Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Een goede smartwatch is smartphone noch watch’

Dennis de Vries

Afgelopen week vond Baselworld plaats. Het congres is al sinds 1917 het toneel van toffe productlanceringen van grote fabrikanten en jaarlijks komt er zo;n 100.000 man op af. Waarom wij er nooi van gehoord hadden? Omdat het over horloges gaat en tot voor kort boeiden die dingen ons totaal niet. Maar nu is de smartwatch ook doorgedrongen tot de beursvloer op Baselworld.

Smartwatches van telefoonboeren

Op het MWC 2015 ging het bijna niet meer om smartphones. Iedereen en zijn malle moer presenteerde een smartwatch. Sommige waren best aardig, zoals de Huawei Watch of de LG G Watch Urbane. Maar dat is ook vooral omdat ze iets beter waren aan de kansloze pogingen die daaraan vooraf gingen. De echte knaller hebben we niet gezien, want, zo dacht iedereen: een goed slim horloge maken, met je aan de échte horlogemakers overlaten.

Smartwatches op Baselworld

En die verzamelden op Baselworld. Daar presenteerden grote namen in de wereld van luxe-holroges ondermeer hun eerste smartwatches. Breitling deed een voorzichtige poging door NFC en Bluetooth in te bouwen, zodat je wat instellingen kunt wijzigen op een afzichtelijk iPhone app. Kairos liet hun kollosale uurwerk zien waarbij de smart-functies met een transparant scherm over het analoge horloge heen te plaatsen. En Gucci bracht het gebazel naar Baselworld door rapper, innovator en tech-preneur Will.I.Am uit zijn crackpand te trekken om zijn lelijk smartband weer te laten zien. AAAARGH.

 

Pebble: de smartwatch waar men wél op zit te wachten. Gemaakt zonder smartphone of horloge-ervaring.

Pebble: de smartwatch waar men wél op zit te wachten. Gemaakt zonder smartphone- of horloge-ervaring.

Tag Heuer en Android Wear

Grootste ‘buzz’ was rond horlogemaker Tag Heuer, die aankondige een samenwerking met Google en Intel aan te gaan om een luxe Android Wear horloge te maken. Hoe? Wat? Hoeveel? Dat horen we eind dit jaar. Eind dit jaar! In de horlogewereld is het misschien geaccepteerd om driekwart jaar van tevoren aan te kondigen dat je iets gaat presenteren. Maar in de gadgetwereld zijn we in driekwartjaar waarschijnlijk al veertien trends, acht platformen en zestien productcategorieën verder. De groeten, Tag Heuer.

Waar zijn de smartwatch-makers?

Baselworld 2015 maakte één ding duidelijk: ook van de horlogemakers hoeven we niets te verwachten op smartwatch gebied. Een goede smartwatch is smartphone noch horloge. En fabrikanten van smartphones en horloges zijn dan ook totaal niet geschikt m zich daarmee in te laten. Dat is niet erg, maar nu we dat weten kunnen we stoppen met handenwrijvend afwachten waarmee de Samsungs, LG’s en Apples of de Breitlings en Tag Heuers mee op de proppen komen. We kunnen beter kijken naar de smartwatchmakers die niets met smartphones en watches hebben. Daar komen de beste slimme horloges vandaan.

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Vele horloges krijgen, zoals je zei, kleine feautures die alle fitnesbandjes hebben. Dat vind ik een redelijke ontwikkeling. Jr hebt een goeie accu duur, mooi design alleen het heeft veel minder functionaliteit dan een normale smartwatch. Apparaten als de G Watch R hebben veel functionaliteit en een redelijk design, maar kunnen qua. design en accuzuur niet tippen (en het voegt weinig aan je smartphone ervaring toe). Ik denk dat een evenwicht nog moet worden gevonden. Dat nieuwe ding van Pebble komt al dichterbij, maar die vind ik heel lelijk.