden we al gezegd dat het een raar jaar was voor Nokia? Vrijwel direct nadat ze bij de smartphone-afdeling hun bureautjes leeggeruimd hadden om te verhuizen naar het Microsoft kantoor, grepen de overgebleven ontwikkelaars direct hun kans om eindelijk namens Nokia voor Android te ontwikkelen. Het eerste resultaat, Z Launcher, tovert de rotzooi van Android-startschermen om tot een overzichtelijk en intelligent geheel. Apps vind je door met je vinger een letter te schrijven, of omdat Z Launcher gewoon precies weet hoe jij je telefoon gebruikt en op het juiste moment van de dag de juiste apps voorschotelt. Onze Dennis is fan en in het geval van Android launchers is dat nog niet eerder voorgekomen.
>> Kijken: Nokia Z Launcher video review
[divider]Beter dan Albert V.[/divider]
60: LG WebOS
Smart tv’s, mooi man! Jammer alleen dat zonder uitzondering de bediening ervan net zoveel ergernissen oproept als drie dagen nonstop Albert Verlinde op de buis. Maar het kan ook anders: LG ontwikkelde WebOS: een besturingssysteem voor flatscreens dat wél lekker overzichtelijk moet werken. Geen lelijke schermen vol met apps, maar een intuïtieve omgeving waarin je snel kunt vinden wat je nodig hebt. Daar werden we bij Draadbreuk wel enthousiast van. Goed, het werkt nog niet briljant – het is soms wat traag – maar laat het een voorbode zijn op wat gaat komen.
>> Kijken: LG’s WebOS voor tv lijkt zowaar echt smart
[divider]Light music[/divider]
59: Sengled Pulse
Muziekliefhebbers weten het allang: de vrouw is de baas in huis en heeft bepaald dat er geen grote luidsprekers in de woning mogen staan. Op die plaats moet namelijk een heel grote vaas met zand en wrakhout. Het heeft voor een enorme trend van kleine luidsprekertjes zonder snoer gezorgd. De Sengled Pulse pakt het nog radicaler aan: dit is namelijk een speaker verstopt in een… ledlamp. Met een app op je telefoon bedien je de boel. Goed, de sound is nog verre van lekker, maar het idee is tof. Benieuwd waar dit gaat eindigen. Binnenkort speakers in de douchekop? Of in schroefjes in de muur? Of in de batterijen van je afstandsbediening!
>> Kijken: Uitbuiken met de Sengled Pulse
[divider]big bow wow[/divider]
58: LG 55EA980W Curved OLED
Mjah, deze curved oled-tv is heel vet. Lekker boogje, briljante kleuren, we werden bijna emotioneel van het contrast. Maar goed, om daar nou negenduizend euro voor neer te leggen? Zo kunnen wij ook toffe producten maken! Maar LG geeft met de 55EA980W wel even een inzichtje in de toekomst. Over een paar jaar, als deze technologie wat goedkoper is en we voor een paar honderd flappen ook een tv kunnen krijgen, denken we even terug aan dit moment, want dat het een van de beste televisies van het moment is, staat voor ons vast. Zijn nieuwe broertje, de 55EC930V kost slechts drieduizend euro en dat doet ons al iets minder zeer in de portemonnee. Alleen jammer dat die niet dat mooie geluid heeft.
>>Kijken: Review: LG 55EA980W Curved Oled
[divider]Huawei verrast gewoon![/divider]
57: Huawei Ascend Mate 7
Goed, die hadden we even niet zien aankomen. We vinden Huawei een leuk smartphonemerk hoor, daar niet van, maar qua spanning en sensatie meer te vergelijken met een garenwinkel dan echt hip and happening. Maar de Mate 7 was wel een toestel dat ons en andere experts all over the world kon bekoren. Mooi, groot scherm, aardige prestaties en bovendien een meer dan een mooie prijs. Het was alleen geen grafische krachtpatser, maar je kunt dan ook niet alles hebben. Wij willen veel voor weinig, en de Ascend Mate 7 is daar een goed voorbeeld van. Is dat een goede zaak? Ja! Is dat hip and happening? Euh, nee, eigenlijk nog steeds niet.
>> Lezen: Huawei Ascend P7 lijkt weinig spectaculair
[divider]Vieze vingers galore[/divider]
56: Acer Liquid Jade
Zoals Dennis in de preview zei: anderhalf jaar geleden zou de Liquid Jade de shit zijn. Nu is deze Acer gewoon een fijne budgettelefoon met specificaties die voor de high end-gebruikers onder ons toch iets tekort schieten. Maar laten we niet te veel zeuren: dit toestel ziet er namelijk erg lekker uit. Hij heeft een prima scherm en vette behuizing, al mag je dat laatste ook best letterlijk nemen: als je deze telefoon vast hebt lijkt het net alsof er pus uit je vingers komt, zo vlekgevoelig is hij. Verder zeggen wij: een dikke duim voor een leuke foon! En een Acer-product dat op de 56e plek staat in de gezaghebbende Draadbreuk 101? Dat is an sich al uniek.
