Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: ‘Het gebrek aan desktopclient doet Whatsapp de das om’

Dennis de Vries

Draadbreuk gaat verhuizen. Daar zullen jullie weinig van merken hoor, maar onze vergaderingen gaan op een andere plek plaatsvinden. Nu zaten we nooit met z’n vieren rond de tafel met een kopje koffie tijdens de vergadering. 2.0 als wij zijn, deden we dat in de cloud (en af en toe 0.1 in de kroeg). Oftewel: we hadden een groepje in Whatsapp. En daar willen we vanaf.

Die groep in Whatsapp is een levendig broeinest van de meest briljante (en soms wat mindere) ideeën over hoe we met Draadbreuk.nl de wereld gaan veroveren. Of we nu in bed liggen, keihard aan het stappen zijn, in de tram zitten of GTA aan het spelen zijn: we kunnen altijd even met elkaar in conclaaf gaan. Ideaal, op één puntje na. Als je achter de computer zit om die briljante ideeën uit te werken, dan is het storend als je elke keer de telefoon moet pakken om een vraag of opmerking te typen. We kunnen beter eens kijken naar iets dat net zo goed werkt op de telefoon, als op de computer. Iets dat alles in één doet.

Whatsapp deed het altijd prima, op dat ene puntje na.

Whatsapp heeft meerdere malen te kennen gegeven geen zin te hebben in een desktop-cliënt. En dan is er nog het probleem dat Whatsapp maar op één apparaat tegelijk geactiveerd kan zijn. Enkele handige ontwikkelaars hebben een eigen app in elkaar geknutseld om Whatsapp op de computer te krijgen, maar de alternatieven zijn inmiddels ook vrij aanlokkelijk.

We hebben bijvoorbeeld allemaal een Google account, maken gebruik van Gmail en Hangouts werkt op elk apparaat dat na 1979 op de markt is verschenen. Je kunt tekst, linkjes en plaatjes versturen en als je wilt zelfs overschakelen op videochat. Dag Whatsapp, hallo Hangouts. We worden inmiddels niet meer weemoedig als we afstand moeten doen van een messenger applicatie. Toen we verslingerd raakten aan MSN Messenger, deden we moeiteloos afstand van ICQ en nadat Whatsapp aansloeg hebben we geen sms’je meer gestuurd. Maar toch is het zonde. Whatsapp deed het altijd prima, op dat ene puntje na. Vandaar de stelling:

 

“Het gebrek aan een desktop client doet Whatsapp de das om”

 

Eens? Oneens? Heb jij Whatsapp al vaarwel gezegd om van de beperkingen af te zijn? Of ben jij fan voor het leven? Wat gebruik je zelf? Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook:

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Reacties

 1. E.D.S.

  Whatsapp vaarwel zeggen? -Onmogelijk. Zolang iedereen om mij heen nog appt, ben ik gedwongen om dat ook te blijven doen.
  Ik lees in het artikel trouwens niets over iMessage. Dat is namelijk ook op zowel smartphone en tablet, als op desktop te gebruiken; mits er een appeltje op staat, natuurlijk ;p

  • Dennis de Vries

   Je zegt het zelf: mits er een appeltje op staat. Laat maar lekker zitten dan, ik ken teveel mensen (mijzelf incluis) die dan niet mee kunnen doen.

  • Maurice

   …dus dan maar ChatOn Dennis? “ahum”

  • E.D.S.

   Begrijpelijk. En omdat de meeste mensen het met jou eens zijn, heb ik -als Applegebruiker- dan toch weer Whatsapp nodig om anderen te kunnen bereiken.

 2. stijn v brummelen

  Nog niet. Het word hopelijk ooit gedaan, maar nu heb je een mobiel nummer nodig. Ik denk dat nu genoeg mensen een smartphone bijdehand hebben. Het is jammer, maar het is niet een punt waarom we whatsapp allemaal massaal zouden moeten verlaten

 3. Dave Zeegers

  Helemaal mee eens, typen blijft gewoon fijner op een toetsenbord als op een touchscreen als je het mij vraagt. Daarom vind ik hele verhalen typen op whatsapp k*t, dus ga ik naar Facebook Messenger, kan ik gewoon lekker doortikken op mijn laptop als de gesprekken te diepgaand worden, haha.

 4. Blijkbaar niet, want Whatsapp is verreweg de grootste app in zijn soort. Misschien schiet het voor veel eisenende gebruikers te kort, maar om dan te beweren dat het de das om doet…

 5. memberobject

  iMessage een prima alternatief en het zit op alle Apple devices!

  Het is niet zo dat WhatsApp opeens allemaal gebruikers verliest het zal alleen wel minder snel groeien dan voorheen vooral ook omdat BBM er nu is.

  • IkBenBrian

   Maarja, voor een gemiddelde Nederlander is een Apple product onbetaalbaar!

  • stijn v brummelen

   Gemiddelde Nederlander heeft denk ik wel een Apple product in huis

  • Ik heb alleen een stokoude iPod (5G) en vind het prima om het daarbij te houden 🙂 Geen iMessage voor mij dus!

  • Dennis de Vries

   Ik heb niet eens een stokoude iPod 5G. Daarbij: iMessage is alleen handig als je én een iMac of Macbook hebt, én een iPhone. En als je vrienden ook. Sorry…next!

