Waarom gebruiken we de Teletekst-applicatie eigenlijk nog?

Waarom gebruiken we de Teletekst-applicatie eigenlijk nog?

Na de opnames van ons maandagochtendavondprogramma ontstond er een discussie. De teletekst-applicatie. Waarom bestaat ‘ie en vooral: waarom is ‘ie nog zo lelijk? Wij duiken de geschiedenis in, zoals dat zo mooi heet. En dat zonder encyclopedie of een redacteur van Andere Tijden.

‘Een stukje geschiedenis’

We gaan terug naar het jaar 1980. Oorspronkelijk bedacht om ondertiteling voor doven en slechthorenden te garanderen, introduceert de NOS het fenomeen Teletekst. Via een knop op de afstandsbediening kun je, dankzij een uiterst ingenieuze techniek, het laatste nieuws op de televisie bekijken. Het werd al snel een begrip.

Hoewel: destijds waren er maar 700 huishoudens die over een (dure) tv beschikte met deze nieuwe techniek. Het bleek een kwestie van tijd: binnen tien jaar had een derde van alle Nederlanders toegang tot Teletekst en in 2000 werd het procentueel gezien geschat op liefst 93%. Kortom: Teletekst was een hit.

En dat is het eigenlijk nog steeds. Want toen de eerste iPhone uitkwam, was de Nederlandse Omroep Stichting zo slim om direct een Teletekst iOS-applicatie te ontwikkelen. De app ziet er precies zo uit als het medium op de tv, werkt hetzelfde en is, simpel gezegd, even lelijk. In de jaren 80 waren we – duh-  nog niet zo ver als nu als het gaat om graphics. Je mocht blij zijn als je in 3 kleuren een potje Mamba of Stunts kon doen op je 286. Van haarscherpe 4K-beelden was toen nog geen sprake.

Lelijk

Teletekst blonk dus uit in eenvoud. Met slechts vier kleuren en een overzichtelijke menustructuur, gebaseerd op drie in te voeren getallen die je naar een specifieke pagina stuurde was het nou niet moeders mooist ontworpen nieuwsmedium ooit. Maar dat was toen. Nu is nu.

Utrecht-thuis. Kaasje.

Pushberichten, videocontent, ‘responsive webdesigns’ – dat is nieuws anno 2013. Nu.nl, NOS, RTL – allen hebben ze een prachtige applicatie die je direct op de hoogte stelt van het wel en wee van de wereld. Toch is de Teletekst-app nog steeds een van de meest gedownloadde apps van Nederland. En eigenlijk begrijpen we dat niet goed. Want hoewel wij ook met weemoed terugkijken naar het Teletekst-supporter zijn bij de uitwedstrijden van Vitesse of Feyenoord (612, niet 818!) zijn we ook liefhebber van grafische hoogstandjes. Het design van Draadbreuk.nl zegt genoeg (denk hier een knipoogje achter).

En dus stellen wij jullie een simpele vraag: check jij de Teletekst-app? En waarom?

14 reacties

  1. thijsoost

    Zijn er mensen die de Teletekst-applicatie actief gebruiken dan? Ik kan mij dat niet voorstellen in de wereld met applicaties zoals NU.nl en natuurlijk Teletekst’s eigen NOS-app. Ik gebruikt het in ieder geval niet (heb de applicatie nog nooit geïnstalleerd).

    Misschien is het een ‘oude mensen kwaaltje;’ ‘oudere’ mensen zijn het gewend van vroeger, en vinden het prettig om het ook weer op hun smartphone te gebruiken.

    • Felix

      Ik ken iemand van rond de 20 die zweert bij de TT app ipv bijvoorbeeld de NOS app. Hij hoeft geen plaatjes zegt ie…

    • thijsoost

      Zwak excuus 😉

      Misschien ook omdat de inhoud zeer beperkt is (geen achtergrondinformatie); leest sneller.

  2. Mark

    Op elke nieuwsredactie en in politiek Den Haag staat standaard de TV op de 101. Met een reden. Overzichtelijk en nog altijd sneller dan de pushbericht of NOS app

    • Dennis de Vries

      Klopt ja, maar ergens is dat wel opmerkelijk. Want in theorie zouden websites minstens zo snel kunnen zijn als Teletekst toch? Aan de techniek ligt het niet. Druk op ‘publish’ en het staat live. Waarom is Teletekst dan sneller?

    • Simon Kingma

      omdat teletekst niet uit foto’s bestaat als je naar nu.mobi gaat is het ook zo snel

    • Dennis de Vries

      Met de huidige internetverbindingen zal een fotootje meer of minder niet zoveel schelen. En wat als je Teletekst-pagina net voorbij is gescrolld? Met een beetje pech moet je wachten tot hij het rondje heeft afgemaakt. Drama was dat vroeger.

  3. Simon Kingma

    oja teletekst ik was het al lang vergeten dacht dat het al niet meer bestond haha maar wie kijkt er verder dan nog op ik zou niemand weten

  4. BroodjeKaas

    Hoewel ik zelf geen teletekst (app) gebruik, begrijp ik wel enigszins waarom mensen het gebruiken. Als je het al jááren en jááren gebruikt, weet je precies waar je alles moet vinden (en dat is vaak meer dan in de apps). Bijvoorbeeld: wat zijn de huidige valuta? Hoe staat AAPL er vandaag voor? En wanneer is de volgende wedstrijd in de Jupiler league? Allemaal wellicht te vinden in apps, maar m.b.v. teletekst ben je nooit meer dan 3 tikken verwijderd van je informatie. Ik zou het gemis aan plaatjes, filmpjes, linkjes en stijl behoorlijk missen trouwens!

    • Dennis de Vries

      Het is ook een beetje een Zwitsers zakmes onder de info-apps. Voetbalstanden is een veel gehoord voorbeeld. Kun je in een speciale app vinden. Maar in diezelfde app kun je niet zien wat de verwachte aankomsttijd van vlucht KL123 op Schiphol is. Ook daar is een app voor. Maar daar kun je dan weer niet in zien welke opmerkelijke nieuwtjes het ANP vandaag allemaal bij elkaar gesprokkeld heeft. Enz. enz.

  5. teun98

    Ik ken iemand!
    Mijn oma van 86 gebruikt het heel veel, maar als die generatie voorbij is, dan niemand meer 😉
    Altijd blijven denken aan de ouderen 😉

    • Haha, hier nog altijd een groot fan van Teletekst! Voor zover ik weet ben ik nog niet de 80 gepasseerd… 😉

  6. Margreeth Fernhout

    Als redacteur van oa Teletekst moet ik natuurlijk even reageren.
    Teletekst is, op de tv althans, sneller dan web. Je ziet het live op het scherm naast je veranderen als je opslaat, bij internet duurt het wel een paar seconden. Bij de app gaat het natuurlijk wel weer over een internetverbinding, dus zit die vertraging er ook in.
    Maar een nog belangrijker argument is dat teletekst ontzettend filtert: er zijn maar 9 regels op de 101, dus er kunnen maar 9 berichten belangrijk zijn. En in tijden van informatie-overload vinden veel mensen die selectie eigenlijk wel fijn. Je scant de 101 en je weet genoeg.
    En om de een of andere reden geldt toch ook nog steeds ‘Als het op Teletekst staat, is het waar.’ Dat maakt het soms ook doodeng om voor te werken. 😉

  7. BlauweVogel

    Als je de juiste dingen volgt op twitter, dan krijg je ook vrij snel al jouw gewenste nieuws en voetbal standen op je beeldscherm. Teletekst is lelijk en niet interactief, al zeg ik het zelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.