Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Verklarende woordenlijst: Microsoft Surface

Verklarende woordenlijst: Microsoft Surface
Dennis de Vries

Het was gisteren goed opletten in het Microsoft hoofdkantoor. Daar werden namelijk de nieuwe Surface tablets aan de Nederlandse pers getoond en dat bleek helemaal niet mee te vallen. Want geruime tijd nadat Microsoft met de Surface Pro en Surface RT zijn eerste eigen tablets lanceerde, blijkt het nog steeds lastig uit te leggen wat nou de grote verschillen zijn. Met de lancering van de Surface 2 en de Surface Pro 2 wordt het niet eenvoudiger om het onderscheid helder uit te leggen. Tot een medewerker van Microsoft maar aan de verzamelde pers riep: “Daar hebben we jullie dus bij nodig!”

Ja hoor, kunnen wij het een beetje op gaan zitten knappen. Om eerlijk te zijn snapten wij niet wat het grote probleem nu precies was, tot we business lead Microsoft Surface Bas Paumen hoorden goochelen met de termen ‘Windows RT’, ‘Surface RT’, ‘Surface Pro 2’, ‘Surface 2’ en ‘Windows 8.1 RT’. Draadbreuk is de beroerdste niet. Dus als we geen oude vrouwtjes helpen oversteken of katten uit de boom halen, leggen we graag business-strategieën en product line-ups uit voor grote tech-bedrijven. Vandaar even een broodnodige verklarende woordenlijst voor alles Surface.

 

“Daar hebben we jullie dus bij nodig!”

Microsoft Surface Pro 2

(de; m; meervoud: Surface Pro’s 2; verkleinwoord: Surface Pro 1,5)

 

surface2prothumbEen volledige laptop in de behuizing van een 10,6 inch tablet. Dat is de Surface Pro 2 in een notendop. Met een snelle Intel Core i5 Haswell processor, 4 of 8GB aan RAM en 64, 128, 256 of 512GB aan opslag. Het is de opvolger van de Surface Pro en draait een volledige versie van Windows 8.1. Dat wil zeggen: je kunt net als op de laptop of pc nog gebruik maken van de ‘ouderwetse’ desktop en de vele vertrouwde programma’s die daarmee werken. Qua uiterlijk is de Surface Pro 2 nauwelijks veranderd ten op zichte van zijn voorganger, op een paar details na. Belangrijkste is de ‘kickstand’ het standaardje waarmee je de tablet rechtop kunt zetten. Die kan nu in twee standen. Ook het beeldscherm heeft nu een hogere resolutie.

Zoveel power in zo’n klein pakketje, dat krijg je niet voor niets. De Surface Pro 2 is sneller dan de meeste laptops, maar ook duurder. De adviesprijs begint bij € 879 en loopt op tot € 1789. Accessoires als de touch cover moet je er dan nog bij kopen. Poeh hee.

Microsoft Surface 2

(de; m; meervoud: Surfaces 2; verkleinwoord: Kleine Surface)

 

surface2thumbDe Microsoft Surface 2 zorgde verreweg voor de meeste verwarring. Het is de opvolger van de Surface RT, die ook nog ‘gewoon’ verkrijgbaar is. Waarom deze dan geen ‘Surface RT 2′ heet? “Omdat niemand de term RT begreep”, aldus Microsoft. Feit is wel dat ook deze Surface 2 op Windows 8,1 RT draait. Dat wil zeggen dat  je beperkt bent tot de karakteristieke tegel-lay-out van Windows. Het apparaat heeft geen bureaublad. Je bent dus volledig afhankelijk van de apps die in de Market Place staan,
Vergeleken met de Surface Pro 2 is de Surface 2 een stuk platte en lichter en daarom meer tablet te noemen dan zijn dikke broertje. En voor wie dat belangrijk vindt: hij is zilver. Het beeldscherm is identiek aan dat van de Surface Pro 2, op één verschil na: de stylus werkt niet. Wel heeft de Surface 2 een veel betere accuduur door een minder krachtige en dus zuinigere processor. Schijnbaar kun je er een goede 10 uur HD-video’s op kijken. Zet ‘Uitbuiken‘ dus maar op repeat.

De Surface 2 is verkrijgbaar vanaf € 439 en ook hier geldt: toetsenbord even los aanschaffen.

Surface RT

(de; m; meervoud: Surface RT’s; verkleinwoord: Surface RT-tje)

 

surfacert-thumbDeze is dus ook nog te koop. De originele RT. Hij kan voorzien worden van Windows 8.1 RT, ware het niet dat die update eventjes niet beschikbaar is. Grootste verschil met zijn opvolger, de Surface 2, is dat het beeldscherm een minder hoge resolutie heeft en de accu minder lang mee gaat. Oh, en de processor is natuurlijk niet zo krachtig als die van de nieuwe versie. Zoals Microsoft tijdens de presentatie zei: “Bij de Surface RT ging het laden van apps soms een beetje traag”. Fijn, een fabrikant die geen blad voor de mond neemt.

Daar staat tegenover dat de Surface RT wel de voordeligste van de drie is: vanaf € 336.

Windows 8.1

windows81-thumbEen jaar geleden werden we geconfronteerd met Windows 8, sinds vorige week is er een grote update beschikbaar. Er zijn enkele grote veranderingen waarvan wij ons afvragen waarom die nu pas in het besturingssysteem zitten. Zo kun je direct opstarten naar het bureaublad, zonder eerst langs die tiles te hoeven. Je kunt Windows apps in meerdere schermen opsplitsen en er zitten duidelijke aanwijzingen in over hoe je Windows 8.1 hoort te gebruiken. Moesten we daar nou een jaar op wachten? Oh ja, en er is een placebo-startknop: die brengt je naar het Windows 8 scherm. Was dat nodig? Neen. Mensen die klaagden over het gebrek aan startknop stellen zich aan. Maar dat is mijn bescheiden mening. De toch al redelijk briljante zoekfunctie van Windows 8 is flink uitgebreid: zoeken doe je nu zowel op je computer als op internet tegelijk. Wel via Bing. Dat dan weer wel.

De update naar Windows 8.1 is beschikbaar sinds afgelopen donderdag.

 

Vragen?

Voor wie nog vragen heeft: Microsoft heeft liever dat je ze aan ons stelt. Dat is prima, wij hebben hier een Surface Pro 2 met Touch Cover liggen. Vuur dus maar af die vragen, in de comments.