Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Computex 2014: Asus, Acer en HP doen lekker gek

Computex 2014: Asus, Acer en HP doen lekker gek
Dennis de Vries

Las Vegas heeft de CES, Berlijn de IFA en Haarlem heeft Presszone. Allemaal bekende beurzen waar tech-liefhebbers reikhalzend naar uit kijken. Computex mag niet in dat rijtje ontbreken. Het congres in Taiwan is al decennia lang één van de grootste elektronicabeurzen ter wereld. Afgelopen week werd daar in een niet aflatende stroom van persconferenties de ene na de andere gadget aangekondigd. Daar zitten lekker gekke producten tussen, we lichten de tofste er even uit.

 

Asus: altijd leuk

Asus Transformer Book V

Vijf apparaten in één. Zoiets bedenken ze alleen bij Asus (foto: Asus)

Op elektronicabeurzen is het altijd de moeite waard om even bij Asus te kijken. Ze zijn niet vies van een experimentje, en grote kans dat ze weer een aantal producten hebben weten te combineren tot één gek geval. Ook op Computex is het weer raak, met de Asus Transformer Book V. Het gevaarte dient niet als twee, niet als vier maar als vijf verschillende apparaten. Met één aankoop heb je zowel Windows 8.1 laptop, Windows 8.1 tablet, Android tablet, Android netbook en Android smartphone.

Net als met de Padfone – waar we nog steeds fan van zijn, sue us – is de Transformer Book V een tablet waar je een smartphone in kunt schuiven. Maar terwijl de Padfone gebruik maakt van een domme tablet die pas tot leven komt als je de telefoon er in klikt, kan deze Transfomer Book V wel functioneren zonder telefoon in zijn rug. Dan zit je gewoon met Windows 8.1. Een toetsenbord dat je er aan kunt klikken maakt de boel compleet.
Asus Transformer Book V
Nu is dit zeer waarschijnlijk níet de alles-in-een-oplossing waar we op zitten te wachten. Maar potjandikkie wat zouden we deze graag eens uitproberen. Daar zullen we dan nog even op moeten wachten, want het apparaat was op Computex alleen nog in een glazen vitrine te bewonderen. Het kan wel even duren voordat hij in onze handen ligt dus.

Verdere aankondigingen van Asus waren onder andere een serie aan updates van hun Android tablets, de MeMO Pad, Fonepad and Transformer Pad. De Asus Zenbook NX500 geeft de toch al niet lelijke notebooks van de fabrikant ook nog eens een 4K beeldscherm. Van de Transformer Book Flip kun je het beeldscherm omklappen zodat het een tablet wordt. Een vorm die al langer bestaat maar waarvan we nog nooit iemand het hebben zien gebruiken.

 

HP doet ’t met Google

HP Slatebook 14

Ik kan geen twee programma’s naast elkaar draaien. Maar Flappy Bird is geen probleem! (foto: HP)

Hewlett Packard maakt nog laptops en op Computex voorzien ze die vooral van Google’s besturingssysteem. Dan denk je misschien aan Chrome en dan heb je geen ongelijk. Ze hebben een nieuwe Chromebook en een nieuwe Chromebox (een mini-pc) gepresenteerd.

Maar de Slatebook 14 is veel gekker dan dat. Voor $400 krijg je een laptop die draait op Android. Het zwart-gele apparaat heeft een 14 inch Full HD beeldscherm en de accu gaat zo’n 9 uur mee. Een Tegra 4 processor moet er voor zorgen dat je ook nog een beetje knappe games kan draaien. Telefoneren wordt niet aangeraden.

 

Acer haalt net geen sim-kwartet

Acer E700

En waar moeten we nu onze vierde simkaart doen? (foto: Engadget.com)

Fabrikant Acer laat PC’s en tablets lekker voor wat het is. In plaats daarvan presenteren ze een serie onopmerkelijke Android smartphones. Allemaal groot, allemaal vrij voordelig en allemaal met weinig spectaculaire specificaties. De leukste is dan nog de Acer Liquid E700 die ruimte biedt aan drie simkaarten. Ideaal voor de reiziger, zo moeten ze bij Acer gedacht hebben. Een privé-simkaart, een zakelijke simkaart met je werknummer en dan nog een buitenlands kaartje voor voordelige tarieven. Erg leuk en aardig, Acer. Maar wat als ik nu nóg een extra simkaart heb, bijvoorbeeld met een flinke databundel? Wat moet ik dan? Zeker een simkaart in mijn portemonnee bewaren. Als een neanderthaler! Als de Acer Liquid E701 geen quadrupel-Sim toestel wordt, dan zijn we ernstig teleurgesteld. Oh en ja, dit was ironie.

 

Intel wordt ijskoud de beste

Intel Core M

“Kijkt allen naar deze tablet die jullie nooit kunnen kopen!” (Foto: Intel)

Het kloppend hart van al die nieuwe gadgets is de processor, en daar is Intel dan weer constant mee bezig om die kleiner, beter en zuiniger te maken. Op Computex presenteerden zij de eerste exemplaren van de Intel Broadwell-serie processoren. Er werd met indrukwekkende cijfers gegooid. Zo is de ‘TDP’ 60% lager, wat betekent dat de chips harder kunnen werken zonder dat ze instabiel worden omdat de maximum temperatuur wordt overschreden. Ventilatoren zijn dus niet meer nodig. En dat is fijn, want daarvoor is geen ruimte in de huidige platte laptops en tablets. De chips presteren 20 tot 40 beter dan de huidige generatie, ze zijn de helft kleiner en 10 tot 45 procent zuiniger. Kijk, dat zijn cijfers waar je mee aan kunt komen.

Omdat het een beetje suf is om alleen een chipje te presenteren als je op een groot podium staat, kwam Intel ook meteen aanzetten met een prototype 10,1 inch tablet. Met 7,2 millimeter is hij platter dan de iPad Air, maar in theorie ook een stuk krachtiger. Intel heeft de tablet waarschijnlijk alleen gemaakt om te pronken met de nieuwe processor die er in zit. Binnenkort gegarandeerd niet bij ons in de winkels. De processor zullen we wel in veel apparaten terug gaan zien.

(Foto bovenaan: lowyat.net)

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Transformer book v vind ik erg interessant. Heb je een laptop die je mee kan nemen en je telefoon in kan laden.

  2. arifi1

    Hoeveel gaat de broadwell cpu ongeveer kosten?