Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Samsung Gear S, wie weet is dit de ideale smartwatch

Dennis de Vries

De Samsung Gear S, op de IFA 2014 gelanceerd, is eigenlijk geen smartwatch. Je moet het meer zien als een smartphone om je pols. Dat zijn niet onze woorden, maar die van de directeur van Samsung zelf. Is deze benadering geslaagd?

De reden dat Samsung zelf vindt dat de Gear S meer smartphone dan smartwatch is, is omdat je er mee kunt bellen. De Gear S biedt ruimte aan een micro simkaart waardoor hij zelf in staat is om een mobiele verbinding op te zetten. Dat kan voor internet zijn, maar ook voor een ouderwets telefoontje. En dat ‘ouderwets’ kun je wel weglaten als je vervolgens met je polshorloge opneemt.

Tizen om je pols

Anders dan de vele concurrenten kiest Samsung voor de Gear S eens niet voor Android Wear. Tizen, het in eigen huis ontwikkelde mobiele besturingssysteem krijgt zijn moment in de schijnwerpers. Dat ziet er iets minder kleurrijk uit dan Android Wear, maar dat is niet perse een nadeel. Daarnaast ‘pairt’ het moeiteloos met de Android smartphones van Samsung, dus daar lijkt geen drempel te zitten. Wel een heikel punt bij een nieuw besturingssysteem is het aantal apps. Grote namen als HERE Maps, Nike+ en Facebook staan al gebroederlijk naast Samsungs eigen S Health op dit apparaat. Tizens app store was op de IFA nog niet beschikbaar, dus konden we niet checken hoe het daarmee zat.

Mede dankzij de ruimte voor een simkaart, maar ook door GPS, een hartslagmeter, Wifi, Bluetooth is de Gear S de beter uitgeruste smartphone. Daar zit een duidelijke keerzijde aan. Zoals we al een beetje af konden leiden uit het persbericht dat vlak voor de IFA werd verstuurd, is het nogal een gadget die je om je arm hebt. Veel van de recente smartwatches zijn aan de grote kant, maar de Gear S overdrijft. Het apparaat is an sich niet lelijk en het 2 inch grote Super AMOLED beeldscherm ziet er bijzonder futuristisch uit. Maar Samsung streeft er naar een smartwatch om de pols te maken, en dat is ze qua formaat dan ook gelukt.

Ideaal?

Dan blijf je over met gemengde gevoelens. Zo’n enorm stuk elektronica om je arm zou niet onze eerste keuze zijn. Zeker niet als er ook fraaie oplossingen als de LG G Watch R te krijgen zijn. Maar aan de andere kant: met het idee dat smartwatches perse moeten lijken op de horloges die we al eeuwen gewend zijn komen we ook niet verder. Laat het maar aan Samsung over om dan een simkaart en zelfs een qwerty-toetsenbord (lol!) naar je pols te brengen. Wie weet blijkt dit de ideale smartwatch. Hoezeer wij dat ook betwijfelen.