Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Welke muziek luisterden we dit jaar op Spotify?

Welke muziek luisterden we dit jaar op Spotify?
Paul Gersen

Altijd leuk, Spotify’s Year In Music. Met een toffe tool legt de streamingdienst precies bloot welke acts en muzikanten jij het afgelopen jaar grijs streamde, welke songs er door je koptelefoon schalden en met welke guilty pleasures jij stiekem achter de computer aan het meezingen was. Ook de redactie van Draadbreuk verslond muziek bij de vleet op Spotify. Eens kijken wat jullie favoriete techjournalisten draaiden.

Het was nogal een bewogen jaar voor Spotify en niemand minder dan Taylor Swift had daar een heel groot aandeel in. Want betaalt de muziekdienst nu wel of niet genoeg uit aan gedraaide artiesten? Swift vond dat zij haar muziek beschikbaar maakte voor een appel en een ei en haalde al haar albums van Spotify. Kon ons dat wat schelen? Nee hoor, want we luisterden met z’n allen gewoon als een malle door. Liefst zeven miljard uur in totaal. Daarbij groeide het aantal gebruikers naar vijftig miljoen en hebben 12,5 miljoen mensen inmiddels een abonnement. Dan kun je als Taylor Swift zijnde nog zo populair zijn, maar van zo’n menigte win je het niet.

Spotify komt in december inmiddels traditiegetrouw met een jaaroverzicht met welke songs, artiesten en playlists het meest zijn gedraaid. Altijd geinig, maar Spotify Year In Music biedt nog iets veel toffers, namelijk een tool waarmee je je eigen luistergedrag kunt blootleggen. Want als je uren, dagen en weken achtereen muziek aan het streamen bent, raak je het overzicht natuurlijk snel kwijt van wat je allemaal leuk vond door het jaar heen. Bij Draadbreuk krikken we het gemiddelde aantal luisteruren in Nederland met gemak omhoog en dat is knap, want Bart heeft niet eens een abonnement. Maar welke muziek luisterden de andere drie digimusketiers dit jaar? Een analyse.

 

Spotify-lijst Dennis

 

Spotify - jaarlijst Dennis

 

Aan de hand van de Spotify-statistieken van Dennis kunnen we meteen een conclusie trekken: hij deelt zijn abonnement niet met zijn vriendin. Onze correspondent in Polen mag er dan misschien uitzien als de ideale schoonzoon, maar van binnen schuilt er een bonkige hardcorepunker in hem die liever zijn ellebogen in de pit laat spreken dan zijn vingers op een toetsenbord. We bedoelen: zet Ryker’s, Terror of Neuk! maar even op en kijk hoe lang het duurt voordat het stucwerk van de muren omlaag komt. En is het geen hardcore dat door de straten van Krakau schalt, dan metal of hiphop. Als het maar hard is. Zelfs als Dennis The Roots luistert, kiest hij voor de oldschool staccato raps uit 75 Bars. Onze vriend heeft wel de minste luisteruren op zijn naam staan. Snappen we wel, een beetje quality time met moeders de vrouw is na een dagje pogoën wel vereist.

 

Spotify-lijst Ger

 

Spotify - jaarlijst Ger

 

Bij Draadbreuk zijn we inmiddels gewend dat Ger een aandachtsspanne heeft van een hond in een tennisballenwinkel en dat komt ook mooi naar voren in zijn Spotify-overzicht. Onze blonde anchorman schakelt net zo snel van de glijhiphop van Fit naar de melancholische rock van The National en knalt gelijk door met een studentikoze song van Acda & De Munnik. Inderdaad: Acda & De Munnik ja. Het duo besloot er dit jaar de brui aan te geven en dat werd door het hele land gevierd, behalve in een gebied met een straal van tien kilometer rond het Vondelpark en bij Ger thuis. Wie de Nederpoppers gebroederlijk ziet staan naast Akwasi, Fit en The Smiths, kan al gauw concluderen dat dit een lijstje is van iemand die niet van muziek houdt, maar bij Ger weten we wel beter. Ger is gewoon breed georiënteerd en zoekt muziek uit op meezingbaarheid.

