Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Kennen jullie Onyx BOOX?

Onyx Boox in gebruik
Redactie

We kregen een persbericht. Zoals we die zovaak krijgen. En nu menen wij te denken dat we aardig wat verstand hebben van tech, gadgets en de mensen die al die dingen bedenken en maken. Maar van Onyx BOOX hadden we nog nooit gehoord. En na het lezen van dat vermaledijde persbericht dachten wij: tijd voor wat duiding.

Onyx BOOX is een grote speler op het gebied van eReader en e-Ink technologie. Het merk bracht al in 2009 haar eerste ereader uit en is sindsdien ‘willen ze het verschil maken met veelzijdige ePapertools’, als we hun Instagramaccount mogen geloven. Online spreken ze vooral over ‘fundamentele veranderingen voor werk en studie’ en iets vaags als ‘het verschil maken voor iedereen’.

Een beetje marketingpoeha dus, maar feit is wel dat Onyx de afgelopen paar jaar een meer dan aardige line-up aan ePaperproducten heeft gelanceerd. Bijzonder is bijvoorbeeld de BOOX Mira Pro, een computermonitor met een zwart/wit eInk scherm. Zo’n kleurloos scherm moet rustig aan de ogen zijn en dus een prettige kijkervaring opleveren. Wie er precies behoefte aan heeft is ons een beetje onduidelijk, maar het ziet er in ieder geval apart uit.

Mira Pro E-ink monitor

Maar daar ging het persbericht niet over. Nee, het persbericht rept over heuse e-Ink tablets die draaien op Android. De zogenoemde Note Air3 serie heeft een 10,3-inch Carta 1200 E-Ink-display dat voor scherpe weergave van teksten en beelden moet zorgen, zelfs in fel zonlicht. Het apparaat is ontworpen voor optimale concentratie en een afleidingsvrije leeservaring. De ‘Note Air3 C’ voegt daar kleur (de C staat voor ‘color’) aan toe met een full-color display in pasteltinten, wat ‘het lezen en noteren nog eenvoudiger maakt’.

Note Air3 BOOX

Een Android tablet met e-Ink… Ook daar moeten we stiekem even aan wennen. Daarmee is het natuurlijk in feite een eReader met Android-apps, maar of je daar nu op zit te wachten… Eerder zagen we bijvoorbeeld de Russische YotaPhone, een smartphone met e-Ink scherm. De media dook er volop, wij ook, want het leek heel tof. Totdat je dat lor daadwerkelijk ging gebruiken. Het was in precies niets functioneel. Traag, onhandig en het riep de vraag op: wie gaat er op de achterkant van je smartphone een boek zitten lezen?

Waarom niet een gewone tablet?

Goed, dat probleem heeft ONYX Book in ieder geval niet. De Note Air-serie lijkt vooral handig als een eReader met extra tabletfunctionaliteiten. En dat kan zomaar eens handig zijn, als het bijvoorbeeld gaat om synchronisatie met en creëren van je eigen content, het lezen van je mail. Maar als je zo’n ding voor meer zaken gebruikt dan enkel als ‘boek’, is dan een gewone tablet niet handiger?

Onyx Boox