  • Maurice

   Dat kun je ook van een Android apparaat zeggen

 6. IkBenBrian

  Eens! En als je nog een destkop versie hebt kan je nog sneller typen 😛

 7. koentje

  Eens maar het heeft nu geen zin meer omdat als whatsapp geld gaat vragen voor nieuwe gebruikers iedereen zal overstappen op een andere dienst zoals bbm of hangouts. Denk dat whatsapp binnekort over zal zijn

 8. Maurice

  Ja laten we met zijn allen gaan chatonnen #howaboutno

  Serieus:

  Whatsapp is voor mij geen top app. Ik heb zelf natuurlijk whatsapp, maar dat is puur omdat de rest het ook heeft. Zelf ga ik liever naar hangouts. Maar met deze instelling blijven we natuurlijk bij whatsapp. Daarom gebruik ik zelf wel hangouts. Hopelijk volgen meerdere mensen met mij. Daarnaast gebruik ik de destopclient eigenlijk nooit. Whatsapp loopt inderdaad niet op een pc. Maaaarrrrr, er is een oplossing (nee, er komt nu geen irritante reclame zoals je wel eens op youtube ziet in de comments): Krome. Krome pusht je notificaties op je android telefoon naar je pc. Zo zie ik of ik een mail heb. Daarin komen ook je whatsapp berichten te staan. Natuurlijk kan je niet op je berichten reageren, maar je ziet wel of ze nuttig zijn om op te reageren.

  En nou aan’t bier

 9. janik p

  Het is niet zozeer dat je whatsapp niet op een computer kan gebruiken maar het is meer dat je whatsapp alleen op je telefoon kan gebruiken en je ook niet je gesprekken kan terugzetten als je van bijvoorbeeld Windows phone naar Android gaat. Aan de andere kant is het wel handig dat je gelijk in je contacten ziet wie whatsapp hebt en niet aan iedereen hoeft te vragen of die bijvoorbeeld hangouts of bbm heeft. Dus gedeeltelijk eens met de stelling.

 10. BroodjeKaas

  Ik ben het eens met de stelling, al denk ik dat Whatsapp voorlopig de grootste speler blijft. Wat ik ook vervelend vind, is dat het niet werkt op tablets. Ik denk dat Google een goede stap heeft gezet door communicatie onafhankelijk te maken van een telefoonnummer (nu nog een WP8 en Windows 8.1 ‘modern’ app)!

 11. Simon Kingma

  ik zo het ook makkelijk vinden om whatsapp op mijn mac te hebben want als je een verslag maakt moet je eerst weer je telefoon erbij pakken en dat is gewoon dubbel werk maak gewoon een goeie app die ook voor mac en tablet is

 12. Mund vetter

  eens, het zal nog wel even duren maar uiteindelijk gaat Whatsapp ten onder. Want Whatsapp begint achterhaald te worden. Uiteindelijk zal Whatsapp hetzelfde einde kennen als hyves.

 13. marc574

  Ik ben het er niet mee eens, bijna iedereen die whatsapp gebruikt heeft zijn telefoon in z’n zak zitten of in handbereik liggen. Het is hierdoor dus voor sommige makkelijker om even een hun telefoon te pakken dan om weer naar een ander venster te gaan en daardoor dus langer van de tijd nodig hebt. Ik merk het ook aan me zelf als ik even iemand een berichtje wil sturen met whatsapp of ander social medium pak ik toch vaak mijn tablet of telefoon. Een tablet versie van whatsapp zou wel leuk zijn.

 14. Sharan

  Ik ben het niet mee eens, de meeste mensen appen het meest s’avonds in bed. Dit is een stuk fijner dan s’avonds laat op de computer te zitten, iedereen ligt veel liever in zijn bed dingen te doen, en je bent er ook nog eens lekker warm 🙂

  • Het toffe van programma’s zoals Hangouts is juist dat je zowel met je telefoon in bed als tijdens het werk achter de pc kunt chatten!

  • Sharan

   Oke dat klopt dan weer, maarja wie van de jongeren (hoor ik bij) gebruikt er nou echt hangout om te chatten. #ikziedezereactiepaseenjaarlater

 15. Martijn Hommel

  Als whatsapp gewoon een app maakt in de Windows store op Windows 8 dan hebben we een app voor tablets én voor desktops
  #problemsolved

  • Dennis de Vries

   Maar dat doen ze dus niet. Ze willen zich concentreren op ‘mobiel’. Daarbij is het gemakkelijke gezegd dan gedaan: Whatsapp is momenteel gekoppeld aan je telefoonnummer en kan maar op één apparaat tegelijk geactiveerd zijn. Naadloos switchen van desktop naar smartphone zit er dus niet in.

  • Martijn Hommel

   Tja het zou wel leuk zijn. Maar ja, elke app heeft wel een nadeel.

 16. teun98

  Hangouts is bijna perfect, alleen.. ik vind whatsapp fijn dat je kan zien dat ze online zijn, en hoelang de laatste keer was. Dat je kan zien dat ze typen is ook ideaal. Dus heel veel voordelen met whatsapp! Alleen dat hangouts op de pc kan is ideaal. Maar dat is het ook, eerst wat meer die erop gaan.

  • Dennis de Vries

   Dat kan tot op zekere hoogte ook met Hangouts. Je ziet of iemand online is, je ziet of iemand typt en tot waar iemand je berichtjes gelezen hebt. Volgens mij kun je alleen niet zien wanneer iemand het laatst online is geweest. Dat heeft Whatsapp dan inderdaad wel weer.

  • teun98

   Oh oke, is ook een tijd geleden dat ik hangouts geprobeerd heb, das wel beter ja, maar toch ga ik het niet gebruiken, ik ken niemand die erop zit dus ja.