 

Spotify-lijst Paul

 

Spotify - jaarlijst Paul

 

Heeft iemand wel eens gehoord van het muziekgenre ‘Stomp and holler’? Wij ook niet, maar het verbaast ons niets dat het bij Paul in zijn overzicht voorbij komt. Muziekjournalisten staan er nu eenmaal om bekend liever naar een vierkoppig neusfluitgezelschap zonder armen uit Mongolië te luisteren dan een normale band. Verder is de lijst van deze rooie knakker precies wat we ervan verwachtten: gitaren, houthakkersbloezen en van dik hout zaagt men rock & roll-planken, met Queens Of The Stone Age als vaandeldrager. Verder zien we een singer-songwriter met baard (Matthew And The Atlas) en band met een als kardinaal uit de hel verklede zanger (Ghost B.C.). Met ruim 18.000 luisterminuten de middelmaat bij Draadbreuk, maar in de praktijk luistert hij nog veel meer, want thuis zet Paul nog graag even een cd of lp op. De purist.

Welke muziek luisterde jij dit jaar het meest via Spotify? Check het hier en laat het weten in de comments!

Reacties

 1. albertams

  Dit was mijn muziekjaar op Spotify.

  • Paul Gersen

   Billy Idol! Wat goed!

  • albertams

   Ja he; en dan vooral het nummer: “Rebel Yell” super gaaf nummer !

  • Paul Gersen

   True. De beste man heeft trouwens net een nieuwe plaat uit. Hangt tussen fout en goud 😉

   http://open.spotify.com/album/30cPZtKkZncAp3u6PM9mlU

  • albertams

   daar vindt ik “Postcards from the Past” een vet nummer 😉

 2. Richard Groenendijk

  Onderstaande afbeelding was mijn muziekjaar op spotify.
  Grappig detail is dat de artiesten van de top 5 nummers niet overeenkomen met één van de top 5 artiesten. (Ik heb trouwens nummer 3: Epic van Sandro Silva echt al een half jaar niet meer geluisterd, maar hij komt wel steeds voorbij in mijn favorieten afspeellijst, wat de hoge positie misschien wel kan verklaren.)
  Ander leuk detail is dat deze top 5 nummers allemaal uit 2013 of in het geval van Epic zelfs 2011 komen.

  Mijn top 5 nummers uit 2014 zal er waarschijnlijk eerder zo uitzien:
  1. David Guetta – Lovers On The Sun (feat. Sam Martin)
  2. Dimitri Vegas, Martin Garrix & Like Mike – Tremor
  3. Avicii – Addicted To You (Avicii by Avicii)
  4. Armin van Buuren – Ping Pong
  5. Chris Schweizer & Mark Sixma – The Saga

 3. IkBenBrian

  Pff. Mijn lijst is zeer teleurstellend. Je kunt meteen zien dat ik mijn Spotify Playlist heb gebruikt met een vrouwlijk geslacht.

  Ik luister niet eens naar pop of permant wave (ik weet niet wat dat is). En ik ben zeker ook geen fan van Arianda Grande. Of van de zachtaardige Coldplay.

  En nee, de top 5 songs zijn niet bepaald van mij. Lorde is oke. Maar ik ben weer gene diehard fan. Ik ben een stoere jongen die lekker naar The Foo Fighters luisterd of Bring Me The Horizon.

  Ik ben ook zeker niet teleurgesteld naar wat Paul, Ger en Dennis luisteren. Lekker indie of alternative. En Paul, welk nummer van Queens of the Stoneage vind jij het lekkerst?

  • Paul Gersen

   Poeh, dat is net zoiets als vragen wie uit het Zweedse damesvolleybalteam het mooist is. Go With The Flow is tof, eigenlijk de hele plaat Songs For The Deaf is briljant.

 4. een goed alternatief is natuurlijk http://www.altmp3.com ! legaal, gratis en heeft alles