>> Kijken: Ace Liquid Jade is vetste telefoon ooit
[divider]Lekker skieën[/divider]
55: Samsung Gear VR
Samsung bracht met de Gear VR virtual reality dit jaar overtuigend naar de mobiele telefoon. We waren aanvankelijk ontzettend sceptisch over VR voor smartphones, maar iets simpels als de kartonnen VR-bril Google Cardboard leerde ons twee dingen: 1. er zijn fantastische toepassingen mogelijk, maar 2. het moet wel écht goed zijn wil het ook een beetje te verteren zijn.
Dat laatste kunnen we aan Samsung wel overlaten, mede dankzij het haarscherpe beeldscherm van de Galaxy Note 4. Komt bij dat ze de handen ineen hebben geslagen met de VR-goeroe’s van Oculus om de ervaring optimaal te krijgen. Van onze scepsis is eind 2014 bijna niets meer over. Enige punt van kritiek blijft toch de prijs. € 200 voor een skibril waar je een telefoon van € 600 in moet doen? Dat hebben we dan net weer niet op zak. Kunnen we pinnen?
Onze Dennis ging op de IFA in Berlijn los met de Gear VR.
>> Kijken: hands on van de Samsung Gear VR
[divider]Das leitmotiv[/divider]
54: Teufel Motiv B
Je kunt het aan de mensen bij het Duitse Teufel wel overlaten om degelijke audio-apparatuur te maken. Je kunt er van alles van zeggen, maar je moet wel van heel goede huize komen wil je hun luidsprekers verkeerd aansluiten of kapot maken. Een jaar of wat terug bedachten ze op kantoor daar dat het oog wel wat wil en werden de designs flink opgepimpt. Deze computerspeakers profiteren van beide aandachtspunten: een erg fijn geluid en een mooie bouw. Daar doen wij de handjes voor op elkaar, al blijven deze speakers toch wat ietwat lomp. Gaat dat in 2015 anders zijn?
>> Kijken: Uitbuiken met Teufel Motiv B
[divider]Obama luistert niet meer mee[/divider]
53: Blackphone
Google weet alles van je. Facebook ook. En iedereen die De Cirkel van Dave Eggers heeft gelezen, weet wat daarvan kan komen. Nu kun je zeggen: dat hele privacy-vraagstuk is mij te aluhoedjes-achtig, maar laten we eerlijk zijn: het privacy-vraagstuk wordt steeds belangrijker in de techwereld. Met Blackphone weet je in ieder geval zeker dat je niet wordt afgeluisterd door de NSA. Deze smartphone belt helemaal encrypted en richt zich helemaal op beveiliging en privacy. Goed, hij is traag en zeker niet gebruiksvriendelijk, maar dat hij dit jaar binnen de kortste keren was uitverkocht is een teken aan de wand. Laat het ’t begin zijn van een tendens waarin we beter gaan nadenken over wat er met onze gegevens gebeurt. Wie weet komt er dan binnenkort wel een privacy-veilige telefoon uit, die wel gewoon kan concurreren met de high-end toestellen van de grote merken.
>> Kijken: Blackphone: doe mij er maar twee
[divider]Voor de tablet-hater[/divider]
52: Samsung Galaxy Note Pro
Ook eind 2014 ziet Dennis het nog steeds niet zitten met tablets. Alles wat hij niet op zijn smartphone kan, kan prima op de laptop. En andersom geldt dat net zo goed. De tablets die hij thuis krijgt om te reviewen belanden na een paar dagen werkloos, vergeten en met lege accu onder de bank, in een keukenkastje of achterin de linnenkast. Maar begin dit jaar was er voor het eerst een uitzondering. De gigantische Samsung Galaxy Note Pro kon de notoire tablet-hater zowaar bekoren. Met een scherp 12,2 inch scherm groot genoeg om iets toe te voegen aan de steeds groter wordende smartphones. Genoeg multitask-trucjes om nuttiger te zijn dan al die tienduizend andere Android-tablets en – mede dankzij het pennetje – leuker in gebruik dan een laptop.
>> Kijken: Video review Samsung Galaxy Note Pro
[divider]Even lekker retro[/divider]
51: JBL Authentics L16
Het lijkt wel alsof bijna alle audiomerken er tegenwoordig alles aan doen om hun apparatuur er zo futuristisch mogelijk uit te laten zien. En daar zit lang niet iedereen op te wachten. Heb je je woning lekker retro ingericht, moet er ineens zo ruimteschip in de kamer staan. JBL dacht: dat moet anders kunnen en maakte de Authentics L16: een alles-in-een-luidsprekersysteem met alle technologische hoogstandjes van nu in een heel vette ouderwetse kast. Dat klinkt simpel en dat is het waarschijnlijk ook, maar geen ander merk deed het zo goed als JBL. Daar krijg je gewoon dikke bonuspunten voor. Oja, hij kost wel bijna een rug, maar goede hifi-apparatuur is nu eenmaal duur.