Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Fairphone 5 gelanceerd: wat maakt ‘m zo bijzonder?

Fairphone 5 uit elkaar
Ger
  • Op 30 augustus 2023

Draadbreuk woonde – heerlijk digitaal – de lancering van de Fairphone 5 bij. De nieuwe smartphone, bedacht in Amsterdam, claimt om allerlei redenen ‘futureproof’ te zijn en is makkelijk zelf te repareren.

Althans, dat is de conclusie die we trokken na het zien van een aantal spectaculaire en lekker frisse filmpjes tijdens die videolancering. Filmpjes die overigens duidelijk van tevoren waren opgenomen (om daarna heel subtiel over te gaan naar een live Q&A), maar dit terzijde.

Welnu, waarom die lekkere futureproof conclusie van ons?

Als eerste: in een gezellig ‘behind the scenes’ videootje vertelt een gezellige meid de moderne specificaties. Zo heeft de 5G gadget een rappe Qualcomm processor en (eindelijk) een OLED-display, en dan ook nog eens eentje met een verversingssnelheid van 90 herz – voor een heerlijke smooth ervaring.

Specificaties Fairphone 5

Ook heeft de Fairphone 5 een triple camera system. Dat houdt zoveel in als dat er drie camera’s op de achterkant zitten. Een groothoekcamera, een regulier model en, je verwacht het niet, een portretvariant. Volgens Fairphone is het een state of the art systeem, gemaakt en gebouwd door Sony.

Dit vonden we van de allereerste Fairphone

Goed, stiekem zijn een OLED-display en zo’n triple camera set up niet wereldschokkend. Dit zijn functies die (bijna) alle andere midrange tot high end smartphones annu nu ook hebben. Tegelijkertijd zijn dit wel zaken waar consumenten de komende, zeg, vijf jaar mee vooruit kunnen.

Toch zijn de duurzame aspecten ietsje meer interessant.

Heel tof, en bijzonder, is de claim van het Amsterdamse bedrijf dat je als consument zelf gemakkelijk onderdelen kunt vervangen of repareren. In een van de ronkende video’s werd het zelfs ‘super easy’ genoemd.

fairphone 5 repair

Zo schijn je eenvoudig de batterij of de USB C-poort te kunnen vervangen. Enkel een goede schroevendraaier en handige vingers zijn afdoende, is de claim.

Zo’n reparatie maakt de telefoon niet alleen duurzamer, maar ook een stuk goedkoper. En, misschien nog wel belangrijker, de carbon footprint ligt een stuk lager. Koop je een nieuwe smartphone, ligt ie, aldus Fairphone, op zo’n 80 KG. Bij het vervangen van het USB C-hubje, slechts op een paar gram. Een groot verschil en een stuk beter voor het milieu, dus.

Koop je een Fairphone 5 heb je bovendien liefst 5 jaar garantie en software support tot 2031 (!).

Voor de milieubewuste consument en de nerd

Dat maakt de gadget voor de milieubewuste consument een zeer interessante optie. En, toegegeven, stiekem ook voor de nerds die graag klooien met moertjes, boutjes en allerlei kleine technische zaken. Hoe dat precies allemaal in zijn werk gaat weten we nog niet, maar we proberen het binnenkort graag uit.

Al dat moois is namelijk snel beschikbaar. De eerste modellen worden in theorie al vanaf 14 september geleverd, de voorverkoop start op 30 augustus. De Fairphone 5 wordt verkrijgbaar via de website van Fairphone en bij diverse retailers en etailers. De adviesprijs ligt op 699 euro.

De verwachtingen van Fairphone zelf zijn in ieder geval hoog: ze hopen er minstens een half miljoen van te verschepen.

Leuk detail: de Fairphone 4 blijft beschikbaar, voor een lager ‘prijspunt’.

Video: dit is de Fairphone 5