Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk verlinkt Froot, Fastcompany & Tweakers

Draadbreuk verlinkt Froot, Fastcompany & Tweakers
Ger
  • Op 10 november 2013

Man, internet is mooi. Eindeloze Youtube-filmpjes van mensen die op hun gezicht vallen en meer lolcats dan je in een mensenleven kunt bekijken. Maar er wordt ook regelmatig iets zinnigs gezegd door intelligente mensen. Bijvoorbeeld over tech. Wij doen ons best om bij te blijven, zodat we ook af en toe iets zinnigs te zeggen hebben. Maar in plaats van de beste artikelen te herkauwen in een eigen nieuwsberichtje, verlinken we ze gewoon. Dit zijn de artikelen waar Draadbreuk iets van opgestoken heeft.

 

Verdomde leugens

‘Why an 80% market share might only represent half of smartphone users’

The Guardian

Je hebt ongetwijfeld wel eens dit soort berichten gelezen. Het succes van mobiele platformen wordt afgelezen aan een percentage. Er wordt gebruik gemaakt van termen als ‘marktaandeel’ en ‘verscheepte toestellen’. Klinkt allemaal solide. Maar er zijn ‘lies, damned lies and statistics‘. The Guardian legt stap voor stap uit waarom 80% marktaandeel van Android waarschijnlijk niet betekent wat nieuwsberichten je doen laten geloven, wat het verschil is tussen verscheepte en verkochte toestellen en waarom een ‘installed base’ belangrijk is. “Sometimes the numbers are useful. But on their own? Not really.”

 

 

De prijs van jouw gadgets

‘An iPhone Tester Caught in Apple’s Supply Chain’

Bloomberg Businessweek

Oef, heftige shit dit. Businessweek tekent het verhaal op van de 27-jarige Bibek Dhong uit Nepal. Die krijgt op een dag een baan aangeboden in een fabriek waar hij de camera van de iPhone 5 moet testen. Wat een goede kans lijkt om wat geld te verdienen, mondt uit in een drama. Dhong verliest samen met honderden andere geronselde medewerkers zomaar zijn baan, verkeert maanden in onzekerheid in een land ver van zijn familie, lijdt wekenlang honger en eindigt met een enorme schuld om af te betalen. Hoewel Apple er veel aan doet om dit soort misstanden te voorkomen, is de enorme drang en hoge productiedruk funest voor veel medewerkers die in handen vallen van ‘makelaars’ en zo moeten betalen om te mogen werken. Ga er maar vanuit dat dit niet iets wat alleen in de productieketen van Apple speelt.

 

 

Geekporn: PS4 uit de kleren

‘Watch Our Exclusive Teardown of the PlayStation 4’

Wired

We haten (HATEN!) unboxingvideo’s. Maar als Sony engineering director Yasuhiro Ootori zelf voor de camera gaat zitten en de gloednieuwe Playstation 4 niet alleen uitpakt, maar ook uit elkaar schroeft… nou, vooruit dan maar. De PS4 laat alles zien in deze lekkere video. Van het zegel over de eerste schroefjes en de speciaal ontworpen ventilator, tot het complete moederbord. Lekkah!

 

 

Hello? Is this thing on?

‘Awkward beelden van studenten die denken dat ze worden gefotografeerd’

Froot

Even iets luchtigs. Ga naar een feest met een fotocamera. Trek wat – waarschijnlijk dronken – studenten voor je lens en doe alsof je een foto gaat maken. Zet in plaats daarvan de filmfunctie aan. Het woord ‘awkward’ staat niet voor niets in de kop. Pas nu valt op hoe krankzinnig al die partypics eigenlijk zijn. Er zit geen origineel geluid bij het filmpje. Anders hadden we waarschijnlijk van iedereen gehoord: “Heb je ‘m al genomen? Wat duurt het lang? Neem die fokking foto nou! JE BENT TOCH NIET AAN HET FILMEN HÈ?!”

 

 

Duimpje omlaag voor duimpje

‘Why Facebook’s New Like Button Ditches The Thumbs Up’

Fastcompany

Het ‘duimpje’ verdwijnt. Facebook heeft de like-knop opnieuw ontworpen, en daarbij is geen ruimte voor het wit-blauwe handje. Waarom zouden ze zo iets doen? Fastcompany spreekt met designer die verantwoordelijk is voor dit nieuwe tijdperk op gebied van ‘likes’. Leuk detail, hij komt uit ons koude kikkerlandje. Drukken ‘we’ toch weer onze stempel op de wereld. Want hoe marginaal de veranderingen aan de kleine knop ook zijn, we hebben het hier wel over een item wat 22 miljard keer gezien wordt….elke dag!

 

 

Je grote broer

‘Datahonger: de Nederlandse geheime dienst wil alles weten’

Tweakers

We hebben de afgelopen tijd alles kunnen lezen over de NSA en wat buitenlandse inlichtingendiensten allemaal wel niet van ons weten (dank Edward Snowden!). Maar onze eigen AIVD zit ondertussen ook niet op zijn vinger. Tweakers zet uiteen wat de Nederlandse geheime dienst allemaal te weten kán – en wil – komen. En dat gaat ver. Heel ver. Ongericht onderscheppen van verkeer, een Israëlisch systeem om de enorme hooiberg aan data te doorzoeken en het infiltreren van computernetwerken om malware te installeren. “Eigenlijk willen ze gewoon wat de NSA mag.” Ondertussen zijn er heel veel vragen, maar komen er nul antwoorden. TL;DR? Check dit item van de NOS. Stuk korter en met vette graphics. Big brother? In dit geval gewoon ‘grote broer’.