Poppetjes, protheses en potten uit 3D-printer

Poppetjes, protheses en potten uit 3D-printer

Wij zijn inmiddels fan van de 3D-printer. Het heeft even geduurd – het nut leek tot voor kort volledig zoek – maar tegenwoordig komen er steeds meer toffe, gekke of interessante toepassingen voor deze nieuwe techniek, waarbij een object volledig 3D-dimensionaal geprint wordt. Draadbreuk geeft drie voorbeelden.

Minifyme

Iedereen wil een mini-versie van zichzelf. Precies de reden waarom mensen kinderen krijgen. Dat daar een uiterst prettige daad aan voorafgaat, doet in het geheel niet ter zake. Maar die daad en die kinderen? Dat is nu volledig overbodig. Waarom? Het Amsterdamse bedrijf MinifyMe produceert 3D-printjes van mensen. Voor 55 euro krijg je een kleine versie van jezelf, schaal 1:16. Dat resulteert in een poppetje van ongeveer elf centimeter groot. Leuk om weg te geven, of om trots te tonen op de schouw boven de open haard. In ons geval een leuke toevoeging aan onze studio van Uitbuiken. Weer eens wat anders dan een laf plantje. Met andere woorden: we gaan binnenkort eens langs bij dit gezellige bedrijf om te kijken hoe ze te werk gaan.

Alvast meer info: minify.eu

Medische wereld

Met de komst van de 3D-printer lijkt vooral de medische wereld erg gebaat. Doordat een 3D-printer heel specifiek en met uiterste precisie objecten kan maken, is het mogelijk om heel effectief medische apparatuur of hulpmiddelen voor patiënten te ontwikkelen. Voorbeelden zijn er genoeg. Zo kreeg een vrouw in het UMC Utrecht een compleet nieuwe schedel, geproduceerd met een 3D-printer. “Het is vrijwel niet te zien dat ze ooit geopereerd is”, zei chirurg Bon Verwij destijds.

Maar het gaat verder. Voor een kliniek in Soedan (Afrika) haalt Mick Ebeling van Not Impossible Labs geld op om zo 3D geprinte arm- en beenprotheses te kunnen maken voor kinderen die slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.

 

 

Tegelijkertijd zijn dit vooral prothese-achtige oplossingen. Er wordt al medische apparatuur ontwikkelt om patiënten te kunnen behandelen of een betere diagnose te geven. Het Arnhemse Soteria Medical ontwerpt bijvoorbeeld een product om prostaatkanker sneller op te sporen. Het kunststof prototype van hun ‘robotarm’ is volledig gebouwd met een 3D-Ultimaker. Zo’n eenvoudig printdingding die we zagen tijdens gadgetbeurs Presszone. Destijds maakte de gekke houten box Android-poppetjes, maar blijkbaar heeft het dus veel meer in zijn mars.

Er wordt al gesproken over geprinte levende stukjes weefsel

Net als de hele 3D print-wereld, eigenlijk. Er wordt al gesproken over geprinte levende stukjes weefsel en in 2006 maakte een Amerikaans bedrijf al een complete, menselijke blaas. Kortom: de medische wereld staat op zijn kop dankzij de 3D-printer.

3D-printer kunst

Kunst. Altijd voer voor discussie. Wanneer is iets mooi en wanneer is iets lelijk? Utrecht heeft een 7 meter hoge theepot bovenop winkelcentrum Hoog Catharijne staan. Veel mensen vinden het lelijk (wij), maar de schijnbaar wereldberoemde ontwerper van het lor, Lily van der Stokker, noemt het ‘een verrassing die tussen het grijze stationsgebied verrijst.’ Oordeel vooral zelf. Kwestie van smaak, dus.

Die lijn kun je natuurlijk gemakkelijk doortrekken naar 3D-kunst. De eerste voorbeelden zijn al daar. We kregen van de week nieuws binnen van Felix & Foam dat op 4 september op de Internationale Dag van de Orchidee (ja, blijkbaar is er een speciale dag voor die bloem, wisten wij ook niet) een expositie toont van orchideeën in 3D-geprinte potten. Want het is ‘de techtrend van het jaar’, aldus het ronkende persbericht.  Dat er vorig jaar tijdens de Dutch Design Week maar liefst vier dagen gespendeerd werd aan 3D kunst zeggen we er voor het gemak maar niet bij. Kunst met een grote K, laten we het daar op houden.

 

Hebben jullie al toffe 3D printtoepassingen gezien? Zo ja, welke? Wat zouden jullie graag 3D geprint zien?

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.