Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Lexus’ hoverboard is echt. En toch ook niet

Lexus’ hoverboard is echt. En toch ook niet
Dennis de Vries

Een hoverboard. Een zwevend skateboard, dat is wat we willen maar wat vooralsnog onmogelijk blijkt. Vorige week leek nota bene autofabrikant Lexus ineens het ei van Columbus gelegd te hebben. Zij teasden hun Lexus Slide hoverboard, en dat zag er verdomd echt uit. Inmiddels is er meer duidelijkheid over de Lexus Slide. Het is een kansloos ding, bedoeld voor een reclamecampagne.

 

Lexus Slide: een echt hoverboard!

Het heeft de vorm van een skateboard, het zweeft daadwerkelijk een paar centimeter boven de grond. En als er een volwassen kerel op gaat staan en zich afzet, dan glijdt het zwevende gevaarte met nauwelijks enige weerstand naar voren. Dat is wat de Lexus Slide doet. En dat klinkt als ongeveer alles wat we in een hoverboard willen.

 

Video: veel te gelikte ‘making of’ van Lexus Slide hoverboard

 

Maar dan komen we even bij de haken en ogen, en dat zijn er nogal wat. De Lexus Slide werd getoond op een speciaal voor de gelegenheid gebouwd skatepark in Barcelona en was voor een select groepje genodigden te gebruiken. Dat skatepark moest wel speciaal gebouwd worden, omdat de Lexus Slide alleen zweeft boven magnetische rails die daar in de grond liggen. Glij je van die rails af, dan zakt het hoverboard onvermijdelijk op de grond en kom je nergens meer.

Ehm…nee. Blijf dromen

Het board hovert door een ingebouwde supergeleider. Zodra deze extreem koud wordt gemaakt met behulp van vloeibaar stikstof, blijft het binnen een magnetisch veld van de rails zweven. Dat is sterk genoeg om tientallen kilo’s te dragen en ondervindt geen weerstand bij het naar voren en naar achteren glijden (los van de luchtweerstand). Maar zodra de geleider opwarmt, is het afgelopen met het zweven. En dat betekent dat het board dus ongeveer elke tien minuten bijgevuld moet worden met nieuwe vloeibare stikstof.

Daar komt nog eens bij dat het ding vrijwel onmogelijk te berijden is. Zodra je een beetje schuin gaat, schuur je met de onderkant over de straat en sta je stil, zo merkt The Verge op na het uitproberen van het hoverboard.

 

Van The Verge: hoe kansloos de hoverboard werkelijk is

 

Hoverboards: blijf proberen

De Lexus Slide is dus, om het even samen te vatten, compleet ruk. Het brengt ons nauwelijks dichterbij een écht hoverboard waarmee we over de stoep kunnen glijden. Dit exemplaar was meer een schreeuw om aandacht van de autofabrikant: het lor wordt gebruikt voor een reclamecampagne. Nou goed, daarvoor is hij in ieder geval wel geschikt. Anders hadden we het hier nooit over Lexus gehad tenslotte…