Review: Nikon D3300
Review Overview
Foto's
8Video
6.5Functionaliteit
6Gebruiksgemak
4Nog altijd is ‘ie erg populair: de instapmodel spiegelreflexcamera. Nikon doet een nieuwe duit in het zakje met de Nikon D3300, een compacte DSLR voorzien van veel creatieve mogelijkheden en uitgebreide filmfunctie. De het model is beschikbaar voor een adviesprijs van 549 euro.
Wat moet je nog met een camera als je al een goede camphone hebt? Draadbreuk krijgt die vraag bijna wekelijks in de comments gesteld. Het antwoord is vrij simpel. Beeldkwaliteit. Maar dat is een flauwe en nogal makkelijke opmerking in een wereld waar iedereen zijn foto’s amper nog afdrukt, maar vooral op lage resolutie deelt op sociale media. Wat is dan nog de toegevoegde waarde?
Nogmaals: beeldkwaliteit. Foto’s van een willekeurige spiegelreflexcamera zullen altijd beter zijn dan die ongetwijfeld super-de-luxe-mega-ultra-pixel-pure-view sensor op je smartphone. Vooral de onscherpte in de achtergrond is interessant. Deze zogenoemde bokeh (klik vooral effe voor de wiki, hoef ik dat niet meer uit te leggen) bereik je door kwalitatief hoogwaardige sensoren en goede beeldprocessoren.
Goed, tot zover niets nieuws. Bovendien zorgen nieuwe innovatieve technieken er voor dat die camphones steeds meer kwaliteit afleveren.
Gelukkig is er daar dan een camera als de Nikon D3300. Want hoewel het een ontzettend eenvoudig apparaat moet zijn, is er een ding dat Nikon goed doet. Veel handige fotografische functies toevoegen in een camera die goede beeldkwaliteit aflevert. Vaak zijn legio mogelijkheden in de categorie ‘leuk dat het er op zit maar ik gebruik het nooit’. maar Nikon heeft met retoucheermodi- en creatieve filters haar best gedaan de creatieve instapper te bekoren.
Nikon D3300 specs: ‘marktconform’
- 24,2 megapixel CMOS beeldsensor
- ISO van 100 tot 12.800
- EXPEED 4 beeldverwerkingsengine
- 11-punts Autofocus
- Video in Full HD met 50/60p
- 3 inch LCD beeldscherm
- formaat: 124x98x75,5 millimeter
- Gewicht: 410 gram (zonder accu, geheugenkaart en lens)
- Verkrijgbaar in zwart, rood en grijs
- Adviesprijs body: € 549
Met kitlens: € 659
Bij het handje
Maar juist voor die instapper is gebruiksgemak een belangrijk criterium. En dan is het ontbreken van een touchscreen al direct een gemis. Alle bediening gaat via het enorme programmawiel dat vol staat met icoontjes die juist voor de beginner als hiërogliefen aandoen. De overige knoppen verspreid over de body vereisen flink wat gewenning. Gelukkig neemt Nikon je bij het handje in de ‘Hulpstand’, een menu dat helpt de juiste instelling te kiezen en een en ander uitlegt over het gebruik van de D3300.
Om het gat met smartphonecamera’s nóg wat kleiner te maken, kun je met de Nikon D3300 ook foto’s delen via ingebouwd wifi. Dat gaat niet zomaar. Je kunt ze naar een app op de smartphone sturen en vervolgens pas delen met Facebook, Twitter, Hyves, MySpace, CU2 en Superdudes. Omslachtig, onhandig, lekker niet doen.
Foto’s gemaakt met de Nikon D3300
De Nikon D3300 probeert een brug te slaan tussen de nonchalante camphone-fotograaf en de wat serieuzere DSLR-fotograaf. Dat maakt de camera er niet minder goed om, de beeldkwaliteit is meer dan prima. Maar het werkt zich wel een beetje in een lastig parket. Het moet concurreren met een hele reeks aan systeemcamera’s, die proberen hetzelfde gat te vullen. Het is nog altijd een vrij ingewikkeld toestel voor de n00b. En als je eenmaal vertrouwd bent met fotograferen met een DSLR, dan zal het gebrek aan (kantelbaar) touchscreen zoals de duurdere modellen hebben, toch aan je gaan knagen.
Ook interessant:
> Retro of futuristisch? Over design van camera’s, in Uitbuiken.
> Videoreview van een compleet ander toestel: de Lytro lichtveldcamera
> Zou de D3300 beter zijn met Android? Daarover hadden we al eens een discussie.