LG G Watch overtuigt voor geen meter

LG G Watch overtuigt voor geen meter

Vanaf 8 juli kun jij Android Wear om je pols hebben. Dan ligt namelijk de LG G Watch in de winkels. Het is een van de eerste smartwatches met het besturingssysteem van Google dat speciaal ontwikkeld is voor de nieuwe generatie wearables. Dat wilden we met eigen ogen zien. Dus spoedden we ons naar Amstelveen om bij LG een klokkie om te doen.

De LG G Watch is een verlengstuk van je smartphone. Via Bluetooth koppelt hij aan de Android in je broek. Op deze manier verschijnen meldingen van je telefoon dus voortaan op je horloge. Ontzettend handig, want daardoor is het niet meer nodig je smartphone uit je zak te halen. Want dat kost toch elke keer zoveel moeite.

Nu zijn er wel meer smartwatches die dat soort zaken kunnen, maar Android Wear moet het wat interessanter maken. Het besturingssysteem is kort geleden gepresenteerd op Google I/O. Het werkt naadloos samen met telefoons die minimaal Android 4.4.3 draaien. Bij LG op kantoor is dat natuurlijk de LG G3. Berichtjes die daar naar toe verstuurd werden zagen we inderdaad direct op het kleine beeldscherm van de G Watch verschijnen.

gwatch-wit

Maar Android Wear moet meer doen. Tijdens de presentatie op Google I/O werd bijvoorbeeld uit de doeken gedaan dat een Android telefoon zichzelf kon ontgrendelen als een bekende smartwatch in de buurt was. En het wordt pas echt interessant als app-ontwikkelaars toffe functies gaan toevoegen via de Play Store. Dat hebben we nog niet uitgebreid kunnen bekijken helaas.

Android Wear leunt zwaar op spraakherkenning en -commando’s. Google Now is daar een belangrijke spil in. In theorie kun je jouw horloge naar je mond brengen en beginnen met: “OK Google”, gevolgd door een opdracht of vraag. Maar dat werkt voorlopig nog alleen als je ‘m instelt met Engelse, Duitse of Franse taalinstellingen. Wil je ‘m in het Nederlands, dan verlies je jouw ‘OK Google’ rechten. Nederlandse spraakherkenning werkt wel voor berichten en andere commando’s, maar Google Now moet je dan opstarten door ouderwets op het beeldscherm te tikken. Jammer joh.

Ook interessant:
>> LG G3 video: ‘Op alle vlakken verbeterd’
>> Android om je pols, in je auto, op tv: nieuws van Google I/O
>> ‘Stelling: LG is momenteel gewoon de coolste’

En dan was er nog de G Watch zelf. Het apparaat heeft een 1,65 inch beeldscherm met een resolutie van 280 x 280 pixels. Die kan ‘always on’ staan, maar het exemplaar wat wij in handen kregen schakelde elke keer netjes uit na een paar seconden om de 400mAh accu te ontzien. Dat kun je zelf instellen. Een belangrijk kritiekpunt bij elke smartwatch is nog altijd het design. Een horloge moet mooi zijn, maar ook de G Watch is dat niet. Een zwart doosje, net te groot voor je pols, met een klef rubberen bandje in zwart of wit. Daar wil je niet mee gezien worden. Je kunt er zelf een knap leren bandje omheen doen, maar dat heeft meer het idee van een vlag op een modderschuit.

Nee, we zijn niet overtuigd na een eerste hands-on met de LG G Watch. Er is nog veel werk aan de winkel voor we hiermee over straat gaan en dat begint met het design. Misschien dat de ronde Moto 360 ons meer kan bekoren. Tot die tijd kun je de G Watch kopen voor € 199. Of tot 31 augustus gratis bij een LG G3, als je zelf even naar de juiste aanbieding met het juiste abonnement zoekt.